Home Asigurari Romanii vor plati de doua ori asigurarea obligatorie a locuintei

Romanii vor plati de doua ori asigurarea obligatorie a locuintei

DISTRIBUIŢI

Inventivitatea autoritatilor nu cunoaste limite atunci cand vine vorba de a mai pune un bir pe umerii si asa cocarjati ai populatiei. Ea continua si in ceea ce priveste destinatia data fondurilor stranse la bugetul de stat. Pana si in problema asigurarilor obligatorii de locuinte, guvernantii au gasit o modalitate de a injecta bani publici in afaceri private.

Daca pana acum proiectul de lege care stipuleaza obligativitatea asigurarii locuintelor prevedea ca reasigurarea pe pietele internationale sa fie realizata tot de firmele de profil, noile modificari, facute dupa mari presiuni, convin de minune asiguratorilor, intrucat cel care se obliga sa plateasca primele de reasigurare pentru cel putin un an de la intrarea in vigoare a legii este guvernul, fie prin imprumuturi externe, fie pur si simplu cu bani din bugetul statului.

Astfel, contribuabilii se gasesc in postura de a plati de doua ori pentru asigurarea locuintei: intai vor achita clasica prima de asigurare, apoi, mascat, reasigurarea, prin intermediul taxelor si impozitelor care se duc la bugetul de stat.

Mai mult, surse din cadrul Consiliului Concurentei ne-au declarat ca, in cazul in care doar o parte din companiile de asigurari participa la acest proiect, demersul guvernului de a se implica financiar ar putea fi considerat ajutor de stat mascat, ceea ce contravine legislatiei europene in domeniu. Problema insa nu se opreste aici, intrucat, chiar si in cazul in care absolut toate firmele de profil de pe piata vor colecta prime de asigurari obligatorii pentru locuinte, se creeaza un precedent in baza caruia orice fel de entitate economica, si nu numai, ar fi indreptatita sa emita pretentii in ceea ce priveste un astfel de -sprijin- din fonduri publice.

Astfel, avem dovada vie cum un aspect social, care pleaca de la tragediile pe care le-au trait oameni simpli, loviti de furia naturii, se transforma intr-o problema economica de importanta majora la nivel national, cu implicatii financiare colosale, avand in vedere baza masiva a celor care vor fi nevoiti sa isi asigure locuintele. Si suma care va fi antrenata de guvern in toata aceasta afacere este una respectabila: aproximativ 300 milioane de euro .

Desi statisticile Ministerului Administratiei si Internelor arata ca trei sferturi din populatie este de acord cu masura intreprinsa de autoritati privind asigurarea obligatorie a locuintelor, un procent ingrijorator de mare din cetatenii de rand nu cunoaste principiile dupa care functioneaza piata asigurarilor.

Practic, cei care vor fi obligati sa isi asigure locuinta, adica cea mai mare parte a populatiei Romaniei, vor plati de doua ori pentru acelasi lucru: intai, prima de asigurare, al carei cuantum a fost stabilit la 20 euro pentru casele consolidate, din beton armat si caramida, si la 10 euro pentru locuintele mai modeste, cum ar fi cele din lemn, a doua oara, pentru ca bugetul de stat, care va finanta de reasigurarea cel putin in primul an, este constituit din taxe si impozite colectate tot de la populatie.

In cazul proiectului de lege care stipuleaza obligativitatea asigurarii locuintelor, autoritatile au eliminat prevederea privind constituirea unei societati de reasigurare la capitalul careia sa participe firmele de profil. In schimb, jucatorii de pe aceasta piata au fost de acord cu infiintarea unei gestiuni comune (pool), in numele careia asiguratorii vor subscrie riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren si care, la randul ei, se va ocupa de plasarea acestora in reasigurare pe pietele internationale.

Numai ca, potrivit consilierului din Ministerul Administratiei si Internelor, Radu Popescu, capitalizarea acestui pool, precum si primele de reasigurare pentru primul an de functionare a asociatiei vor fi realizate de catre guvern, care fie va contracta in acest sens un imprumut de la Banca Mondiala, fie va gasi alte modalitati interne de a asigura aceasta suma, estimata in total la 300 milioane de euro.

Lipseste cultura

-Sondajele efectuate de mass-media in ceea ce priveste problema asigurarii abligatorii a locuintelor au relevat faptul ca aproximativ 75% din populatia intervievata a fost de acord cu aceasta masura-, a declarat Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Ingrijorator este insa faptul ca, la nivel national, exista un procent destul de mare al populatiei care nu cunoaste principiile pietei asigurarilor, ceea ce a incurajat de multe ori initierea unor afaceri ilicite.

Potrivit autoritatilor din MAI, proiectul de lege va fi discutat in guvern in cel mult o luna, astfel incat el sa treaca de avizul parlamentului in sesiunea din toamna, iar de la 1 ianuarie 2007 sa intre in vigoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.