Distribuitorii de calculatoare personale au reusit sa vanda, in acest an, 410.000 de PC-uri, cu 43,8% mai multe decat in 2003, conform unui studiu IDC. -Daca in anul trecut s-au obtinut 255 milioane de dolari din vanzarea de computere in Romania, anul acesta estimarile arata ca se va ajunge la valoarea de 382,5 milioane de dolari, cresterea fiind de 50%-, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.
Studiul IDC arata ca romanii incep sa-si permita achizitionarea de laptop-uri, acestea reprezentand 12% din totalul de PC-uri vandute. Vanzarile de laptop-uri, sau notebook-uri, cum mai sunt denumite, au crescut, in 2004, cu 76,6%, fata de anul trecut, utilizatorii platind nici mai mult, nici mai putin de 84,2 milioane de dolari pe astfel de echipamente. Restul de PC-uri distribuite au fost computere de birou (desktop-uri), in procent de 86%, si servere, doar 2%. Astfel, producatorii si distribuitori de echipamente IT au obtinut 264 milioane de dolari de pe urma desktop-urilor si 34,3 milioane de dolari din vanzarile de servere. Acest lucru inseamna ca romanii au scos din buzunare, in 2004, cu 45,6% mai multi bani decat in 2003, pentru achizitionarea de desktop-uri, si cu 75,8% mai mult pentru servere. Oricum, vanzarile de computere de birou au crescut cu 52,7%, iar cele de servere cu 51,3%.
Romanii prefera PC-urile asamblate in Romania
Cele mai multe PC-uri vandute anul acesta au fost asamblate in Romania. Hewlett-Packard detine un procent de 12,4% din numarul de calculatoare vandute, compania reusind sa distribuie populatiei 51.000 de PC-uri. Dar se pare ca echipamentele distribuite de HP sunt mai scumpe decat cele vandute de Flamingo, HP obtinand din vanzarile sale aproape 80 milioane de dolari, fata de 40 de milioane, cat a obtinut Flamingo. Romanii au cumparat un numar considerabil de computere si de la Romsoft, mai precis 47.000 de unitati, vanzarile companiei fiind de 28,6 milioane de dolari. De asemenea, cei de la IBM au scos bani frumosi din asamblarea de computere, si anume 40 milioane de dolari.
Se cumpara procesoare Intel si sisteme de operare Windows
Romanii prefera procesoarele fabricate de Intel, 68,7% din produsele vandute in 2004 purtand aceasta marca. Bineinteles, a doua companie pe lista preferintelor este AMD, care a reusit sa acapareze 31,1% din piata. Din punctul de vedere al familiilor de procesoare, cap de lista este Pentium 4, cu o cota de 44,4% din piata, urmat de AMD (30,8%), Celeron (18%) si Centrino (5,1%). Studiul IDC cu privire la utilizatorii de calculatoare din Romania se refera si la preferinta oamenilor pentru sisteme de operare. Mai mult ca sigur, procentele nu sunt exacte, din moment ce foarte multi utilizatori isi instaleaza programe fara a detine licenta. Oricum, este clar ca cele mai multe PC-uri ruleaza pe sisteme de operare Windows, 77,8%, dupa cum spun cei de la IDC. Urmeaza, Linux, cu o cota de 21,9%, NetWare si Unix, fiecare cu cate 0,1%. Cu toate ca producatorii nu se aleg cu foarte multi bani de pe piata romaneasca, se pare ca 83,3% din sumele obtinute din vanzarile de sisteme de operare se duc catre Microsoft.
Peste 50% din PC-uri sunt cumparate de utilizatorii casnici
Aproximativ 200.000 de computere au fost cumparate, anul acesta, pentru a fi instalate in gospodarii. In acest moment, 1.365 de unitati scolare sunt dotate cu calculatoare, conform raportului anual al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Daca ar fi sa na luam dupa acest raport, parca nu ne-ar mai veni sa credem ca, in majoritatea scolilor, pe un calculator lucreaza patru-cinci copii. Astfel, cei de la MCTI sustin ca 37.000 dintre PC-urile existente in institutiile de invatamant sunt echipamente de ultima generatie. De asemenea, scolile din Romania sunt dotate cu 1.365 de servere, retelele instalate fiind echipate cu software educational. In plus, elevii se pot delecta cu 530 de materiale didactice interactive. Si din punct de vedere al numarului de utilizatori de Internet stam bine, 24% din romani accesand Netul in mod frecvent, in conditiile in care, in anul 2000, doar 9% din populatie isi dedica timpul acestei activitati.