Situatii in care contravaloarea marfurilor livrate sau a serviciilor prestate nu este platita de parteneri sunt frecvente in activitatea unei societati comerciale. La fel de frecvente sunt si riscurile de a fi pagubit de o alta firma angajata pentru executia unei lucrari. Impotriva unor astfel de riscuri, oamenii de afaceri se pot proteja si prin incheierea unei polite speciale, denumita asigurare pentru credit, chiar daca nu se refera la credite bancare.
O astfel de polita devine utila in momentul in care o relatie comerciala se pierde brusc, generand pierderi imediate, daca, spre exemplu, un partener a intrat in faliment. Situatii de acest gen au fost destul de frecvente in ultimii ani, in special in cazul intreprinderilor mici si mijlocii care au fost nevoite sa-si intrerupa activitatea. Un alt caz posibil este cel al companiilor romanesti care efectueaza exporturi in tari cu regim politic instabil. Turbulentele din tarile respective pot impiedica partenerul extern sa-si onoreze la timp obligatiile de plata, generand pierderi pentru exportatorul roman. Asigurarea pentru credit poate acoperi, de asemenea, riscul ca un prestator de servicii sa produca pagube angajatorului, datorita actiunilor unor salariati, fie ca este vorba de furt sau de distrugere.
Utilitatea unei astfel de polite este evidenta mai ales pentru protejarea bilantului contabil al unei companii. Oamenii de afaceri vor reusi, astfel, sa compenseze, prin despagubirile incasate de la asigurator, pierderile de active curente sau de numerar. Ei pot recupera, de asemenea, imediat, chiar daca uneori numai in parte, pierderile care le-au fost provocate de terti. In plus, cu o astfel de asigurare, cresc sansele de a obtine un credit bancar, nemaifiind nevoie de majorarea rezervelor pentru o eventuala acoperire a unui credit devenit neperformant.
Pentru a incheia o asigurare pentru credit, o societate trebuie sa urmeze o procedura destul de complicata. In cazul protejarii activitatilor de export, spre exemplu, societatea trebuie sa comunice asiguratorului o serie de date complexe, astfel incat acesta din urma sa poata face o analiza viabila asupra credibilitatii beneficiarului si asupra fiecarui risc in parte ce poate aparea in relatia cu un anumit partener. Aceasta, deoarece o societate de asigurari nu isi va asuma niciodata preluarea unor astfel de riscuri pana nu va cunoaste cu exactitate natura acestora.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane