Aliantele intre producatorii europeni de jocuri video ar putea deveni, in curand, o realitate, in contextul in care companiile mici reusesc cu greu sa reziste pe o piata marcata de cresterea costurilor si de diminuarea resurselor financiare, au apreciat o serie de analisti, citati de Reuters. Ei au adaugat ca vanzarile incerte din sezonul actual al cumparaturilor de sarbatori, precum si perspectiva unei astfel de fuziuni intre doua rivale nipone vor cataliza acest fenomen.
Producatorii de jocuri video obtin intre 40 si 50% din veniturile anuale in trimestrul al patrulea, in perioada aferenta sarbatorilor de iarna. In acest an, in premiera pentru industria de profil, consolele cu jocuri video din ultima generatie sunt disponibile oriunde in Europa, ceea ce va intensifica in mod considerabil competitia dintre aceste produse.
Fuziunea, numitorul comun al noilor tendinte
In luna noiembrie, companiile nipone Enix Corp si Square Co Ltd au anuntat ca negociaza realizarea unei fuziuni, ceea ce a dat nastere la mai multe speculatii cu privire la initiativele similare care ar putea fi anuntate in viitorul apropiat. -O eventuala fuziune intre cei doi producatori care dezvolta aplicatii software pentru jocurile video confirma opinia pietei de profil cu privire la necesitatea consolidarii acestei industrii-, a aratat analistul Bruno Hareng, de la grupul financiar danez ING. De altfel, analistii au identificat, deja, tendinte similare de amploare mai mica in Statele Unite si Europa, unde companiile si-au asigurat o anumita cota de piata prin preluarea unor studiouri si firme de programare aflate in dificultate. -Suntem convinsi ca aceasta tendinta se va manifesta in continuare, dar nu ne asteptam la tranzactii de mari proportii, in viitorul apropiat-, a adaugat analistul Sebastien Lalevee de la banca de investitii Schroder Salomon Smith Barney.
Consolidarea pe piata de profil este inevitabila, deoarece lansarea unui joc video de succes reprezinta cheia supravietuirii in industrie, iar costurile necesare pentru crearea unui astfel de produs, asigurarea drepturilor de autor si lansarea sa printr-o retea de distributie internationala sunt foarte mari.
Companiile europene de jocuri sunt vulnerabile
Analistii au avertizat ca producatorii francezi Infogrames, Ubi Soft si Titus Interactive, precum si grupul britanic Eidos sunt principalele tinte ale unor companii interesate de aceasta piata, din cauza dificultatilor cu care se confrunta in ultima perioada. Infogames, cel mai mare producator european de jocuri video, a pierdut 70% din valoare in cursul acestui an si dispune de resurse financiare restranse. In pofida eforturilor de a-si pastra independenta, mai multe companii internationale de profil au in vedere preluarea sa. Compania rivala, Ubi Soft, a carei valoare pe piata s-a redus cu 60% in acest an, detine resursele necesare pentru a-si asigura independenta. Analistii au avertizat insa ca strategia sa viitoare depinde, in mare masura, de lansarea unor jocuri revolutionare, cum ar fi Splinter Cell si Rayman 3, menite sa ii restabileasca veniturile in a doua jumatate a anului.
La randul sau, grupul Titus Interactive inregistreaza pierderi ridicate si a ingrijorat si mai mult investitorii, dupa ce a sugerat ca va solicita prelungirea cu trei ani a termenului de achitare a unor datorii. Producatorul Eidos, cunoscut pentru jocurile care o au ca eroina virtuala pe renumita Lara Croft, detine lichiditati solide si isi poate permite sa-si continue activitatea in mod independent. Analistii au apreciat insa ca listarea sa la bursa in proportie de 97% reprezinta un punct vulnerabil. Specialistii avertizeaza ca tendinta de acaparare a companiilor producatoare de jocuri video se manifesta cu precadere in randul grupurilor nipone si americane.
Producatorii niponi si americani se extind
Primul candidat desemnat a fost grupul american Microsoft. Compania dispune de resursele necesare pentru achizitia de studiouri mici si firme de programare care dezvolta aplicatii pentru consola sa de jocuri video XBox. De altfel, grupul a preluat, in luna septembrie, compania britanica de profil Rare Ltd, exprimandu-si intentia de a realiza alte tranzactii similare. La randul lor, primele doua grupuri independente din Statele Unite care produc jocuri video (Electronic Arts si Activision Inc.) detin fondurile necesare extinderii pe piata europeana.
Mai mult, o serie de analisti au declarat ca se asteapta la initiative asemanatoare din partea grupului franco-american Vivendi Universal, in contextul in care presedintele Jean-Rene Fourtou a anuntat ca nu doreste sa renunte la divizia prezenta pe aceasta piata. In opinia altora insa, conducerea Vivendi ar putea reveni asupra deciziei, renuntand la aceste active, in cadrul programului prin care incearca sa reduca datoriile acumulate.
Principalul candidat nipon la extinderea pe alte continente este producatorul Sega, care a anuntat ca este interesat de achizitionarea unor studiouri mici din Europa si Statele Unite, desi analistii au avertizat ca performantele sale nesatisfacatoare i-ar putea bloca planurile de expansiune.