Studiul publicat pe site-ul Web Lasting Systems arata ca -diversitatea solutiilor existente pe piata, care vizeaza firme de diferite dimensiuni, este un aspect pozitiv ce trebuie remarcat-. O analiza a acestui tip de piata trebuie sa urmeze, in mod obligatoriu, doua directii. In primul rand, directia clasificarii furnizorilor de solutii si, in al doilea rand, directia de structurare a componentelor ce formeaza solutia propriu-zisa.
Aceste doua solutii se afla intr-o oarecare relatie de interdependenta. Dupa cum piata este structurata pe clienti multinationali, institutii de stat si IMM-uri, putem remarca anumite analogii, cu sectorul producatorilor de solutii ERP. In general, companiile multinationale prefera solutiile internationale, implementate la nivelul corporatiei, avand ca scop uniformitatea raportarilor. In ceea ce priveste absorbtia pe piata a solutiilor internationale sau locale, este foarte dificil de a realiza o anumita clasificare.
Exista numeroase criterii de clasificare, dupa piata careia i se adreseaza, complexitatea solutiilor, costurile si fazele de implementare. Pe piata, alaturi de solutiile propuse de brandurile internationale, Oracle E-Business Suite 11i (furnizat si implementat de Oracle Romania), Sun Systems (distribuit de LLP Bucharest), Scala ERP (furnizat de Scala Romania), Wizcount (aplicatia celor de la Wizrom), se pot gasi si solutii dezvoltate de companii romanesti – Charisma (produsa de TotalSoft), B-Org si NeoManager (furnizate de Transart), Socrate (o aplicatie a Brinel Romania), iTAX Collector (de la IT Systems), Ciel Finance Manager (Ciel Romania), Sales Management System (oferit de Softwin Romania), Socrate (furnizat de Bit Software) si solutia CROS oferita de Crisoft. Este dificil sa compari o companie a carei aplicatie vizeaza piata in ansamblu cu una ce ofera solutii care se pot aplica intr-un domeniu strict definit. Majoritatea aplicatiilor oferite in Romania au o componenta foarte puternica pentru zona financiar-contabila, existand insa si pachete care mizeaza pe modulul de productie si distributie.
Conform LLP Group, piata romaneasca este formata din -licente si consultanta, in proportii care variaza de la un furnizor la altul. Furnizorii de solutii estimeaza piata pe baza acestor componente, greu de separat una de alta-. Astfel, cifra de vanzari a unei firme nu este in mod obligatoriu reflectarea stricta a numarului de implementari realizate, ci are la baza si serviciile de consultanta realizate pentru diversi clienti, dar si numarul de licente livrate catre parteneri care vor finaliza implementarea. Un rol important in definirea specificului pietei romanesti il are si legislatia in continua schimbare, dar si climatul economic, ce a inregistrat o usoara crestere in ultimii ani. Producatorii de solutii sunt nevoiti sa se adapteze, astfel, fluctuatiilor pietei si sa ofere aplicatii flexibile, capabile sa asimileze rapid schimbarile survenite.
Ceea ce se poate insa desprinde cu claritate din aceasta analiza sumara este ca orice companie din Romania poate fi interesata de o solutie ERP/CRM, indiferent de domeniul de activitate, si ca o astfel de solutie trebuie privita ca -un instrument pentru obtinerea profitului, si nu ca o consumatoare de resurse, ca o investitie, nu ca un cost suplimentar.-
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane