Trei banci care opereaza in Romania au primit, pana in prezent, avize pentru utilizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking. Cele trei banci avizate sunt Frankfurt Bukarest Bank, ING Bank si BRD, in prezent aflandu-se in faza de analiza documentatia inaintata de catre RoBank.
Cele trei avize acordate pana in acest moment au fost eliberate in/cu urmatoarele conditii:
Frankfurt Bukarest Bank – a prezentat o documentatie completa, primind, in consecinta, aviz pentru un an. Sistemul implementat de Frankfurt Bukarest Bank se numeste EKI-Plati ROL si este un sistem de Internet-banking cu acces limitat la nivelul clientilor bancii, care permite atat vizualizarea extraselor de cont, cat si operarea de tranzactii.
ING Bank – a primit aviz provizoriu, pentru trei luni, urmand sa prezinte pana atunci raportul de audit asupra planului de securitate.
ING Bank – foloseste o platforma de servicii bancare pe WEB denumita ING Online, care ofera clientilor posibilitatea de a vizualiza tot ce s-a procesat la banca pana in momentul conectarii si de a efectua tranzactii, schimburi valutare si depozite.
Banca Romana pentru Dezvoltare – a primit aviz provizoriu pentru trei luni, urmand sa prezinte raportul de audit asupra planului de securitate. BRD – a implementat aplicatia Mobile Banking, impreuna cu Orange, pentru a permite clientilor obtinerea de informatii de cont sau de interes bancar, realizarea de transferuri intre conturi de card si schimburi valutare, plata facturii unui furnizor de servicii, generarea de alarme catre utilizatori in cazul operatiilor de debit/credit, prin intermediul telefoniei mobile.
Ordinul 16/2003, privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking stabileste, pentru bancile din Romania, procedura pentru eliberarea avizului tehnic in conformitate cu prevederile Art. 31 din Regulamentul nr. 4 din 13 iunie 2002, emis de Banca Nationala a Romaniei privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii. Ministerul Comunicatiilor poate cere bancii care solicita avizul tehnic efectuarea de verificari la sediul acesteia prin personal de specialitate. Data-limita pentru depunerea, de catre banci, a documentatiei necesare in vederea eliberarii avizului tehnic privind instrumentele de plata cu acces la distanta este 30 mai 2003, pentru bancile care utilizau asemenea sisteme inainte de aparitia ordinului respectiv, acesta fiind necesar pentru obtinerea avizului BNR.
Necesitatea aparitiei si adoptarii unor astfel de masuri este urmare a cerintei utilizarii mijloacelor moderne de plata in conditii de siguranta, mai ales in conditiile cresterii frecventei folosirii acestora pe fondul oferirii si in format electronic a tot mai multe dintre serviciile publice de interes general, precum si a posibilitatii de a achita utilitatile si/sau impozitele folosind sisteme electronice de plata. Acesta este motivul, sustin oficialii, -pentru care s-a cerut bancilor sa demonstreze ca sistemele de plata cu acces la distanta asigura confidentialitatea datelor utilizatorilor, pastrarea secretului bancar, impiedicarea si monitorizarea accesului neautorizat in sistem – in general ca s-au luat toate masurile tehnice care sa asigure exploatarea in siguranta a sistemelor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane