Persoanele care intentioneaza sa furnizeze retele sau servicii private de comunicatii electronice, care utilizeaza frecvente radioelectrice, nu mai au obligatia de a notifica Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. Astfel, incepand cu data de 29 iulie a.c, prin intrarea in vigoare a Legii nr 239/ 2005, furnizorii de retele private, folosite exclusiv pentru nevoi proprii, de regula pentru comunicarea intre angajatii aceleiasi companii, nu vor mai trebui sa se notifice la ANRC.
Printre cele mai des utilizate tipuri de retele private se regasesc statiile de emisie-receptie utilizate de companii pentru comunicarea intre angajati, retelele utilizate de firmele de taximetrie pentru comunicarea intre angajatii firmei, retelele radio in serviciul mobil maritim utilizate pentru a facilita comunicarea intre nave precum si intre nave si tarm, in cadrul aceleiasi firme, legaturile radio dintre studioul unui post de radio si emitatorul acestuia. Acestia se pot adresa acum direct Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei pentru a obtine licenta de utilizare a frecventelor radioelectrice. Dupa obtinerea licentei de utilizare a frecventelor radioelectrice, furnizorii pot incepe furnizarea efectiva a retelelor sau serviciilor private de comunicatii electronice.
Se elimina o parte din birocratie
Pana in prezent, in vederea autorizarii, persoanele din categoria descrisa mai sus trebuia sa parcurga, cronologic, urmatoarele etape: sa notifice ANRC cu cel putin sapte zile inainte de inceperea activitatii, prin completarea si trimiterea formularului-tip al notificarii, insotit de documentele care fac parte integranta din notificare, sa se adreseze, ulterior notificarii ANRC, Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei pentru a obtine dreptul de a utiliza frecvente radioelectrice. Pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 239/2005, 1.037 furnizori de retele si servicii private de comunicatii electronice depusesera notificarea la ANRC, fata de 2.018 furnizori de retele publice de comunicatii electronice si furnizori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.
3.055 de companii activeaza pe piata comunicatiilor electronice
Ultima actualizare a statisticilor privind piata de comunicatii electronice arata ca un 3.055 companii au fost autorizate pentru a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice. In prezent, 643 de companii au dreptul de a furniza servicii de transmisiuni de date, 1.045 – servicii de acces la Internet si 257 – servicii de radiocomunicatii mobile profesionale. In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, 108 companii pot furniza convorbiri locale, 115 – convorbiri nationale si 133 – convorbiri internationale. In functie de modalitatea de conectare la utilizatori, dintre companiile furnizoare de servicii de acces la Internet, 576 vor folosi o conectare de tip radio, 302 vor utiliza o conectare dial-up, iar 295 vor folosi o conectare prin cablu.
Se schimba si modul de calcul al tarifului de monitorizare
O alta modificare a legislatiei specifice ANRC se refera la Legea 239/ 2005, care aduce noi schimbari in mecanismul de calcul al tarifului de monitorizare datorat Autoritatii de furnizori de comunicatii electronice si servicii postale. Daca pana la sfarsitul acestui an, tariful de monitorizare este calculat in functie de toate veniturile furnizorului, indiferent de activitatea din care provin, incepand cu ianuarie 2006, tariful perceput de ANRC va viza doar veniturile realizate din activitatile de comunicatii electronice sau posta. Presedintele ANRC, Dan Gerogescu, spune ca s-a luat acesta masura si pentru evitarea numeroaselor procese in care ANRC este antrenata ca urmare a aplicarii tarifului de monitorizare in raport cu toate actvitatile desfasurate, indiferent ca societatea mai furniza pe langa serviciile de comunicatii electronice si activitati de comert, instalare echipamente etc.