Vara este anotimpul in care agentiile de turism sunt solicitate la maximum. Poate de aceea nu ne mira publicitatea agresiva pe care majoritatea societatilor de acest gen o desfasoara pe toate canalele media. Insa acest lucru nu scuteste prezenta clientului la sediul agentiei, nici rasfoirea a zeci de cataloage cu numeroase oferte de petrecere a concediilor. Exista si o alta posibilitate care reduce la minimum timpul celor interesati in alegerea unei oferte potrivite atat din punct de vedere calitativ, cat si al costurilor care le implica. Acesta este Internetul.
O piata cu 650 de mii de clienti
Majoritatea agentiilor de turism din Romania are o pagina pe Internet. Avantajele unei pagini create pe Internet, care contine langa prezentarea propriu-zisa a agentiei si ultimele oferte pentru sezonul in curs, sunt multiple. Principalul atuu este determinat de costurile mai mici pe care le implica in cazul promovarii ofertei. Cea mai des intalnita modalitate de promovare presupune tiparirea a mii de fluturasi publicitari care apoi trebuie sa fie impartiti. Prin aceasta metoda, agentia nu are nici macar certitudinea ca oferta sa ajunge acolo unde trebuie, adica la o persoana interesata de astfel de servicii, pentru ca, de cele mai multe ori, difuzarea se realizeaza in mod intamplator. Televiziunea, radioul sau presa scrisa au de asemenea parte de campanii publicitare prin care firmele de turism isi promoveaza ofertele, insa costurile sunt de ordinul miilor de dolari. Web-ul nu implica decat costurile legate de constructia paginii, gazduire si reactualizare. In schimb, o pagina de Internet poate fi accesata, simultan, de toti cei peste 80 de mii de utilizatori casnici sau de cei peste 650 de mii de utilizatori romani care au acces la Internet la locul de munca. Daca respectivul site este inregistrat pe un portal specializat pe turism, acesta va fi accesat numai de persoanele sau organizatiile interesate de astfel de servicii. In plus, metodele prin care clientul este indreptat spre oferta cea mai avantajoasa sunt mai mult decat facile. Ei nu au de facut altceva decat sa tasteze in campurile respective suma disponibila, destinatia, perioada aleasa sau insasi numele agentiei preferate. In cateva secunde se poate vizualiza ofertele disponibile in functie de criteriile introduse.
Portal de turism
Cel mai important portal romanesc in sectorul turismului electronic este eturism.ro, dezvoltat de firma RoGenerator S.A., in luna noiembrie a anului trecut. Aici isi promoveaza imaginea zeci de agentii de turism insumand sute de oferte atat pentru intern, cat si pentru excursii internatioanle. Clientii pot analiza ofertele in functie de destinatia aleasa. Aici exista subdomenii care acopera planul intern prin selectarea orasului sau satului ales, a statiunii sau a traseului preferat. Motorul de cautare al acestui portal include trei elemente: oferta (excursie sau cazare), destinatie si pret maxim/ persoana (euro, lei, USD). Azi, cea mai avantajoasa excursie din punctul de vedere al pretului exprimat in lei era un sejur in statiunea Neptun in perioada 9- 15 iunie ce costa 834 de mii de lei oferit de firma CMB Travel. Pe aceasta adresa optiunile sunt separate pe doua destinatii : interna si externa. Daca la nivel intern sejururile acopera atat litoralul, cat si zonele montane, ofertele pentru vacante in strainatate sunt destul de saracacioase principalele destinatii oprindu-se in special in Turcia, Grecia si Cipru. www.eturism.ro are si un top 10 al agentiilor de turism constituit pe baza ofertelor introduse in baza de date. Pe primul loc este situata Agentia Top Travel Service cu 188 de oferte de excursii interne si externe si 51 de oferte de cazare, urmata de firma Visit Romania cu 15 oferte de cazare respectiv 118 oferte de excursii. Aceasta firma ofera celor interesati sejururi in Turcia (Marmaris), cu preturi incepand de la 200 de dolari. Pentru cei cu dare de mana care isi pot permite un confort sporit sunt optiuni pentru care pot plati pana la 600 de dolari. Prezenta Marshal Turism pe aceasta adresa de web este ilustrata prin oferirea catre clienti a 41 de oferte de cazare in statiunile Predeal, Poiana Brasov, Sinaia respectiv statiunea de pe litoral Mamaia. Preturile pornesc de la 250 de mii de lei de persoana pe noapte la un hotel de doua stele si pot ajunge la aproximativ 3,5 milioane de lei la un hotel de lux. Site-ul are si un capitol pentru rezervarile on-line. Astfel, clientii isi pot rezerva prin aceasta metoda camere la hotel, bilete de avion, masini, autocare etc.
Stele in spatiu virtual
In ofertele agentiilor de turism la capitolul -unitati de cazare- sunt numai cuvinte de lauda. Pentru a evita orice fel de surprize, exista, datorita Internet-ului, posibilitatea de verifica on-line calitatea serviciilor oferite de respectivul hotel, pensiune etc. La adresa www.hotels.ro sunt prezentate detaliat informatii despre orice unitate de cazare de pe teritoriul Romaniei incepand de la cabane si pensiuni pana la hoteluri de cinci stele. In plus, este posibila verificarea hotelurilor din strainatate. Astfel, daca aveti de gand sa calatoriti de exemplu in Bujumbura, capitala statului Burundi, va puteti caza la hotelul Novotel Bujumbura, costul unei camere pe noapte fiind intre 100-150 de dolari. Acest hotel ofera clientilor posibilitati de parcare, bar de zi si noapte plus piscina exterioara. Mai exista si Hotelul Test, unde preturile sunt sub 50 de dolari pe noapte. Si Ministerul Turismului are o aplicatie dezvoltata pe net, care se vrea un ghid pentru strainii care vor sa calatoreasca in tara noastra, disponibil in patru limbi straine. Din start, se poate afla ca Romania este -o tara care incanta, cu mosteniri ale unui trecut zbuciumat si o sursa nesecata de inspiratie-. In rest, site-ul contine informatii despre agentii de turism, hoteluri si hanuri, turism rural respectiv transport, pe fiecare dintre cele cinci regiuni romanesti: Banat, Dobrogea, Moldova, Muntenia si Transilvania.
In fine, daca v-ati hotarat unde sa va petreceti concediul, aveti banii necesari precum si certitudinea unei prognoze meteo favorabile nu mai ramane de facut decat sa invatati cantece de drumetie. La adresa www.heralzii.ro sunt disponibile versurile si acordurile a 175 de cantece de drumetie, precum si jurnalele de calatorie a celor care au fost in respectiva zona inaintea dumneavoastra.