Procedura de solutionare amiabila a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale necesita modificari si completari, iar Ministerul Justitiei trebuie sa se implice in acest proces, apreciaza reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si ai firmelor de asigurari.
-Inca nu a fost aprobata norma de catre CSA si nu as putea sa dau un termen inca-, a declarat marti presedintele CSA, Angela Toncescu.
Reprezentantii companiilor de asigurare sustin ca exista multe neclaritati in privinta constatului amiabil si nu stiu cum vor aplica aceasta prevedere, pentru ca legislatia din Romania nu este integral armonizata cu cea europeana.
-Trebuie eliminata orice confuzie intre constatul amiabil care functioneaza in Europa si cel care ar putea fi folosit in Romania-, a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania.
Documentul international nu constituie recunoastere de vina in cazul unui accident auto, in timp ce in Ordonanta romaneasca se recunoaste vina, a spus Constantinescu. El a adaugat ca Ministerul de Justitie trebuie sa se implice in acest proiect.
Firmele de asigurari care nu au fost inca autorizate sa incheie polite obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pot depune oricand documentatia necesara la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a declarat marti presedintele Comisiei, Angela Toncescu.
Ea a precizat ca firmele trebuie sa indeplineasca normele in vigoare, pentru a fi autorizate.
Din cele 15 societati de asigurare care au fost autorizate in 2006 sa incheie polite RCA, au fost reautorizate de catre CSA noua firme pentru anul viitor si inca una a depus o cerere in acest sens.
Celelalte cinci companii pot fi reautorizate de CSA daca depun cereri si indeplinesc conditiile impuse de norme, a mai spus Toncescu.
CSA a aprobat prelungirea autorizatiei de practicare a asigurarii RCA in 2007 pentru Omniasig, Asirom, Unita, BT Asigurari, Generali, BCR Asigurari, Asiban, Astra si Allianz-Ţiriac.
Tarifele de prima practicate in 2007 pentru asigurarile RCA sunt complet liberalizate, fiind stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare autorizate.
Conform datelor prezentate de firme, tarifele percepute la politele RCA vor creste anul viitor cu circa 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% la persoanele juridice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane