Telefonia mobila de generatia a treia ramane pentru Romania un standard totusi foarte indepartat. In ciuda faptului ca Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor a anuntat ca va scoate la licitatie licentele de telefonie mobila de generatia a treia (3G) in luna ianuarie a anului 2003, operatiunile care decurg dupa acest pas cer, daca nu foarte mult timp, cel putin investitii majore pentru eventualii operatori de telefonie mobila interesati de acest sector. Si mai exista un impediment important, si anume, ingrijorarea jucatorilor importanti de pe piata telecomunicatiilor, care in ultimii ani se confrunta cu o acuta lipsa de incredere pe o evolutie favorabila a afacerilor din acest domeniu. Insa telecomunicatiile trebuie sa faca fata si acestei noi provocari. Semne sunt…
O afacere de milioane de dolari
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va acorda patru licente de telefonie mobila de generatia a treia, de tipul IMT 2000 (International Mobile Telecommunications), cu o valabilitate de 15 ani. Potrivit HG 1113/2002, licentele, dintre care cel putin una va respecta standardul UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), vor putea fi reinnoite la cererea titularilor, pentru o perioada de 10 ani, fara plata unor taxe suplimentare. Fiecare castigator al licitatiei va achita un tarif de eliberare a spectrului de frecventa in valoare de 35 milioane de dolari. Licentele vor fi eliberate de catre MCTI fiecarui castigator al licitatiei dupa ce acesta a achitat prima transa din tariful de eliberare a spectrului. In situatia in care o persoana juridica straina este declarata castigatoare a licitatiei, licenta va fi emisa unei persoane juridice romane, controlata si desemnata de castigatorul licitatiei. -Nu am facut acest anunt in luna decembrie pentru ca majoritatea companiilor straine se afla in vacanta si nu am fi avut interlocutor-, sustine ministrul MCTI.
Premiera de acum un an
Telefonia mobila de generatia a treia, denumita generic 3G, permite utilizatorului acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare. Primul serviciu de telefonie 3G din lume a fost lansat, in octombrie 2001, de catre compania nipona NTT DoCoMo. Compania nipona J-Phone Corp a lansat primele servicii comerciale de telefonie mobila din generatia a treia (3G) dupa ce a amanat proiectul de trei ori, devenind prima divizie Vodafone care inaugureaza aceasta tehnologie, informeaza Reuters. -Activitatea din Japonia reprezinta pentru conducerea companiei britanice un indicator pentru serviciile de telecomunicatii, un fel de glob de cristal. Telefoanele mobile cu ecran in culori au fost lansate pentru prima data in aceasta tara. Serviciile de conectare fara fir la Internet – de asemenea. Acum, Vodafone lanseaza tehnologia 3G si intreaga lume va fi cu ochii pe aceasta companie, pentru a-i monitoriza performantele-, a aratat analistul Bruce Kirk, de la KBC Securities din Tokyo.
Riscul ramane pe masura investitiilor
Analistii si-au exprimat indoiala ca operatorul nipon va atrage un numar semnificativ de clienti, in primele luni, intrucat serviciile care furnizeaza acces la Internet si ajuta la realizarea si transmiterea de fotografii vor fi lansate abia in vara lui 2003. Cu toate acestea, conducerea J-Phone si-a exprimat optimismul cu privire la succesul acestui proiect pe piata interna. Compania si-a propus sa extinda aria de acoperire a serviciilor 3G, de la 71% la 98%, pana in luna martie 2004. Tot pana in acel moment, J-Phone spera sa inregistreze aproape un milion de utilizatori. Analistii privesc cu scepticism o astfel de estimare, indicand ca rivalul NTT DoCoMo, care este lider pe piata Japoniei, cu o cota de 60%, a reusit sa atraga numai 149 de mii de utilizatori 3G de-a lungul celor 14 luni de la inaugurare.
Grupul Vodafone, cel mai important operator european de telecomunicatii, si-a asumat un risc considerabil prin introducerea acestei tehnologii, dar se pregateste sa inaugureze astfel de servicii si in Europa, in luna aprilie 2003. Companiile europene de profil au investit peste 100 miliarde de euro pentru a obtine licente 3G in Europa, ceea ce a provocat o scadere semnificativa a actiunilor, pe fondul temerilor cu privire la cresterea datoriilor, declinul economic global si rezultatele tehnologice modeste.