Desi marile nume ale segmentului mondial al asiguratorilor si-au asigurat o prezenta consistenta pe piata romaneasca de profil, nu sunt excluse noi intrari dupa momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Daca acest moment practic nu va conta pentru companii din state precum SUA sau Japonia, cele provenind din spatiul comunitar vor fi tentate fie sa-si extinda domeniul de actiune, fie, in cazul in care nu sunt prezente, sa patrunda pe plaiuri carpato-danubiano-pontice. Cele mai atente la mediul romanesc de afaceri par a fi companiile din Franta, Germania si Olanda.
Un factor important care va dinamiza piata aiguratorilor va fi introducerea, cel mai probabil incepand cu 1 ianuarie 2007, a obligativitatii incheierii unei polite pentru locuinte. Cel de al doilea factor care ar atrage investitii in domeniu este sectorul pensiilor private, teren inca viran, dar cu un potential urias de dezvoltare pe termen mediu si lung.
Venirea altor nume grele pe segmentul mentionat va fi un factor benefic pentru economie, avand ca efect cresterea concurentei, cu efecte ulterioare privind sporirea calitatii serviciilor in domeniu (si o mai buna satisfacere a cerintelor clientilor).
Riscurile potentiale asumate de companii par a fi destul de reduse, daca este sa dam crezare ultimului raport inaintat de Banca Nationala a Romaniei.
In prezent, pe piata romaneasca a asigurarilor sunt active 39 de societati de profil, dupa ce ABG Insurance a reprimit licenta de a subscrie polite, in urma unei majorari de capital. Alte trei dosare de autorizare a unor companii de profil se afla, in prezent, in analiza la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, investitorii fiind din tari precum Franta si Israel.
Se anunta modificari interesante si la nivelul conducerii companiilor. Zvonuri din piata dau ca sigura iesirea de pe scena a unui personaj reprezentativ pentru segmentul de profil: presedintele BCR Asigurari, asiguratorul cu cea mai impresionanta crestere in anul 2006, pare tentat sa paraseasca fotoliul pe care il detine, la finalul mandatului care expira la 1 octombrie. Reputatul finantist este tentat sa se indreptre catre alte sfere ale economicului. Si aceasta dupa ce a detinut importante functii la Commercial Union (actuala AVIVA), ING Grup si acum la BCR Asigurari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane