Home IT & Comunicatii Pirateria software a privat bugetul roman de 74 milioane de dolari

Pirateria software a privat bugetul roman de 74 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Pirateria software a provocat, in Romania, pierderi de aproximativ 153 milioane de dolari in anul 2000, conform rezultatelor unui studiu remis de BSA Romania. Raportul, denumit -Impactul industriei software asupra economiei est-europene-, arata ca industria software a adus economiei romanesti, in aceeasi perioada, 45 milioane de dolari, din care 22 milioane de dolari au reprezentat contributie la buget prin taxe si impozite. Rata pirateriei, de 77%, a provocat pierderi de vanzari legitime in valoare de 153 milioane de dolari si pierderi pentru buget evaluate la 74 milioane de dolari, ca urmare a taxelor necolectate.

Studiul realizat de -Datamonitor- estimeaza ca, daca rata pirateriei va ramane neschimbata in Romania pana in 2004, Guvernul va pierde 119 milioane de dolari, reprezentand taxe si impozite necolectate. O scadere de 10% a ratei pirateriei ar insemna, pentru Romania, crearea a aproximativ 1.500 de locuri de munca suplimentare in industria software si o contributie la Produsul Intern Brut de 37 milioane de dolari.

Datamonitor evalueaza si ipoteza scaderii ratei pirateriei in Europa de Est la nivelul mediu pentru Europa de Vest, respectiv la 34%. In aceasta situatie, industria software romaneasca ar avea o contributie suplimentara la PIB de 156 milioane de dolari si 46 milioane de dolari in taxe si impozite. -Pirateria software inseamna pierderi importante de venituri din taxe si impozite, reticenta de a veni in Romania a investitorilor straini, precum si un factor de neincredere pe termen mediu si lung in interiorul industriei software-, afirma Nicolae Burchel, reprezentant BSA pentru Romania.

Conform Datamonitor, in industria software din Romania sunt angajati peste 26.500 de persoane, dintre care 5.900 lucreaza direct. Angajatii din acest sector castiga considerabil mai mult decat in restul economiei, salariul mediu anual fiind de 2.362 de dolari, fata de un salariu mediu anual pe economie de 1.285 de dolari.

Studiul indica si faptul ca industria software are un impact mult mai mare asupra economiei decat alte industrii de dimensiuni comparabile.

Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Intreprinderilor de Software (ANIS), apreciaza ca studiul Datamonitor poate ajuta industria sa isi fixeze obiective si masuri bine fundamentate. -Romania, care din punctul de vedere al ANIS ar trebuie sa isi construiasca un brand <Romania – Sillicon Valley pentru Europa de Est>, trebuie sa aiba printre obiectivele principale scaderea ratei pirateriei intr-un ritm mai sustinut decat pana acum, pentru a iesi din plutonul <lingurii de lemn> si de a intra in randul campionilor regiunii-, sustine Talpes.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.