Home IT & Comunicatii UE va impune TVA site-urilor de comert electronic non-europene

UE va impune TVA site-urilor de comert electronic non-europene

DISTRIBUIŢI

Ministrii europeni ai finantelor au semnat, recent, o directiva ce obliga site-urile web de comert electronic situate in afara teritoriului Uniunii Europene sa aplice Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) la vanzarile catre consumatorii europeni. Noua reglementare, care nu se aplica decat vanzarii de produse digitale, precum software, jocuri si servicii audiovizuale, pune capat unui dezechilibru concurential care permitea clientilor site-urilor din afara UE sa evite plata TVA. Aceasta masura este denuntata de Statele Unite, care acuza Uniunea Europeana ca incearca sa impuna in mod unilateral propriile sale norme in domeniu.

Guvernele din intreaga lume s-au aratat reticente, pana in prezent, fata de taxarea comertului electronic, in scopul de a promova aceasta noua piata, rentabila pentru producatorii si distribuitorii de software. Comisia Europeana, care a redactat proiectul directivei, a subliniat ca noua reglementare este necesara pentru a remedia o concurenta inegala si ca nu afecteaza decat o mica parte din tranzactii. -Noile reguli vor viza mai putin de 10% din vanzarile efectuate de furnizori in afara Uniunii Europene-, a declarat Jonathan Todd, purtator de cuvant al Executivului european. Companiile europene din sector au avut reactii contradictorii. Unii producatori de software au indicat ca noua directiva ar avea ca efect principal adaugarea unui supracost la tranzactiile comerciale online, aflate in plina expansiune.

Furnizorul britanic de acces la Internet Freeserve, filiala a grupului francez Wanadoo, s-a declarat incantat de adoptarea directivei, invocand o concurenta mult mai loiala. Freeserve a exercitat presiuni timp de sase luni asupra Guvernului britanic pentru a solicita aplicarea TVA la vanzarile realizate de principalul sau concurent, America OnLine, filiala a AOL Time Warner.

Noua directiva nu va afecta vanzarile B2B (Business to Business), efectuate intre doua companii, o piata care constituie 90% din tranzactiile online, potrivit Comisiei Europene. Directiva nu va intra in vigoare imediat, deoarece trebuie ratificata de catre Parlamentul European.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.