Daca aveti o adresa de mail, in mod sigur ati primit pana acum zeci sau sute de oferte comerciale din partea unor persoane sau firme de care nu ati auzit niciodata. Specialistii in tehnologia informatiei estimeaza ca mai mult de 40% din numarul total de e-mail-uri trimise pe glob sunt mesaje comerciale nesolicitate, adica SPAM. In cazul companiilor de dimensiuni mari, cifrele capata proportii ingrijoratoare: peste 70% din traficul de mesaje sunt catalogate drept SPAM. Deocamdata, in tara noastra SPAM nu este un fenomen de amploare, ca urmare a numarului destul de redus de utilizatori ai Internetului. Prin urmare, cei care au o adresa de mail care se termina in -.ro- primesc mai putine mesaje nedorite decat cei care au adresa la un server de mail international (ce se termina in -.com-).
Din cauza cresterii ingrijoratoare a numarului de mesaje SPAM, marile corporatii au o atitudine din ce in ce mai virulenta inpotriva e-mail-urilor nedorite. La sfarsitul saptamanii trecute, chiar presedintele companiei Microsoft, Bill Gates, a transmis congresului american o scrisoare prin care a cerut adoptarea unui pachet de masuri impotriva mesajelor e-mail nedorite. Pentru stoparea acestui fenomen, care a inceput sa sufoce traficul pe Internet, Bill Gates a propus ca expeditorii de mesaje sa fie obligati sa se identifice si sa adere la un set de reguli. In cazul in care cineva va omite sa se identifice, mesajul sau ar putea fi filtrat de sistemele de siguranta anti-SPAM. In plus, Microsoft sustine infiintarea unei autoritati globale si independente care sa elaboreze un set de reguli pentru utilizarea postei electronice.
-Torentul de mesaje e-mail nedorite, nesolicitate, adesea jignitoare si uneori frauduloase erodeaza increderea in tehnologie si ne costa milioane de dolari pe an, impiedicandu-ne sa folosim tehnologia la adevaratul ei potential-, a declarat Gates.
Cum a inceput povestea
O data cu Microsoft, alte mari companii din domeniul IT&C si agentii federale americane au hotarat sa intervina in reducerea SPAM, impreuna cu organizatii similare din Australia, Canada si Japonia. Acestia au avertizat administratorii a peste 1.000 de servere Open Relay SMTP de mail din intreaga lume, avertizandu-i asupra securitatii precare a sistemelor lor. Serverele de acest tip permit oricui sa trimita e-mail-uri. Din aceasta cauza sunt folosite in special de catre spammerii profesionisti care reusesc sa trimita milioane de mesaje simultan, fara a putea fi identificati.
Acum cativa ani, inainte de proliferarea nebuneasca a SPAM, nimeni nu isi punea problema serverelor de mail nesecurizate. Acestea aveau avantajul ca permiteau oricui sa trimita e-mail-uri de oriunde. Pe atunci erau folosite in special persoane aflate in calatorie. Intre timp, serverele nesupravegheate au inceput sa fie folosite pentru a trimite mesaje comerciale nesolicitate.
Sanctiuni sau protectie pasiva?
In unele state, cei care trimit mail-uri comerciale nesolicitate fara a-l anunta pe destinatar ca mesajul are continut publicitar risca pedepse destul de usturatoare. Spania, de exemplu, a adoptat anul trecut o lege a comertului, prin care furnizorii de servicii Internet au fost facuti responsabili pentru continutul paginilor pe care le gazduiesc si obligati sa stocheze cel putin un an datele despre clienti. Legislatia, conceputa pentru a alinia Spania la cerintele Uniunii Europene, a fost conceputa pentru a asigura acelasi cadru legal pentru afacerile fizice si pentru tranzactiile electronice. Cei care incalca legea spaniola a Internetului risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 600.000 de euro, in functie de gravitatea faptei.
Acolo unde nu exista legi impotriva SPAM, singura protectie efectiva o reprezinta programele de securitate a serverelor de mail care functioneaza ca un scut mai mult sau mai putin eficient. Oricum, cei care trimit SPAM sunt extrem de inventivi pentru a ocoli defensiva anti-SPAM. Pentru a putea rezolva eficient problema, trebuie ca detectia SPAM-ului sa se faca pe mai multe niveluri.
Calmul dinaintea furtunii
-In tara noastra, SPAM nu este inca un fenomen de amploare, dar va capata proportii in urmatorii ani, ca urmare a cresterii ratei de penetrare a Internetului. Avem informatii ca au fost alcatuite deja liste foarte detaliate cu mail-urile persoanelor din conducerea tuturor companiilor mari, si nici nu se vand prea scump. O astfel de lista costa in jur de 1.000 de dolari,- ne-a declarat Mihai Florin Radu, director de comunicare in cadrul companiei Softwin, unul dintre furnizorii romani de programe anti-SPAM.
De obicei, cei care ofera astfel de liste de mail-uri se ofera sa trimita si SPAM-ul catre anumiti destinatari, bine alesi de firma care i-a angajat. Asta inseamna ca primii pasi au fost facuti si ca furtuna este destul de aproape.