Home IT & Comunicatii Telecomunicatiile vor -expoda-, dar la anu-

Telecomunicatiile vor -expoda-, dar la anu-

DISTRIBUIŢI

Dupa aproape 11 luni de la liberalizarea pietei de telecomunicatii din Romania, doar 10 companii au reusit sa incheie acorduri de interconectare cu RomTelecom, potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

Cei mai grabiti au fost cei de la Astral Telecom, care au finalizat un acord in iunie 2003. In iulie a urmat Netmaster Communications, Parlatel, Atlas Telecom Network Romania si Trans Tel Services, iar in august – Net Connect Internet, Adisam Telecom si Nevi Cons, pentru ca in septembrie sa semneze Telemobil (operatorul retelei Zapp), iar in octombrie – Intersat SRL.


Acest fapt demonstreaza ca lucrurile se misca inca destul de lent, iar marii competitori intarzie sa -fure- o parte din clientii RomTelecom pe piata telefoniei fixe. Singurul segment in care s-a facut simtita competitia este cel al convorbirilor internationale, lucru care a dus la scaderea cu 60% a tarifelor pe acest segment. De cealalta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii anticipeaza pentru anul viitor o dezvoltare a serviciilor alternative de telefonie interurbana, a serviciilor cu valoare adaugata, o crestere a investitiilor, precum si a calitatii serviciilor, a declarat recent Radu Tudorache, director pentru reglementare economica in cadrul acestei institutii.

Concurenta

Tarifele maxime pe care RomTelecom le poate percepe pentru serviciile de interconectare variaza intre 1,15 eurocenti (nivelul local) si 2,14 eurocenti (in cazul apelurilor nationale), fara TVA. La randul lor, operatorii de telefonie mobila Orange si Mobifon pot percepe pentru serviciile de interconectare un tarif maxim de 0,11 dolari pe minut. Pentru Cosmorom si Telemobil nu au fost stabilite tarife maxime de interconectare, pentru ca ANRC a considerat ca cele doua companii mai mici nu au suficient de multa putere pentru a crea distorsiuni pe piata in cazul in care si-ar majora tarifele.

Conform estimarilor, piata telefoniei fixe din Romania va ajunge la sfarsitul acestui an la 800 milioane de dolari, cea a telefoniei mobile la un miliard de dolari, iar cea a comunicatiilor prin cablu de televiziune intre 140 si 170 milioane de dolari.

Interesant este ca pe lista celor care s-au interconectat nu se regaseste nici una dintre cele trei mari companii de telecomunicatii: POSTelecom, Telecomunicatii CFR sau Teletrans, care sunt legate de stat prin actionariat. PostTelecom este controlata de Posta Romana, Telecomunicatii CFR – (evident) – CFR, iar Teletrans a aparut prin comasarea unor companii din subordinea Ministerul Economiei si Comertului.

Pe segmentul convorbirilor locale, zona cea mai cautata de utilizatorii persoane fizice, a intrat o singura companie mare: Atlas Telecom Network – ce a ianugurat la Oradea o retea de telefonie fixa bazata pe tehnologia DECT, in urma unei investitii de 40 milioane de dolari.

Doua luni de negociere

Pentru primirea avizului de interconectare, operatorul interesat trebuie sa depuna o cerere scrisa, urmand apoi un termen de negociere de doua luni. In paralel cu negocierea clauzelor contractuale sau dupa semnarea acordului-cadru de interconectare, se desfasoara procesul de pregatire a spatiului de colocare (locul in care se va realiza legatura fizica intre cele doua retele).


Tarifele maxime de interconectare

In tabelul de mai jos va prezentam tarifele maxime pe care RomTelecom le poate practica pentru serviciile de interconectare cu reteaua proprie. Tarifele nu includ TVA.

– Intervalul orar 22.00-8.00 de luni pana vineri si intervalul 0.00-24.00 pentru zilele de sambata si duminica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.