Aproape 10% din populatia lumii a accesat Internetul, conform datelor publicate intr-un studiu realizat de Nua.com, totalul navigatorilor ajungand la 580,78 milioane de persoane, la sfarsitul lunii mai a acestui an, in crestere cu 178,68% fata de decembrie 2000, cand totalul navigatorilor se ridica la 407,1 milioane. Studiul Nua.com arata ca, pentru prima oara, in Europa sunt cei mai multi utilizatori ai Internetului -185,83 milioane de navigatori online, fata de 182,83 milioane in Statele Unite si Canada si 167,86 milioane in Asia. Navigatorii europeni reprezinta 32% din totalul internautilor, pe cand cei din America Latina reprezinta doar 6%, iar cei din Orientul Mijlociu si Africa reprezinta, impreuna, numai 3%.
Lipsa infrastructurii, principala piedica in calea progresului
In timp ce Orientul Mijlociu si Africa au inregistrat o crestere usoara a navigatorilor, lipsa infrastructurii de comunicatii in aceste regiuni conduce la imposibilitatea conectarii intregii populatii la Internet. In studiu se arata ca, in luna mai, Islanda inregistra cea mai mare proportie a utilizatorilor dintre statele lumii, respectiv 69,8%, fiind urmata de Suedia, cu 64,68%, Danemarca – 60,83%, Hong Kong – 59,58% si Statele Unite – 59,1%. Aceste tari sunt urmate de Olanda – 58,07%, Mara Britanie – 56,88%, Norvegia – 54,4%, Australia – 54,38% si Canada – 52,79%. Nua.com estimeaza ca, in anul 2005, numarul total al utilizatorilor de Internet va ajunge la un miliard de persoane.
Una calda, alta rece
In schimb, daca pe de o parte reteaua Internet castiga din ce in ce mai multi adepti, companiile implicate devin vulnerabile. Nu atat prin prisma faptului ca volumul internautilor este in crestere, ci datorita factorului uman din interiorul companiilor. Desi reprezentantii unor importante companii americane au fost chemati, saptamana trecuta, sa depuna marturie in ceea ce priveste ultimele rapoarte financiare, expertii si analistii spun ca sistemele mostenite si disparate de contabilitate, rezultate in urma fuziunilor si achizitiilor, creeaza mari probleme pentru majoritatea companiilor. Securities and Exchange Commission a Statelor Unite a impus termenul-limita de 14 august pentru ca reprezentantii a 695 de companii cu venituri peste 1,2 miliarde USD sa jure ca datele din rapoartele financiare sunt corecte.
Aceasta data a coincis si cu lansarea unui studiu realizat de Cap Gemini Ernst & Young.
Sisteme de suport inadecvate
Studiul arata ca desi 81% din cei 265 de CFO (Chief Financial Officer) intervievati considera ca cea mai mare prioritate a lor este acuratetea previziunilor financiare, 63% au recunoscut ca dispun de sisteme de suport inadecvate pentru segmentele bugetare, previziuni, suport si decizional, care au efect negativ abilitatea lor de a-si desfasura munca. O parte a problemei consta in faptul ca multe companii continua sa se bazeze pe sisteme mostenite, vechi, care nu reusesc sa extraga toate informatiile financiare necesare implicate de toate fatetele afacerii. De multe ori, companiile au functii de contabilitate si financiare automatizate, dar nu au reusit sa faca legatura eficient intre procesele financiare si acele sisteme. Pentru multe companii, aceste procese sunt intr-o situatie din ce in ce mai dificila.