Personalul angajat in cadrul firmelor din industria de software a crescut cu aproximativ 40% dupa eliminarea, incepand cu luna iulie 2001, a impozitului pe salariile programatorilor. -Un sondaj recent realizat de MCTI in randul unor importanti producatori si exportatori de software din Romania a evidentiat ca, in urma aplicarii scutirii de impozit pentru activitatea de creatie de programe de calculator, a crescut personalul specializat angajat cu aproape 40%, migratia personalului s-a redus si chiar au fost atrasi specialisti care plecasera in strainatate si au ales sa se reintoarca in tara-, sustine Adriana Ticau, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. (MCTI)
Comunitatea internationala IT, interesata de proiectele romanesti
Reprezentantul MCTI a adaugat ca o serie de companii din mai multe tari, cum ar fi Italia, Israel si India, si-au exprimat interesul pentru deschiderea unor laboratoare de dezvoltare de software in Romania. -Companiile sunt atrase de faptul ca ocupam primul loc in Europa in privinta numarului de certificari in domeniul tehnologiei informatiei, mai ales in conditiile in care Romania detine o pozitie strategica in zona si va deveni membra a Uniunii Europene in cativa ani-, a adaugat Adriana Ticau.
Adriana Ticau a participat la sfarsitul saptamanii trecute la semnarea contractului de finantare dintre Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) si compania Cons Management Parc de Soft SRL, administratorul primului parc de software din Romania, care urmeaza sa fie deschis in orasul Galati.
Cu un buget de 20 miliarde de lei, din care 50% reprezinta fonduri nerambursabile acordate prin MDP, parcul stiintific si tehnologic de software de la Galati va contribui la dezvoltarea sectorului industrial al tehnologiilor de varf si la facilitarea transferului de tehnologie.
Industria autohtona de soft si servicii IT a generat peste 350 de milioane de dolari
Proiectul infiintarii parcului de software de la Galati a demarat in luna octombrie 2001, la initiativa autoritatilor locale, prin constituirea unui consortiu format din reprezentanti ai administratiei publice locale, agenti economici si reprezentanti ai Universitatii -Dunarea de Jos-. Administratorul parcului pune la dispozitia firmelor interesate, in cladirea Navrom Business Center din Galati, o suprafata de 2.500 de metri patrati, incluzand spatii comune pentru prezentari, conferinte sau negocieri. Firmele vor beneficia, in primii patru ani de activitate, de scutirea de la plata chiriei. De asemenea, la solicitarea firmelor interesate, administratorul parcului poate furniza servicii de consultanta financiara, de afaceri sau juridica si poate acorda asistenta in realizarea de proiecte sau in identificarea de parteneri de afaceri. Initiatorii proiectului estimeaza ca un numar de aproximativ 100 de firme isi vor desfasura activitatea in interiorul parcului, unde ar putea lucra intre 500 si 1.000 de persoane.
In prezent, la MCTI, MDP si Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) se afla in diverse stadii de derulare proiectele de infiintare a unor parcuri stiintifice si tehnologice de software la Brasov, Timisoara si Slobozia. Potrivit unei analize realizate de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) Bucuresti, cifra de afaceri totala a industriei romanesti de software si servicii IT a atins, in anul 2001, valoarea de 350 de milioane de dolari, din care peste 130 milioane de dolari reprezinta valoarea adaugata, respectiv contributia la Produsul Intern Brut (PIB).