Home IT & Comunicatii Potentii industriei de IT&C bat la poarta licitatiilor organizate de MCTI

Potentii industriei de IT&C bat la poarta licitatiilor organizate de MCTI

DISTRIBUIŢI

Nu mai putin de 23 de oferte privind realizarea a trei proiecte-pilot au fost depuse la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. -Piata virtuala-, -Serviciul de informare electronica pentru cetateni – info-chiosc- si -Video conferinta organizata pe web- sunt primele trei selectate dintr-un pachet de 24 de proiecte aprobate de -Grupul pentru Promovarea Tehnologiei Informatiei-, care insumeaza un efort financiar de peste o jumatate de miliard de dolari.

-Info-chiosc = 40 milioane de dolari

Cum nimeni nu neaga formarea unor adevarate -carteluri- de influenta, formate din companiile care opereaza in domeniul IT&C romanesc, batalia pentru castigarea acestor licitatii va fi una deosebit de dura. Cel putin in aceasta prima etapa, miza cea mare o constituie licitatia pentru realizarea sistemului -info-chiosc-. Acest proiect are in vedere construirea de info-chioscuri alcatuite dintr-un calculator performant, de preferinta cu -touch-screen-, securizat impotriva accesului neautorizat. Comunicatia este realizata prin Internet, utilizand canale atribuite in functie de locul de amplasament (pentru gari – linia inchiriata a CFR, reteaua de fibra optica a telefoniei, unde radio in locurile in care accesul este greu de utilizat). In etapa 2001-2002 se prevede un proportie de acoperire de 0,1% din populatie, ceea ce reprezinta 25.000 de chioscuri pentru intreaga tara. MCTI a inaintat deja informativ sumele necesare pentru implementarea acestui proiect. In primul rand, trebuie sa se creeze un -data center-, care are acces la baza de date de interes public. Costul estimativ al acestuia se ridica la 500.000 de dolari. In al doilea rand, se are in vedere construirea a 25.000 de info-chioscuri amplasate gratuit in diverse spatii. Un singur info-chiosc costa 1.000 de dolari, deci. totalul se ridica la circa 25 milioane de dolari. In fine, este necesara realizarea software-ului de aplicatie pentru 15 domenii diferite de informatie, costurile ridicandu-se la 15 milioane de dolari. Finantarea acestui proiect se va realiza din bugetul de stat (20%) si din finantari private, cu acordarea de facilitati fiscale si bancare (80%). Firmele care au depus oferte pentru acest proiect, care numai intr-o privire de ansamblu depaseste 40 milioane de dolari, sunt: Hewlett Packard, Romsys, Radcom, Sysware, IPA, Fasma, Sorral, Fort, Intrarom si ICL.

-e-Market-, numai pentru sectorul privat

Al doilea proiect, cel de -Piata virtuala-, se adreseaza exclusiv sectorului privat romanesc. Practic, va fi realizat un spatiu virtual in care companiile sa opereze tranzactii comerciale prin intermediul Internetului. Proiectul in ansamblu este simplu. -e-Market- va fi un portal care reprezinta un punct de acces, bazat pe tehnologie Web, destinat utilizatorilor care cumpara sau vand bunuri si servicii in mod electronic sau in mod traditional. Sistemul va avea si trei componente (subsisteme): de piata, de administrare, de cataloage. Amintim ca subsistemul -de piata- va fi site-ul web cu care intra in contact direct utilizatorul final. Prin intermediul acestor pagini web, companiile isi vor putea inregistra profilul si vor putea depune cereri sau oferte de produse sau servicii, respectiv comenzi. Proiectul-pilot (propus in cadrul sumei de un miliard de lei, asigurat din fondurile MCTI) nu include si achizitia de echipamente hardware si a licentelor software de baza. Oricum, estimativ vorbind, -Piata virtuala- necesita o investitie de aproximativ 170.000 de dolari. Pentru realizarea acestui proiect si-au depus ofertele Compaq, Siveco, Totalsoft, Akela Informatique, Artnet, Integrator, Lasting, Fasma, System Plus.

Conferinte de biti

Cel din urma proiect are ca obiectiv crearea unui sistem de video-conferinte prin utilizarea tehnologiilor web. El consta in crearea unui pilot pentru realizarea de video-conferinte intre mai multi participanti, la initiativa unuia dintre ei sau sa existe liste-standard de participanti, accesul altora fiind interzis. Pilotul va fi suportat financiar din bugetul MCTI, circa un miliard de lei. Valoarea proiectului este estimata la 100.000 de dolari. Pentru finantare se poate apela la sectorul de afaceri, care poate finanta integral proiecte-pilot de acest gen, in ideea participarii la implementarea solutiei in intreg sistemul. Printre beneficiile tintite de MCTI se numara reducerea cheltuielilor (economii de 75% din cost), reducerea deplasarilor cu efect in cresterea productivitatii prin eliminarea timpilor de calatorie. Pentru realizarea acestui proiect, in faza initiala, cu un volum mai mic de investitii, dar cu posibilitati uriase, daca se va trece la implementarea acestuia la nivelul intregii administratii romanesti, au participat Compaq, Intrarom si Fiatest.

Criteriile care stau la baza selectiei executantului principal sunt identice in toate cele trei proiecte, diferente existand numai la valoarea garantiei pe care au depus-o persoanele juridice interesate. Astfel, in cazul proiectului -Info-chiosc-, valoarea garantiei este de 11 milioane de lei, pentru -Piata virtuala, e-market- 18 milioane de lei si pentru sitemul -video-conferinta pe web-, valoarea garantiei este de 11 milioane de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.