Home Legislație Politica strica business-ul si business-ul strica politica

Politica strica business-ul si business-ul strica politica

DISTRIBUIŢI

Carte de vizita

Dan Costache Patriciu

Profesia: arhitect

Nascut la 3 august 1950 in Bucuresti

Studii: Institutul de Arhitectura -Ion Mincu- Bucuresti (1969-1975)

Liceul -Ion Luca Caragiale- Bucuresti (1957-1969)

Casatorit, doi copii

Membru al Parlamentului Romaniei din 1990; vicepresedinte al PNL din 1998

Business cart:

2001 – Presedinte si CEO al -Rompetrol Group-

1998-2000 – Presedinte al Consiliului de Administratie al -Rompetrol- SA

1990-1998 – Presedinte al companiei -Alpha Constructii si Investitii Imobiliare- SA

1994-1998 – Presedinte al OMEGA Press Investment SA

1997-1998 – Presedinte al -Romania and Moldova Direct Fund-

1979-1998 – Cadru didactic, Institutul de Arhitectura -Ion Mincu- Bucuresti

Omul de afaceri Dinu Patriciu conduce, de mai bine de doi ani, cea mai mare companie privata care activeaza in industria romaneasca a petrolului. Rompetrol Group – care desfasoara, in paralel, activitati in Asia, Africa de Nord si America Latina – a evoluat de la o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari in 1998 la 103 milioane de dolari in 2000, urmand sa atinga, in acest an, recordul de 800 milioane – un miliard de dolari. Rompetrol a achizitionat doua mari rafinarii romanesti – Vega si Petromidia -, precum si campuri petrolifere in Ecuador si Kazahstan. Compania isi consolideaza la aceasta ora propria retea de distributie, avand 21 de benzinarii in Romania. -Pana in decembrie 2002, vom detine in proprietate si franciza 200 de benzinarii, nu numai in Romania, ci in intreaga regiune a Dunarii de Jos, unde intentionam sa ne extindem activitatile-, a precizat dl Patriciu. El considera ca in Romania -afacerea momentului-, dar si a viitorului apropiat se afla in domeniul energetic. Domeniu pentru care a pus in plan secund arhitectura, afacerile imobiliare si cele din sectorul mass-media.

-Nu sunt actionar si nici proprietar al Grupului Rompetrol, ci presedinte si CEO-, afirma Dinu Patriciu. -Aceasta este o firma olandeza. De ce? Fiindca pentru a finanta o astfel de afacere, e nevoie sa ai domiciliul in UE. O firma romaneasca cu domiciliul in tara nu ar putea obtine finantarile necesare functionarii si dezvoltarii unei afaceri de mari dimensiuni. Sigur ca cea mai mare parte a cifrei de afaceri se realizeaza aici, prin subsidiare care platesc impozite si taxe catre statul roman. Actionarii firmei olandeze sunt un fond de investitii – care detine 15% din pachet – si doua fundatii de familie, una dintre ele avand drept beneficiar familia mea. Doar in acest sens pot fi considerat actionar al firmei Rompetrol-, subliniaza dl Patriciu.

Petrolul, cea mai buna afacere

A inceput afacerile cu petrol in 1998, o data cu achizitionarea (impreuna cu unul dintre partenerii sai, dl Florin Marin) a pachetului majoritar de actiuni de la Rompetrol – o societate care, desi a fost interfata externa a industriei de petrol romanesc timp de doua decenii, ajunsese la acea data, datorita privatizarii prin metoda MEBO, intr-o situatie financiara foarte precara. -Am preluat, practic, numele companiei si am inceput imediat un proces de restructurare care a vizat, pe de-o parte, crearea unui grup de societati care se ocupa de servicii in industria petrolului (si care are activitati in Ecuador, Libia, Irak, Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan si Rusia) si, pe de alta parte, infiintarea unei societati integrate de petrol, al carei inceput poate fi considerat achizitionarea Rafinariei Vega. Ulterior, am inceput sa dezvoltam si sectorul de explorare si productie-, adauga Dinu Patriciu.

La aceasta ora, Rompetrol Group detine in intregime un camp petrolifer de 2.000 km patrati in Ecuador, a carui productie zilnica este de 1.000 de barili, productie care va creste pana la sfarsitul anului la 5.000 de barili si la 15.000 de barili in cursul anului viitor. De asemenea, detine 20% dintr-un camp petrolifer in Kazahstan si negociaza cumpararea unor alte campuri in Africa de Nord si in Kazahstan.

Pe de alta parte, Rompetrol a inceput sa dezvolte activitati de rafinare a titeiului, o data cu achizitionarea Rafinariei Petromidia. Cu o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone la aceasta ora, grupul este al doilea ca marime dupa Petrom. Nu in ultimul rand, Rompetrol isi dezvolta activ activitatea de distributie a produselor, construindu-si o retea extinsa de benzinarii. Circa 65% din cifra sa de afaceri este obtinuta din rafinare, iar restul – din celelalte activitati.

La sfarsitul lunii mai a.c., Rafinaria Petromidia va ajunge sa prelucreze o cantitate de petrol egala cu cea prelucrata pe tot parcursul anului trecut, respectiv un milion de tone. In baza acestor rezultate, se estimeaza ca pe intregul an rafinaria va prelucra intre 2,8-3 milioane tone de titei, mai mult decat se prevazuse initial.

-Cat priveste Vega, primele rezultate sunt bune. Este o afacere deja stabilizata, care are contributia ei – nu mica – in interiorul grupului. De altfel, cele doua rafinarii sunt integrate deja intr-un complex. In Rompetrol nu exista companii mai puternice sau mai slabe, ci activitati mai profitabile care sustin alte activitati ce nu au atins inca varsta maturitatii. De exemplu, in domeniul petrolului este absolut evident ca explorarea si productia au marje de profit imense fata de rafinare, dar existenta primelor doua activitati nu se justifica decat avand si rafinare, si distributie, integrate in acelasi grup de companii. Banii din productie sunt folositi in ridicarea standardelor tehnologice ale rafinarii, in dezvoltarea distributiei s.a.m.d.-, explica seful Rompetrol.

Luna trecuta, Rompetrol a anuntat ca va fi prima companie de pe piata romaneasca care va produce benzina conforma standardelor Euro 3. Acest proiect este parte a unei investitii totale de 75 milioane de dolari facuta de grupul olandez, din care circa 50 milioane de dolari au fost alocati pentru retehnologizarea rafinariei si 25 milioane de dolari in protectie ecologica. Momentul in care va fi produsa benzina Euro 3 depinde insa de cantitatile pe care Rompetrol le va putea vinde. -E mai mult o chestiune de marketing decat de posibilitate tehnologica. Actualmente, piata romaneasca nu cere acest produs. Sigur ca pe noi ne intereseaza aceasta calitate pentru a exporta benzina in UE. De altfel, 85% din produsele grupului sunt exportate-, mai spune Dinu Patriciu. El considera ca Rompetrol nu este deocamdata un competitor semnificativ pe piata romaneasca, neputand practica preturi competitive care sa acopere cheltuielile cu retehnologizarea instalatiilor rafinariilor si cu achizitionarea de materii prime din import.

Mass-media si imobiliarele nu mai merg

Pentru a infirma speculatiile aparute in mass-media, Dinu Patriciu da asigurari ca Rompetrol nu intentioneaza sa faca alte achizitii in Romania.

-Nimeni nu trebuie sa fie preocupat ca va intra in competitie cu noi in preluarea unora dintre capacitatile ramase ale statului. Suntem interesati de dezvoltarea companiei noastre in domeniile explorarii si productiei de titei, pentru a ne crea propria baza de materii prime-, a precizat dl Patriciu. El a respins acuzatiile potrivit carora ar datora bani FPS pentru Rafinaria Vega, considerand ca astfel de speculatii apar pentru ca saracia de mijloace este un fapt obisnuit in economia romaneasca. -Nu avem nici un fel de datorii catre FPS. Nu suntem o companie saraca si nici una care sa nu-si tina angajamentele. Avem tot suportul financiar si logistic necesar ca sa functionam in continuare foarte bine si sa ne dezvoltam. Romania este un stat mic, in care zvonurile despre vecini se nasc usor, din lipsa de preocupari. Regret atunci cand apar speculatii despre noi in presa si nu suntem intrebati. Dupa ce am adus primul vapor cu materie prima la Petromidia, s-a scris ca nu-l vom aduce pe-al doilea, dupa ce l-am adus pe-al doilea, ca nu-l vom aduce pe-al treilea s.a.m.d-.

Avand in vedere amploarea afacerilor cu petrol in care s-a implicat, Dinu Patriciu a renuntat la majoritatea activitatilor pe care le-a avut inainte de 1998. Considerentele sale au fost insa si de ordin practic: respectivele afaceri erau prea putin rentabile. Ca specialist, el apreciaza ca domeniul imobiliar – pe care l-a abandonat complet -, se afla intr-o adevarata criza, care se va prelungi ani buni de acum inainte in Romania. -In orice tara aflata in criza economica, chiar dupa ce s-a trecut de punctul critic al crizei, domeniul investitiilor imobiliare nu este primul care ?ço ia din loc?ê. Am fost printre primii care am iesit din aceasta afacere si va rog sa ma credeti ca n-o sa reintru repede. Au fost mai multe afaceri la care am renuntat de-a lungul timpului. Pentru ca fiecare business are un ciclu de existenta – se dezvolta, devine matur, apoi intra in declin-, apreciaza presedintele Rompetrol.

In acest context, a pus in plan secund si afacerile din domeniul mass-media. Pentru ca, spune el, mass-media este direct legata de piata de publicitate, care, la randul ei, depinde de dinamica economiei. -Daca se compara un cotidian romanesc cu unul cu un tiraj similar, dintr-o tara dezvoltata, cifra de afaceri a primului este de circa 15 ori mai mica decat cea a celui strain. Acest fapt se datoreaza dimensiunii pietei de publicitate si preturilor unitare ale publicitatii. Or, atata vreme cat economia romaneasca nu va avea un ritm de crestere de peste 5-8% pe an, nu vad o crestere a investitiilor in domeniul mass-media si nici o dezvoltare a intreprinderilor existente in acest domeniu. Am luat decizia de a ma indrepta spre domeniul energetic pentru ca am stiut ca va fi primul ce se va dezvolta intr-o tara ca Romania. Domeniile de suprastructura – cum este si cel al mass-media -, din pacate, mai au de asteptat-, apreciaza Dinu Patriciu.

In Romania nu sunt decat bancute

Seful Rompetrol nu are o parere prea buna nici despre bancile romanesti. In opinia sa, nu exista inca un sistem bancar romanesc, ci doar -bancute-. Argumentele in favoarea acestei afirmatii sunt cat se poate de convingatoare: -Daca luati lista bancilor cu capital romanesc, veti constata ca toate au capitaluri cuprinse intre 5-10 milioane de dolari. Acestea nu sunt banci, sunt ?çbancute?ê. Institutiile financiare serioase cu capital strain, care s-au asezat in Romania in ultimii ani, au suporturi financiare mult mai solide. Pentru a supravietui, bancile romanesti vor trebui fie sa fuzioneze, fie sa-si creasca rapid capitalurile proprii. Dupa parerea mea, o banca romaneasca serioasa ar trebui sa aiba o masa critica intre 30-50 milioane de dolari. Asta, daca nu vrem sa patim ca in Turcia. Noi am avut un mare noroc in ultimii ani, acela ca BNR a gestionat cu mult profesionalism criza financiara din domeniul financiar-bancar, respectiv cutremurele datorate falimentelor unor banci. Acesta este singurul motiv pentru care Romania n-a trecut printr-o criza similara cu cea din Turcia. Dar daca aceasta lipsa acuta de resurse a institutiilor financiare romanesti nu se va rezolva – si nu exista decat doua cai: incurajarea cresterii pietei de capital si dezvoltarea unor institutii de alte dimensiuni decat cele existente -, vom fi mereu in pericolul de a ajunge intr-o criza bancara de nivelul celei din Turcia-, a conchis presedintele Rompetrol.

Tot pentru afaceri a pus in plan secund si activitatea politica. In opinia sa, este nerecomandat ca un om de afaceri sa fie si om politic, fiindca peste tot in lume realitatea arata ca o persoana nu poate trece de la politica la afaceri si invers decat consecutiv si nu concomitent. -Altfel, este cel putin o prostie. Si asta o spune un om care a trecut printr-o asemenea experienta. Eu nu sunt activ in politica tocmai din acest motiv. Sunt vicepresedintele PNL pentru ca-i respect pe colegii care mi-au dat votul. Asta nu inseamna ca ma implic in politica si n-o voi face atata vreme cat imi vad de afaceri – si sunt cat se poate de implicat, aici si in alte parti ale lumii. Politica strica business-ul si business-ul strica politica. Ca politician, esti acuzat ca faci afaceri, ca om de afaceri, esti acuzat ca faci politica-, mai spune el.

Lumea afacerilor ii rapeste aproape tot timpul de care dispune. Nu are vreme pentru nimic altceva si nu-si poate planifica niciodata un concediu. I-ar placea sa petreaca cateva zile pe o plaja pustie, sub un palmier, fara telefoane. -Din pacate, meseria de arhitect mi-a devenit un hobby, iar altele nu-mi permit. Am un birou de arhitectura, care este condus de sotia mea si unori, in timpul week-end-urilor, mai desenez si eu-…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.