In intreaga lume, avantajele telefoniei bazate pe Internet au inceput sa fie reconsiderate dupa atentatele teroriste din 11 septembrie, cand prabusirea complexului World Trade Center a distrus liniile telefonice traditionale din perimetrul respectiv, in conditiile in care locuitorii New York-ului aveau o mare nevoie de mijloace de comunicare. Cei mai multi dintre cei care doreau sa vorbeasca cu rude sau prieteni s-au indreptat atunci spre telefonia prin Internet, singurul sistem care nu depindea de centralele distruse de atacurile teroriste. Momentul acesta a reprezentat, de fapt, o relansare a tehnologiei, care presupune costuri minime, dar care a fost, in schimb, criticata pentru calitatea precara a convorbirilor. Serviciile de telefonie IP -PC-to-Phone- permite fiecarui utilizator de Internet sa efectueze convorbiri telefonice, de la un PC echipat cu o placa de sunet, cu orice telefon obisnuit din lume prin intermediul comutatoarelor -Phone Switch- de iesirea in reteaua de telefonie clasica. Aceste comutatoare automate realizeaza legatura finala de destinatie la telefonul sau la un fax obisnuit. Acest lucru se realizeaza in timp real si asigura comunicarea full-duplex intre cele doua parti.
Nivelul calitatii depinde si de modul de conectare la Internet, in vreme ce majoritatea convorbirilor telefonice traditionale, care ofera o mai mare claritate a sunetului, sunt, de fapt, si ele bazate pe retele de voce si date pe Internet. In cazul utilizatorilor sistemului de conectare dial-up, care acceseaza Internetul prin intermediul liniilor telefonice clasice, adevaratele motive de nemultumire sunt, cel mai adesea, traficul prea aglomerat pe Internet, problemele la server sau capacitatea computerului. In schimb, in cazul accesului la Internet prin cablu optic sau sistem DSL (Digital Subscriber Line), vocea si datele sunt transmise instantaneu, cu distorsiuni minime. Calitatea sunetului este superioara, daca se utilizeaza aparate telefonice special adaptate Internetului, cu microfon si casti atasate computerului, care diminueaza in mare masura ecoul. -Reteaua, pe care am dezvoltat-o special pentru convorbiri telefonice prin Internet, prezinta exact aceeasi calitate ca si telefonia traditionala-, considera Bart Bartolozzi, director al firmei Net2Phone. In plus, in perioada imediat urmatoare atentatelor teroriste, cand cei care locuiau sau doreau sa comunice cu persoane aflate in zona complexului World Trade Center nu puteau face acest lucru din cauza ca centralele operatorului regional Verizon Communications erau distruse, Net2Phone a asigurat serviciile de telefonie pentru zona afectata.
Reteaua Net2Phone este utilizata de 31 de operatori de telecomunicatii, printre care AT&T Corp., Sprint Corp., British Telecom PLC, France Telecom si Nippon Telegraph & Telephone Corp.
Printre avantajele telefoniei prin Internet se numara si posibilitatea de a achizitiona mai multe numere de telefon, din orice zona geografica, conectate la numarul local al utilizatorului. In cazul companiilor a caror activitate se bazeaza in mare parte pe relatiile cu publicul, acest serviciu poate fi extrem de important, pentru ca elimina principalul motiv de ingrijorare al clientilor – convorbirile la distanta, care presupun costuri ridicate. O alta firma care ofera servicii de telefonie prin Internet, Paltalk, pune la dispozitia utilizatorilor sai o mesagerie vocala si video instantanee. -In cazul imaginilor, viteza de transmisie este de trei frame-uri pe secunda, in timp ce pentru voce exista o intarziere de mai putin de jumatate de secunda-, spune fondatorul si directorul executiv al Paltalk, Jason Katz. Dupa achizitionarea aplicatiei software necesare, conexiunile sunt gratuite in intreaga lume.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane