Home IT & Comunicatii Pirateria software a plecat de pe taraba direct in paginile Web

Pirateria software a plecat de pe taraba direct in paginile Web

DISTRIBUIŢI

Privind evolutia si tendintele criminalitatii in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe, se constata faptul ca in Romania, de la intrarea in vigoare, in iunie 1996, a Legii nr. 8, act normativ care reglementeaza chiar aceste drepturi, numarul dosarelor instrumentate de politie a crescut semnificativ de la an la an.

Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei (IGP) a intocmit si o statistica pe primele opt luni ale anului in curs. Astfel, au fost constatate 4.140 de infractiuni in care au fost implicate 2.722 de persoane. Totodata, au fost ridicate in vederea confiscarii 17.307 casete audio, 3.571 de casete video, 24.523 de fonograme (CD-uri), 15.990 de programe de calculator, 305 aparate electronice si 3.000 de marcaje holografice.

Softuri piratate in Romania si vandute prin Internet in SUA

Impactul folosirii programelor de calculator piratate asupra companiilor care detin licentele asupra acestor programe provoaca pagube materiale insemnate. Ofiterii din cadrul Directiei Generale de Politie (DGP) a Municipiului Bucuresti au inceput urmarirea penala impotriva a doi cetateni, unul roman si celalalt egiptean, care, in calitatate de administrator de retea si, respectiv, director general al SC Titan Masini Grele SA, au reprodus si utilizat pe 48 de calculatoare apartinand societatii programe pentru calculator apartinand companiilor Microsoft, Symantec, Autodesk si Adobe. Prejudiciul creat companiilor respective este de peste 5,3 miliarde de lei.

Un grup format din sapte tineri din Targoviste a fost depistat de politistii din cadrul IPJ Dambovita. Intr-un apartament din Targoviste, tinerii reproduceau practic programe de calculator, pe care le comercializau prin intermediul unui sistem de vanzare prin Internet catre diverse firme din Statele Unite. Au fost identificate noua calculatoare folosite pentru procesele de piratare, 861 de CD-uri si 76 de dischete pentru calculator, folosite in acelasi scop. O alta -captura- serioasa a fost pusa la cale de politistii din judetul Arges. Aici, comertul cu marfuri de acest gen contrafacute avea loc si mai la vedere, prin intermediul unei AF, prin care se ofereau spre cumparare 512 fonograme, 36 de videograme si 28 de CD-uri cu software, toate -pirat-.

-Piratii- IT si-au perfectat metodele

Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe cuprinde atat dispozitii de drept material, cat si de drept procedural, referitoare la subiectul, obiectul, continutul, durata, limitele exercitarii, cesiunea drepturilor de autor, precum si dispozitii speciale privind anumite opere. Acelasi act normativ introduce, pentru prima data in legislatia romaneasca, institutia drepturilor conexe, recunoscute persoanelor care intermediaza accesul publicului la operele de creatie propriu-zise.

In ciuda acestei legislatii care reglementeaza aspectele amintite, ca urmare a cazurilor instrumentate de departamentele specializate din cadrul IGP, au fost constatate o serie de tendinte ale infractionalitatii in acest domeniu. Cea mai importanta este, de departe, perfectionarea si readaptarea metodelor infractionale, in sensul ca banala comercializare stradala a CD-urilor cu programe piratate a fost inlocuita aproape in totalitate prin metode mult mai elaborate si sofisticate (anunturi de mica publicitate, pagini web cu oferte etc.) avand menirea de a asigura infractorilor un grad cat mai ridicat de protectie in fata organelor de aplicare a legii. Drept urmare, lupta impotriva acestui fenomen de piratare a softurilor si nu numai va necesita pe viitor o serie de instrumente legislative corespunzatoare, formarea de ofiteri de politie specializati, o mult mai buna coordonare la nivel national si, nu in ultimul rand, dotare tehnica la nivelul impus de mijloacele utilizate la comiterea de infractiuni.

-Desi activitatile desfasurate de politie sunt in continua crestere, atat sub aspect cantitativ, cat si calitativ, <pirateria> se mentine la cote destul de ridicate, la aceasta situatie contribuind o serie de cauze. Dintre acestea merita sa amintim faptul ca Romania este situata in vecinatatea tarilor care produc si de unde continua sa fie distribuite produse-pirat; in plus, puterea de cumparare a populatiei, care prefera sa procure produse contrafacute, mai ieftine, celor originale, care au preturi asemanatoare sau mai mari decat in tarile vest-europene. La acestea se mai adauga si lipsa de reactie a titularilor de drepturi si a organismelor de gestiune colectiva in cunoasterea legislatiei specifice si in protejarea drepturilor pe care le au, dar si ignorarea prevederilor legale specifice, indiferenta unor reprezentanti ai institutiilor chemate sa concure la aplicarea legilor-, ne-a explicat seful Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP, comisar-sef Aurel Milescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.