Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a elaborat normele care vor reglementa condiţiile în care asigurătorii vor mai putea menţine pe piaţă agenţi de asigurare, persoane fizice sau juridice, altele decat brokerii de asigurare, care au alt regim de autorizare. Aceste persoane vor trebui să îndeplinească un set de condiţii minime, care vor trebui înscrise obligatoriu într-un registru special, al agenţilor de asigurare şi intermediarilor în asigurări. Normele în cauză vor reglementa, printre altele, clauzele minimale ale mandatului de agent, modalitatea de rezolvare amiabilă a eventualelor litigii, dar şi modul de supraveghere şi control al acestei categorii profesionale.
Orice modificare, anunţată în 24 de ore
Practic, fiecare asigurător, reasigurător sau intermediar din Romania va fi obligat să deschidă un astfel de registru, care face parte integrantă din cel deschis la nivel naţional de către CSA. La deschiderea registrelor în cauză nu vor putea fi înregistraţi decat agenţii sau sub-agenţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de noile reglementări. Aceste documente nu doar că trebuie întocmite pe suporturi electronice şi de hartie, dar trebuie actualizate în termen de 24 de ore de la apariţia oricărei modificări, iar asigurătorii vor trebui să comunice în acelaşi termen toate modificările primite de la agenţii de asigurare şi de la agenţii de asigurare subordonaţi din categoria persoanelor juridice, precum şi modificările ce intervin în evidenţa proprie a agenţilor de asigurare persoane fizice.
Trei ani, termen pentru atestare profesională
O persoană fizică, pentru a putea fi înscrisă în registru şi, drept consecinţă, să poată desfăşura activitatea de agent sau subagent de asigurare, trebuie să fie cel puţin absolvent de liceu şi să nu aibă cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-fiscală. În plus, subagenţii vor trebui să aibă contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu persoana juridică la care urmează să se integreze în această meserie.
O persoană fizică, ce doreşte să devină agent de asigurări, va trebui să depună la asigurător şi o declaraţie pe proprie răspundere, din care trebuie să rezulte că vor respecta prevederile art 34, al. 3 din Legea asigurărilor 32/2000, care prevede că un agent de asigurare nu poate intermedia aceleaşi clase de asigurări decat pentru un singur asigurător.
Şi o persoană juridică poate deveni agent de asigurare, doar dacă în actul constitutiv are înscris un singur obiect de activitate, cel de intermediar în asigurări, şi dovedeşte că are spaţii corespunzătoare, cu toate dotările necesare desfăşurării acestei activităţi. În acest scop, va înainta asigurătorului un dosar care, pe langă documentele legate de înmatriculare potrivit legii, va trebui să conţină originalul şi o copie după contractul de asigurare civilă, încheiat potrivit legii asigurărilor, copie după ultima raportare financiară depusă la organele fiscale, cazier fiscal şi caziere judiciare ale persoanelor care se vor ocupa de intermediere în asigurări, curriculum vitae al conducătorului executiv sau al întregii conduceri executive, dacă este cazul, precum şi o copie după cartea de muncă, în cazul acestora din urmă, sau alte documente autentificate, emise de terţi, din care trebuie să rezulte că au o experienţă de cel puţin trei ani în domeniul asigurărilor sau cinci ani în domeniul financiar-bancar. Persoanele juridice vor prezenta şi copii ale contractului privind spaţiul, indiferent de formula în care l-au dobandit sau primit spre folosinţă.
Practic, o persoană juridică poate fi înregistrată ca agent de asigurare doar dacă persoana care deţine funcţia executivă de conducere sau pe cea echivalentă are o experienţă de trei ani în asigurări, este înregistrată ca agent şi ca persoană fizică, nu are cazier judiciar pentru infracţiuni economice şi se bucură de o bună reputaţie.
Totuşi, la art.19, viitoarele norme prevăd că aceste persoane de conducere şi agenţii în general au la dispoziţie trei ani să obţină certificatul de calificare profesională, altfel persoanele fizice sau juridice respective vor fi radiate din registru.