Printr-un ordin al presedintelui CSA, Angela Toncescu, publicat in Monitorul Oficial, 895 din 3 noiembrie, Fondul de protectie a victimelor strazii a fost preluat din administrarea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania si trecut, de la 1 noiembrie, in cea a asociatiei Fondul de protectie a victimelor strazii, -constituita in baza prevederilor art. 251 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ovidiu Ciobanu, noul presedinte
Apoi, imediat s-a intrunit adunarea generala a noului organism, care a decis inlocuirea vechii conduceri, in fruntea careia se afla Ioan Matei, cu un consiliu director al carui presedinte este Ovidiu Ciobanu, director al compartimentului Juridic al Allianz -Ţiriac Asigurari. Din consiliul in cauza, de data aceasta, fac parte nume grele, precum presedintele BCR Asigurari Mihai Tecau, Radu Mustatea, directorul general al ASTRA, presedintele ASIROM Boris SCHNEIDER, precum si Albin BIRO, care reprezinta CSA, din al carui consiliu face parte. Amintim ca Fondul de protectie a victimelor strazii are un rol foarte important in cazul accidentelor petrecute cu autori necunoscuti sau in care sunt implicate vehicule neasigurate, inclusiv in cazul accidentelor petrecute in afara tarii. Fondul are la dispozitie fonduri importante, cu atat mai mult cu cat, incepand cu 1 octombrie, contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, denumita asigurarea RCA, a fost stabilita la cota procentuala de 2,5% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare, fata de doar 1%, cat era inainte.
Din datele noastre reiese ca, pana in prezent, Fondul nu a fost prea solicitat din cauza ca, in general, majoritatea autovehiculelor implicate in evenimente rutiere sunt asigurate, astfel ca in perioada noiembrie 2005-iunie 2006 au fost solutionate favorabil in jur de 22 de cauze, victimele incasand despagubiri de circa un miliard de lei vechi, suma ce reprezenta la momentul respectiv circa 1% din disponibilul in contul, cu aceasta destinatie, al Fondului. Trebuie precizat ca existenta Fondului nu inlatura responsabilitatea platii daunelor de catre cei implicati, ca faptuitori, in producerea de accidente, institutia in cauza urmand sa recupereze de la acestia sumele in cauza, fara a mai lua in discutie si posibilile sanctiuni penale sau contraventionale care le sunt aplicate potrivit legii.