Tehnologia informatiei are sanse de redresare in 2004, companiile orientandu-se catre productia de software si hardware mai ieftine pentru a corespunde necesitatilor afisate de consumatorii atenti la costuri, au indicat reprezentanti ai firmelor din industrie, citati de Reuters.
Directorii celor mai mari companii tehnologice din lume s-au reunit in Germania cu ocazia CeBIT (cel mai amplu targ mondial de produse hi-tech), pentru a discuta modalitatile in care poate fi revitalizata o piata care stagneaza. -Tehnologia tinde sa evolueze in explozii rapide, ce pot fi numite si vijelii. Au trecut opt ani de la valul Internet. Ne asteapta o noua furtuna-, a declarat George Colony, directorul executiv al firmei americane de consultanta Forrester Research.
O parte din vina apartine chiar sectorului tehnologic, care din anul 2000 a inregistrat o stagnare a vanzarilor deoarece clientii nu erau inca pregatiti pentru diversele tehnologii promovate de companii.
Vanzarile vor stagna
Vanzarile industriei hi-tech, care numai in SUA si Europa totalizeaza circa 1.500 miliarde de dolari anual, ar putea stagna si in 2003. Stagnarea vanzarilor pare o performanta foarte slaba in comparatie cu previziunile pe termen lung ale industriei, care arata o crestere anuala de peste 10%, dar observatorii sunt optimisti in legatura cu noile produse care vor contribui la stoparea declinului global. George Colony a indicat ca mai multe tehnologii noi, dezvoltate in ultimii cativa ani, vor schimba, din nou, modul in care oamenii lucreaza si se relaxeaza, la un cost mai redus decat tehnologia actuala.
De exemplu, mici semiconductoare, costand numai cativa centi si atasate pe miliarde de produse, de la automobile la cutii de Coca-Cola, vor extinde Internetul dincolo de cele 100 milioane de PC-uri care au acces la retea in prezent. Astfel de cipuri vor permite localizarea produsului respectiv, functie care s-ar dovedi utila in cazul furturilor. -In ultimele sase luni, am vazut o explozie de interes pentru etichetele de identificare pe baza frecventelor radio (RFID)-, a precizat James Hall, director al cercetarilor in tehnologie la firma de servicii de consultanta Accenture. Producatorul de aparate de ras Gillette a comandat recent 500 milioane de astfel de etichete RFID, iar fabricantul de telefoane mobile Nokia se pregateste, de asemenea, sa integreze cipuri de acest gen in produsele sale.
Printre celelalte modificari se afla standarde precum XML, Soap, Java si Linux, promovate de Microsoft si IBM si care vor permite consumatorilor sa imparta informatia intre diferite programe software. -Aceste sisteme deschise pot fi integrate la o zecime din costul si timpul necesare pentru sistemele actuale-, a mentionat Colony. Accentuarea economiilor de costuri in randul clientilor este bine venita, intrucat firmele isi pot tine sub control bugetele alocate tehnologiei informatiei, dar va insemna in acelasi timp o crestere mai mica a veniturilor obtinute de industria hi-tech in acest an, chiar daca noile produse vor preveni declinul vanzarilor totale.
Tehnologia este abia la inceput
Dificultatile economice globale si amenintarea unui razboi in Irak au afectat sectorul, care la finalul anilor *90 nu a reusit sa-si indeplineasca promisiunea ca a cheltui pe tehnologie inseamna a economisi prin castiguri de productivitate. -A devenit la moda in SUA sa se spuna ca tehnologia a murit si ca acest lucru nu se va schimba. Este stupid. Suntem abia la inceput-, a afirmat Colony. El a prognozat o redresare a sectorului si utilizarea mai multor produse tehnologice, chiar daca mai ieftine si care nu vor aduce neaparat o relansare a cheltuielilor pentru produse IT.
Tehnologia continua sa aiba o importanta vitala pentru economia mondiala, inclusiv pentru Germania. -Peste 80% din exporturile Germaniei depind de tehnologia moderna a informatiei si comunicatiilor-, a declarat ministrul educatiei si cercetarii federale, Edelgard Bulmahn, adaugand ca jumatate din economia nationala este dependenta in egala masura de aceasta industrie.