Home IT & Comunicatii Sectorul telecomunicatiilor traverseaza un moment foarte dificil

Sectorul telecomunicatiilor traverseaza un moment foarte dificil

DISTRIBUIŢI

Perioada critica pe care o traverseaza sectorul european de telecomunicatii, necesitatea unei legislatii mai aspre impotriva pirateriei si introducerea conexiunilor rapide si a televiziunii digitale s-au aflat in centrul dezbaterilor reuniunii europene de la Vitoria, consacrate societatii informationale. Sectorul telecomunicatiilor -traverseaza un moment critic-, a declarat presedintele grupului spaniol Telefonica, Cesar Alierta, unul dintre cei sase experti invitati de presedintia spaniola a UE sa-si exprime opiniile cu privire la viitorul societatii informationale din Europa, in fata ministrilor europeni ai telecomunicatiilor si ai tehnologiei informatiei. -Perceptia pesimista a pietelor de capital, nivelul ridicat al datoriilor si o situatie concurentiala complexa- explica aceasta perioada critica, potrivit lui Alierta. El a pledat in favoarea unui cadru de reglementare -care sa stimuleze si sa permita o recuperare a unui triplu efort de investitii in inovatii, infrastructuri si crearea pietei-. Alierta a estimat ca reglementarea actuala a sectorului nu favorizeaza asumarea de riscuri si ca -pare inaplicabila pentru piata noua- a conexiunilor la viteze mari.

Presedintele Telefonica a deplans faptul ca, -in Europa, statele au perceput pentru licentele UMTS sume echivalente cu dublul cifrei de afaceri a sectorului din anul 2000-. In ceea ce priveste telefonia mobila din generatia a treia, directorul general al Vivendi Universal, Eric Licoys, s-a declarat multumit de constientizarea, in cadrul UE, a necesitatii de a prevedea, si nu de a corecta, eventualele dezechilibre.

Licoys a mai semnalat nevoia de consolidare a legislatiei europene de combatere a pirateriei. -Distributia si elaborarea de continuturi sunt indisolubil legate de industria telecomunicatiilor, iar viitorul lor este comun-, a subliniat Licoys, estimand ca -legislatia actuala nu este suficient de protectiva- in Europa si mai ales in state ca Spania si Italia. La randul sau, presedintele Philips Electronics, Gerard Kleisterlee, a tras un semnal de alarma cu privire la intarzierea cu care sunt implementate in Europa conexiunile la viteze ridicate, spre deosebire de SUA si de statele asiatice. -UE ar trebui sa incerce sa repete in domeniul televiziunii digitale succesul normei GSM in telefonia mobila-, a apreciat el.

Intr-o Europa unde rata de penetrare a computerelor personale a atins 30-40%, -credem ca televiziunea digitala va fi instrumentul de acces la Internet pentru majoritatea europenilor-, a afirmat Kleisterlee, care a evidentiat necesitatea de a adopta o norma standard, precum MHP (Multimedia Home Platform), care ar putea deveni norma GSM a serviciilor digitale de televiziune. Ceilalti experti – directoarea generala a grupului Pearson, Marjorie Scardino, directorul general al grupului Amadeus, Jose-Antonio Tazon, si sociologul Universitatii Berkeley, Manuel Castells – au avut alocutiuni pe temele educatiei prin Internet (e-learning), comertului electronic si a locului ocupat de Internet in societate. Reuniunea de la Vitoria, care se deruleaza intr-un parc tehnologic aflat la 12 km de capitala administrativa a regiunii basce, ar trebui sa faciliteze reinnoirea planului de actiune -e-Europe-, ce are ca obiectiv transformarea UE in -economia cunoasterii cea mai competitiva si dinamica din lume- pana in anul 2010. Subiectele dezbatute la Vitoria vor fi examinate cu ocazia viitorului consiliu european de la Barcelona, in perioada 15-16 martie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.