Potrivit unui comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in perioada 24-25 august, reprezentantii in domeniu ai Comisiei Europene au desfasurat la Bucuresti o misiune de tip -peer-review- in vederea evaluarii sectorului asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA).
Oficialii europeni au fost de acord cu ultimele masuri ale CSA privind respectarea unor conditii minime de decenta in relatiile cu clientii a asiguratorilor din domeniu, dar si cu masurile ce trebuie luate impotriva celor care nu respecta legislatia si regulile de buna practica.
Inspectia a durat doua zile, perioada in care expertii misiunii au prezentat partii romane concluziile evaluarii si au formulat o serie de recomandari. De asemenea, expertii Comisiei Europene au avut o serie de intalniri, atat cu reprezentantii CSA, cu cei ai Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, ai Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si cu cei ai Fondului de Protectie a Victimelor Strazii si Inspectoratului General al Politiei Rutiere.
Va fi eliminata notificarea
Spre surpriza majoritatii asiguratorilor, expertii europeni au fost de acord cu intentia CSA de eliminare a obligativitatii asiguratilor de a notifica intentia de denuntare a asigurarii cu 30 de zile inainte de expirare. Au fost apreciate masurile luate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si cu interzicerea vanzarii politelor RCA in spatii deschise, neamenajate corespunzator, masuri considerate importante in vederea micsorarii timpului de transmitere si a cresterii calitatii informatiilor destinate, potrivit legii, bazei unice de date CEDAM. O alta constatare a expertilor se refera la ponderea numarului de autovehicule asigurate RCA, estimata la circa 87% din totalul autovehiculelor inmatriculate in Romania, grad de cuprindere in asigurare ce se apropie de valoarea necesara semnarii Acordului Multilateral de Garantare (MGA), fixat la 90%. De asemenea, expertii occidentali au fost de acord cu necesitatea luarii masurilor necesare pentru ca orice persoana care isi asigura autovehiculul sa primeasca, odata cu polita de asigurare, si vigneta aferenta si sa o aplice pe parbriz, astfel incat calitatea de asigurat sa fie dovedita fara a mai fi necesar controlul in trafic. Astfel, in curand, CSA va modifica legislatia in domeniu in asa fel incat sa prevada sanctiuni atat pentru societatile de asigurare, care nu inmaneaza asiguratilor vigneta aferenta politei RCA, cat si pentru asiguratii care nu o aplica pe parbriz.