Rata anuala a pirateriei software in Romania a atins, la sfarsitul lui 2003, nivelul de 73%, iar valoarea programelor utilizate ilegal s-a ridicat la 49,3 milioane de dolari, a anuntat, miercuri, Business Software Alliance (BSA), care citeaza un studiu realizat de International Data Corporation (IPR).
Datele IDC arata ca in regiunea Europei Centrale si de Est se inregistreaza o rata a pirateriei software de 71%, iar in zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) de 41%. Valoarea programelor utilizate ilegal in zona EMEA, care include 55 de state, se ridica la 12,74 miliarde de dolari.
La nivelul anului 2002, un studiu realizat de International Planning and Research Corporation (IPR) a indicat o rata a pirateriei in Romania de 70%, cu cinci puncte procentuale mai putin fata de 2001.
-In 2002, analiza IPR a vizat numai membrii BSA si doar software-ul de aplicatii. Pentru anul precedent, IDC a inclus, pe langa membrii asociatiei si software-ul de aplicatii, si sistemele de operare si programele utilitare, precum si distributorii de software si producatorii locali de aplicatii. Includerea acestor categorii a largit perspectiva problemei pirateriei-, a declarat Magda Popescu, avocat la BSA Romania.
Rezultatele IDC confirma faptul ca pirateria software continua sa fie o problema majora in regiunea Europei Centrale si de Est. Desi schimbarile de metodologie si de acoperire a analizei nu permit comparatii corecte cu rezultatele din anii precedenti, analistii IDC apreciaza ca rata pirateriei la nivel european a crescut.
-Din pacate, acest lucru demonstreaza ca regiunea nu reuseste sa foloseasca si sa dezvolte beneficiile pe care reducerea pirateriei software le-ar aduce. Cercetarea IDC indica faptul ca producatorii nationali din EMEA sunt afectati de piraterie, la fel ca si companiile internationale. Mai mult decat atat, costurile se fac simtite in amonte si in aval, afectand nu numai industria software, dar si furnizorii si distribuitorii industriei-, a declarat vicepresedintele BSA EMEA, Beth Scott.
Pentru realizarea analizei, IDC a utilizat propriile date despre livrarile de software si hardware, a realizat mai mult de 5.600 de interviuri in 15 tari si a folosit expertiza analistilor locali pentru a evalua conditiile pietelor locale.
-Regiunea Europei Centrale si de Est se confrunta cu provocarea cresterii economice si cu traditionalul respect redus pentru drepturile de proprietate intelectuala. De aceea nu este surprinzator ca aceasta regiune inregistreaza cea mai ridicata rata a pirateriei software. Totusi, trebuie luati in consideratie unii factori care vor ameliora aceasta situatie, cel mai important fiind aderarea la Uniunea Europeana a unor state din regiune, fapt care va determina aplicarea mai eficienta a legislatiei dreptului de autor-, a afirmat directorul general IDC pentru EMEA, Steven Frantzen.
Ca raspuns pentru rezultatele studiului global, BSA a anuntat un plan de actiune pentru a ataca problema pirateriei software in Uniunea Europeana. -Strategia europeana a BSA este aplicabila si in Romania si se inscrie in linia generala a activitatilor derulate pana in prezent. Planul in cinci puncte poate reusi numai cu sprijinul guvernului, al administratiei locale, al asociatiilor profesionale si al altor institutii si autoritati. Imbunatatiri reale pot sa apara numai printr-un cadru legal modern si aplicarea legislatiei, cu ajutorul sprijinului public, la toate nivelurile, pentru proprietatea intelectuala si industriile din domeniile de creatie a proprietatii intelectuale-, a declarat Nicolae Burchel, reprezentant legal BSA pentru Romania.
La nivel international, pirateria software in China, Vietnam si Ucraina depaseste 90%, iar rate sub 30% au fost consemnate in tari ca SUA, Noua Zeelanda, Danemarca, Austria, Suedia, Belgia, Japonia si Marea Britanie. In zona Europei Centrale si de Est, Cehia inregistreaza o piraterie de 40%.
In Romania, BSA reprezinta interesele producatoriilor locali de software GeCAD, Ciel Romania, Softwin, Kepler Software Development si Romsym Data, precum si ale companiilor internationale Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft, Bentley Systems si Symantec.
Comertul ilegal de software a crescut la 29 miliarde de dolari in 2003 la nivel mondial
Comertul global cu software piratat, de la versiunile contrafacute ale sistemului de operare Microsoft Windows XP la Adobe Acrobat, a atins aproape 29 miliarde de dolari in 2003, potrivit unui studiu anual realizat de Business Software Alliance (BSA) si citat de Reuters.
La 29 miliarde de dolari, valoarea software-ului piratat reprezinta aproape 60% din piata mondiala de software, evaluata la 51 miliarde de dolari, potrivit BSA.
Desi putin contrazic ipoteza unei agravari a pirateriei software, BSA a indicat ca cifrele pe care le-a furnizat in ultimii ani ar putea sa fi fost usor exagerate.
Organismul si-a schimbat metodologia si firma de cercetare a pietei in ultimul an, optand in 2004 sa examineze care sunt tipurile de software instalate pe computerul utilizatorului obisnuit pentru a determina o valoare a pirateriei decat sa deduca o cifra pe baza livrarilor de PC-uri si a tendintelor de cumparare precedente.
BSA a fost criticata pentru unele studii anterioare deoarece nu a mentionat clar cat din declinul vanzarilor este rezultatul pirateriei si cat s-a cauzat prezentei pe piata a unor produse alternative legitime, precum software open source cunoscut sub denumirea de -shareware-.
Noua firma de cercetare cu care colaboreaza BSA, IDC, estimeaza ca rata pirateriei mondiale din 2003 a fost de 36%, cu circa 2% peste cifra furnizata de BSA pe 2002.