Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a anuntat ca administratia pe care o conduce intentioneaza sa reduca restrictiile referitoare la exportul de computere cu putere mare de calcul catre o serie de tari care prezinta riscuri de proliferare a armelor nucleare. Reducerea restrictiilor, apreciata de analisti ca o masura care pune mai presus interesele comerciale decat cele de securitate ale SUA, va permite exportul de computere care efectueaza pana la 190 de miliarde de operatiuni pe secunda. In prezent, companiile americane din domeniu exporta sisteme cu o putere de calcul de pana la 85 miliarde de operatiuni pe secunda. Specialistii din domeniul informatic apreciaza ca un computer echipat cu 36 de procesoare Pentium IV ar putea efectua, teoretic, aproximativ 191 de miliarde de operatiuni pe secunda. Limitarile la exportul de tehnologie avansata au fost impuse in perioada Razboiului Rece si au fost prelungite de Congres dupa expirarea lor in 1990. Expertii sustin insa ca procesoarele foarte puternice pot fi obtinute foarte usor in prezent, astfel ca restrictiile sunt inutile. -Aceste reforme sunt necesare ca urmare a rapidei dezvoltari tehnologice din industria calculatoarelor.
Microprocesoarele din ziua de azi, care pot fi comandate prin posta sau prin Internet, sunt de 25 de ori mai rapide ca supercomputerele din anii *90-, a declarat Scott McClellan, secretar adjunct pe probleme de presa al Casei Albe.
Companiile producatoare au salutat decizia presedintelui Bush. -Aceasta decizie ne va permite sa crestem exporturile in urmatorii ani-, a afirmat Chuck Mulloy, purtator de cuvant al Intel Corp.
Printre cele aproximativ 40 de state vizate de aceasta decizie se numara Rusia, China, Pakistan, Israel si India. Restrictiile privind exportul de tehnologie avansata vor fi mentinute pentru mai multe state, printre care se afla Coreea de Nord, Irak, Iran, Libia, Cuba, Sudan si Siria. Autoritatile americane au impus restrictii la exportul de supercomputere catre diverse state pentru a limita raspandirea armelor nucleare. Aliatii SUA, cum ar fi Canada, Mexic si tarile Europei Occidentale, nu fac obiectul acestor restrictii. Recent pe lista statelor care nu intampina un astfel de embargo a fost adaugata Letonia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane