Orange si Connex intentioneaza ca in aceasta primavara sa aduca telefonia mobila de generatia a treia (3G) in Romania. Cum va primi piata astfel de servicii nu stim exact, deoarece operatorii de telefonie nu au pus la dispozitia publicului studii referitoare la impactul pe care il va avea 3G. Un studiu realizat in mai multe tari, inainte de implementarea 3G, arata ca utilizatorii sunt incantati de acest gen de telefonie si doresc sa beneficieze de servicii de divertisment atunci cand se afla in miscare.
Studiul, efectuat de HPI Research Group la cererea Nokia, a subliniat potentialul existent pentru serviciile mobile de divertisment 3G, aratand ca segmentul de utilizatori vizat este format din persoane cu varste cuprinse intre 16 si 45 de ani. Acestia si-au manifestat entuziasmul in legatura cu ritmul schimbarilor tehnologice, de la care asteapta sa le imbogateasca viata, oferindu-le tot mai mult divertisment. Pentru acest studiu, HPI a intervievat peste 3.300 de utilizatori din cadrul a 11 piete-cheie de pe trei continente. Subiectii au fost selectati din segmentul de utilizatori vizat pentru serviciile 3G, acestia fiind adolescenti, tineri si familii adulte avand telefoane mobile pentru uz personal.
Terminalul 3G, dispozitiv pentru divertisment
In cadrul sondajului, participantilor li s-au prezentat 30 de caracteristici posibile pe care ar putea sa le aiba terminalul 3G. Consumatorii au declarat ca ar dori, in medie, 14 caracteristici, ceea ce indica faptul ca dispozitivele 3G vor fi considerate multifunctionale. Dar cel mai important este faptul ca sondajul a aratat ca utilizatorii considera noile mobile ca fiind in primul rand instrumente pentru divertisment. Asadar, se pare ca o data cu introducerea telefoniei de generatia a treia, functia cea mai importanta a telefonului mobil nu va mai fi aceea de comunicare, ci aceea de divertisment.
Dintre persoanele de peste 45 de ani care au fost intervievate, 72% au spus ca si-ar dori cel putin un serviciu de divertisment disponibil pe terminalul 3G. Utilizatorii tineri au manifestat un grad si mai mare de entuziasm, noua din 10 declarand clar ca isi doresc cel putin o caracteristica de divertisment.
Pe primele locuri in preferintele utilizatorilor s-au situat: ascultarea unui post de radio, solicitarea de piese -single- , solicitarea de albume, urmarirea emisiunilor tv live si jocurile (jucate independent sau interactiv).
Utilizatorii nu privesc terminalele mobile ca pe niste inlocuitoare directe pentru alte dispozitive electronice, ci le considera instrumente multifunctionale pe care le pot utiliza atunci cand nu au acces la un televizor, video sau joc mecanic. De exemplu, trei sferturi din consumatori au spus ca vor folosi functiile 3G atunci cand calatoresc sau cand nu sunt acasa.
Vor plati romanii peste 500 de euro pentru un mobil 3G?
Bineinteles ca si romanii care ar participa la astfel de sondaje s-ar arata foarte entuziasmati de functiile noilor mobile 3G. Dar probabil ca entuziasmul ar disparea atunci cand s-ar gandi cate sute de euro trebuie sa scoata din buzunare pentru a beneficia de -divertisment-.
Studiul HPI a inregistrat reactii pozitive si atunci cand participantilor le-au fost prezentate preturile telefoanelor si a serviciilor 3G. -Rezultatele au fost extrem de pozitive, sase din 10 persoane intervievate spunand ca isi doresc un terminal 3G. De fapt, doar 4% din segmentul de utilizatori vizat au afirmat ca nu sunt interesati sa cumpere un astfel de terminal. Utilizatorii din America si Asia au fost mai entuziasti, in schimb cei din Germania, Spania si Marea Britanie au fost usor mai rezervati-, se arata in studiu.
In Romania, terminalele mobile vor fi vandute la preturi de peste 300 euro, pretul mediu fiind probabil de 500 euro.