Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat miercuri, pentru dezbatere publică, un proiect de normă privind reglementările contabile aplicabile fondurilor de pensii facultative şi administratorilor acestora. Autoritatea de reglementare aşteaptă comentarii cu privire la proiect până la 10 februarie, potrivit unui comunicat al CSSPP remis miercuri, agenţiei Mediafax.
Proiectul de normă stabileşte forma şi conţinutul situaţiilor financiare anuale, principiile contabile şi regulile de evaluare, precum şi regulile de întocmire, aprobare, auditare şi publicare a situaţiilor financiare anuale ale fondurilor de pensii facultative şi administratorilor de fonduri de pensii facultative care sunt societăţi de pensii cu sediul în România.
În momentul în care s-a dat startul pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii facultative private, respectiv pilonul III, pe 30 octombrie 2006, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, estima că 15 companii vor înainta dosare pentru autorizaţie. Alături de acestea, urmau să acceadă pe piaţa internă şi câteva companii din străinătate, asigurători, societăţi de administrare a investiţiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale, statele de provenienţă nominalizate de Oancea la acea dată fiind Franţa şi Olanda. Aviva, AIG Life, BCR Asigurări de Viaţă, Allianz-Ţiriac, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurări de Viaţă, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life sunt numele nominalizate de Oancea printre societăţile care şi-au manifestat intenţia de a ataca acest segment din piaţa asigurărilor. Totuşi, până în prezent doar BCR Asigurări de Viaţă a depus dosarul pentru autorizare. Pentru anul în curs, estimările sunt favorabile, aproximativ 250.000 de participanţi fiind aşteptaţi să contribuie la fondurile de pensii private, valoarea totală a pieţei urmând să ajungă la 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest. În 2008, numărul celor care contribuie la astfel de fonduri va atinge pragul de 600.000, în 2009 pe cel de 900.000, pentru ca în 2011 să fie înregistraţi 1,25 milioane de participanţi. Volumul pieţei va creşte de la 190 milioane euro în 2008, la 1,25 miliarde euro, în 2011, dacă vom considera un avans constant al contribuţiei medii a participanţilor, de la 200 de euro în 2007, la 400 de euro în 2011, potrivit studiului amintit anterior.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane