Home Asigurari Plan nou de conturi si raportari complexe pentru asiguratori

Plan nou de conturi si raportari complexe pentru asiguratori

DISTRIBUIŢI

Ca urmare a integrarii Romaniei, reglementarile contabile aplicabile societatilor de asigurari vor fi modificate in conformitate cu Directivele

europene specifice domeniului. Modificarile nu sunt spectaculoase, dar au importanta lor. Spre exemplu, unele dintre cele mai interesante completari se refera la modul de evidentiere in contabilitate a garantiilor considerate semnificative potrivit legii si a tranzactiilor si a altor raporturi financiare cu societatile afiliate. Pe site-ul CSA se regaseste si noul plan de conturi, ce va trebui utilizat obligatoriu, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Conditii in care brokerii vor trebui auditati

Noile reglementari vor prevedea ca brokerii de asigurare sau de reasigurare, care la data bilantului depasesc limitele maximale in cazul a doua dintre urmatoarele trei criterii, adica: total active – 4.400.000 euro, cifra de afaceri neta – 8.800.000 euro si numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar – 50, vor avea obligatia auditarii situatiilor financiare anuale, potrivit legii. De asemenea, subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor juridice din domeniu cu sediul sau domiciliul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, vor avea obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie.

O alta reglementare se refera la plasamentele aferente asigurarilor de viata pentru care expunerea la riscul de investitii este transferata contractantului pentru asigurarea de viata. Acestea vor trebui sa cuprinda, pe de o parte, plasamentele a caror valoare este utilizata in stabilirea ratei de profitabilitate a contractelor de asigurare asociate la un fond de investitii, iar pe de alta parte, plasamentele destinate acoperirii angajamentelor care sunt determinate prin referinta la un indice.

La capitolul Creante, care dau destula bataie de cap nu doar companiilor de asigurari, se prevede ca sumele recuperabile, provenite din achizitionarea creantelor asiguratilor fata de terti sau din achizitionarea drepturilor de proprietate asupra bunurilor asigurate, nu se deduc din suma rezervei de daune. Ele se estimeaza cu prudenta, sumele urmand sa fie inregistrate in contul de debitori dezvoltat in analitice distincte, in functie de clasa de asigurari aferente. Toate aceste sume vor trebui estimate cu prudenta si vor fi prezentate in notele explicative la situatiile financiare, separat pe clase de asigurari.

Note explicative

Un capitol distinct se refera la evidentierea tranzactiilor incheiate cu societatile afiliate. Pe langa evidentierea sumelor acestor tranzactii, va trebui mentionata si natura relatiei cu societatea afiliata, dar si alte informatii referitoare la tranzactii, necesare pentru o intelegere a pozitiei financiare a entitatii raportoare, in special daca asemenea tranzactii sunt semnificative si nu au fost incheiate in conditii normale de piata. E adevarat ca noile reglementari vor permite ca informatiile referitoare la tranzactii individuale sa fie agregate dupa natura lor, cu exceptia cazului cand informatia separata este necesara pentru o intelegere a efectelor acestor tranzactii cu entitatea afiliata, asupra pozitiei financiare a entitatii raportoare.

Ceva mai complexe vor fi evidentierile in contabilitate a oricarei garantii semnificative care a fost constituita, pentru care va trebui facuta o prezentare detaliata. Astfel, valorile totale ale angajamentelor financiare sub forma garantiilor, girurilor si ipotecilor de orice fel, in cazul in care nu indeplinesc conditiile pentru a fi recunoscute in bilant, trebuie sa fie prezentate explicit in notele explicative, in masura in care aceste informatii sunt utile pentru evaluarea pozitiei financiare a companiei. Practic, astfel de note explicative vor trebui sa prezinte natura si scopul comercial ale angajamentelor companiei in cauza, care nu sunt incluse in bilant, inclusiv impactul financiar al acelor angajamente, atunci cand riscurile sau beneficiile provenind din asemenea angajamente sunt semnificative sau/si in masura in care prezentarea unor asemenea riscuri sau beneficii este necesara pentru evaluarea pozitiei financiare a companiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.