Transmiterea felicitarilor de Craciun nu mai este o problema pentru companiile din intreaga lume. Asta din cauza ca versiunile electronice ale acestora, puse la dispozitie de un numar din ce in ce mai mare de site-uri, sunt cu mult mai ieftine si mai comode.
e-felicitari, made in Romania
Chiar daca unii mai considera inca felicitarile electronice ca fiind lipsite de personalitate si bun-gust, un numar ridicat de firme apreciaza facilitatile permise de acestea, in special de ordin economic, in contextul in care evenimentele internationale din ultima perioada le-au determinat sa opereze diminuari ale cheltuielilor. La noi in tara, aceasta metoda a intrat in cotidian. In peisajul web autohton exista zeci de site-uri specializate care ofera astfel de felicitari in format electronic. Astfel, cei interesati pot accesa adresa www.post.ro, unde pot fi gasite e-felicitari pentru orice ocazie, www.gratismania.ro, www.123start.ro, locatii din care orice internaut poate descarca sau trimite online felicitari celor dragi. Insa cel mai popular site de felicitari electronice este BlueMountain.com. Acesta are versiuni in mai multe limbi si o colectie foarte bogata de felicitari, grupate pe diverse categorii.
La casele mari, e-felicitarile conduc la actiuni filantropice
Compania olandeza Philips, care traverseaza o perioada dificila din cauza pierderilor in crestere, a incurajat numeroasele sale divizii sa rezolve problema felicitarilor de Craciun prin intermediul Internetului. -Aceasta initiativa se va aplica la nivelul intregii companii si are in vedere reducerea costurilor-, sustine un oficial a companiei. Cele mai populare felicitari electronice sunt compuse dintr-un desen animat, cu o muzica de fundal, iar unele dintre acestea sunt personalizate cu logo-urile companiilor. Morgan Stanley, spre exemplu, trimite clientilor sai felicitari cu brazi de Craciun, formati din numele companiei, in timp ce grupul european de comunicatii UPC a optat pentru imaginea unui televizor pe ecranul caruia se vede un peisaj inzapezit.
In Occident, moda felicitarilor electronice a dat nastere si unui alt fenomen, cel al donatiilor. Aproximativ 40 de societati britanice, printre care Marks & Spencer, Barclays, UBS Warburg, Ernst & Young, JP Morgan, Bank of America, ABN Amro si Fidelity, au renuntat la felicitarile traditionale, iar banii astfel economisiti ii doneaza unor organizatii umanitare. Aceasta practica a fost lansata, cel mai probabil, de producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia, care isi ureaza clientii prin Internet inca de acum trei ani, donand UNICEF fondurile astfel economisite.