Home Asigurari Obligativitatea asigurarii locuintelor va dubla veniturile companiilor de profil

Obligativitatea asigurarii locuintelor va dubla veniturile companiilor de profil

DISTRIBUIŢI

In contextul dezastrelor naturale petrecute in Romania ultimilor ani, precum si pe fondul aprobarii de catre guvern a memorandumului privind asigurarea obligatorie a imobilelor cu destinatie de locuinta, piata asiguratorilor a inregistrat un trend constant ascendent in ultimii ani.


Dupa ce si-au vazut casele facute una cu pamantul, tot mai multe familii au subscris polite de asigurare a locuintelor. Totusi, din cele aproximativ opt milioane de locuinte aflate in proprietate privata, mai putin de 10% sunt asigurate.

Proprietarii de la oras, mai grijulii

Clientii favoriti ai companiilor de profil raman proprietarii din mediul urban, in conditiile in care, la contractarea unui credit imobiliar, intocmirea unui contract de asigurare a locuintei este obligatorie. Marius Onofrei, director Comunicare si Relatii Publice in cadrul Allianz-Ţiriac Asigurari SA, apreciaza ca cererea venita din partea proprietarilor din mediul urban are un nivel de crestere anuala de 40-60%. -Nivelul de trai foarte scazut este principalul motiv care mentine gradul de cuprindere in asigurare la o rata foarte scazuta in mediul rural-, a adaugat Marius Onofrei, precizand ca numarul gospodariilor din mediul rural pentru care au fost incheiate polite de asigurare nu trece de 100.000.

Evolutia numarului de astfel de polite subscrise de Omniasig a inregistrat un trend constant ascendent, in special incepand cu anul 2003, cand s-a inregistrat o crestere medie de 35-40% comparativ cu anul precedent. Veniturile din prime brute subscrise de Allianz-Ţiriac din activitatea de asigurari de bunuri si proprietati apartinand persoanelor fizice in primul semestru din 2006 au atins un nivel de aproximativ 4,3 milioane de euro. Conform Raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, primele brute subscrise de asiguratori pe acest segment in 2005 au depasit 470 milioane de lei.

Cat ne costa?

Potrivit lui Catalin Tabacaru, seful biroului de asigurari industriale si imobiliare din cadrul Omniasig, o polita uzuala, pentru un apartament cu trei camere situat in Bucuresti, zona considerata ca avand un potential seismic sever, si construit in 1985, implica o valoare de piata (suma asigurata) de 50.000 euro. Prima de asigurare anuala se ridica la 85 de euro, daca asiguratul achita integral costul asigurarii, sau 90 de euro, in cazul platii in doua rate semestriale. In ceea ce priveste riscurile asigurate, polita include situatii ca incendiu, trasnet, explozie, caderi de corpuri sau cutremur. Costul asigurarii poate varia fata de aceste valori in cazul in care clientul opteaza pentru alt pachet de riscuri sau tipuri de asigurari, cum ar fi riscuri atmosferice, alunecare de teren, asigurarea bunurilor din locuinta, raspundere civila, accidente persoane, ce pot fi incluse in polita.

Oferta Allianz-Ţiriac de asigurari de locuinte se compune din trei tipuri principale de polite, Armonia, Creditum si Integra, care includ acoperirea Standard si Standard Extinsa. Optiunile Standard acopera riscuri ca incendiu, trasnet, explozie sau caderea aparatelor de zbor ori a unor parti ale acestora. Acoperirea Standard Extinsa include prevederile Standard, adaugand riscuri, precum furtuna, uragan, vandalism sau greve.

Pretul protectiei oferite de BCR Asigurari se stabileste in functie de clasa de riscuri acoperite, amplasarea si caracteristicile constructive ale cladirilor, anul constructiei si valorile de asigurare. Politele BCR includ si acoperirea de catre asigurator a cheltuielilor necesare pentru inchirierea altei locuinte in perioada in care cladirea asigurata devine improprie locuirii.

Ce spune legea?

Memorandumul aprobat de guvern asupra diminuarii riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta prevede asigurarea obligatorie a imobilelor cu destinatie de locuinta. Norma se adreseaza tuturor cetatenilor romani proprietari de locuinte si cuprinde asigurare la cutremur, inundatii si alunecari de teren. In memorandum se prevede ca prin intermediul acestui tip de asigurare nu pot fi asigurate bunurile din locuinte sau anexele acestora. Suma maxima asigurata este de 20.000 euro, prima de asigurare fiind de 20 euro. La aceasta data, legea care va reglementa acest mecanism nu este definitivata, dar guvernul are intentia ca aceasta sa fie votata de catre parlament pana la 1 ianuarie 2007. Reprezentantii BCR Asigurari sunt de parere ca nivelul de cuprindere in asigurare a locuintelor va creste cu cel putin 20% dupa ianuarie 2007.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.