Dupa cum se stie in intreaga lume, Statele Unite ale Americii au primit una dintre cele mai zguduitoare palme. Fie ca a venit din partea unei organizatii teroriste clasice, cu o structura bine pusa la punct, fie ca acest atac a fost rezultatul unor eforturi conjugate ale unor tari cu care SUA se afla mereu la limita intelegerii, faptele vor ramane in constiinta oamenilor ca un semn al neputintei. Neputinta, prin prisma suprematiei pe care o au in domeniul militar, in domeniul inaltei tehnologii, al securitatii etc., date care au invaluit americanii intr-o atat de fragila aura a invincibilitatii. La fel, putem spune ca americanii nu sunt printre cei mai buni crestini. Daca crestinul, atunci cand primeste o palma, intoarce si celalalt obraz, americanii cu siguranta nu o vor face. Dar noi, ceilalti, suntem prea mici pentru a putea intelege. Sa fie vorba de globalizare, cand in creuzet sunt amestecate cele mai diferite lumi, sa fie vorba de pacatele trecutului sau, pur si simplu, de nevoia unei noi ordini?! Oricum, sa speram ca vom trai si vom vedea. Cert este faptul ca tot omul, in sine, ramane pricipalul factor de risc pentru continuitatea acestei lumi, nu tehnologizarea, nu un meci Dinamo – Rapid, nu decizia Guvernului de a mai introduce o taxa, ci doar aceasta creatie perena, dotata insa cu imaginatie.
Omenirea, in pragul unui cyber-razboi
In ultima perioada, se vehiculeaza ideea ca acest atac, care a distrus cateva dintre simbolurile visului american, reprezinta doar varful unui iceberg diabolic. Oficialii FBI (Departamentul National Infrastructure Protection Center-NIPC) au motive sa se teama de iminenta unor atacuri care de aceasta data se vor abate asupra tintelor prin intermediul lumii virtuale. Internet-ul poate deveni un instrument care ar fi eficace in distrugerea tintelor cu importanta exclusiv strategica, cu pagube incomensurabile atat in valoarea zeului -Dolar-, cat si in viata de zi cu zi. Marv Lengston, membru in Departamentul Apararii al SUA, considera ca -actul de razboi din 11 septembrie ar putea fi urmat de o serie de cyber-atacuri-, iar poporul american trebuie sa se pregateasca pentru ceea ce el numeste -un Pearl Harbor electronic-. In asentimentul oficialului Langston este si fostul general de aviatie Al Edmonds, in prezent seful Diviziei Federale a -Electronic Data Systems Inc.-, care spune ca -este foarte posibil sa urmeze un atac electronic de proportii, de natura sa ne paralizeze complet-. Interesant de observat este faptul ca, inca din anii *90, Pentagonul a realizat o serie de studii in legatura cu posibilitatea si efectele unui atac asupra sistemelor informatice si de comunicatii care ar putea arunca SUA intr-un dezastru asemanator cu unul de natura fizica. In momentul de fata, datele accesibile indica insa liniste. Sa fie doar linistea dinaintea furtunii? – pare a se intreba majoritatea oamenilor implicati in acest domeniu.
E-alerta maxima
In eventualitatea unui cyber-atac, SUA va fi in pragul unui dezastru apocaliptic. Conform studiilor FBI, ar putea fi afectat sistemul de aprovizionare cu apa potabila, energie electrica, ordinea si functionalitatea autostrazilor si aeroporturilor, aprovizionarea cu carburanti si orice altceva in care sunt folosite aplicatii bazate pe informatica si comunicatii. Vulnerabilitatea acestor sectoare consta in faptul ca toate subsistemele care controleaza fiecare element in parte se raporteaza la o unitate centrala (-bulina rosie– daca este sa fim balcanici pana la capat), care, pentru cei ce se ocupa de securitatea lor, reprezinta o locatie irezistibil de ispititoare pentru un eventual grup cyber-terorist. Desi unii cred ca un astfel de scenariu este rupt dintr-un film SF, sa nu uitam un element extrem de important: cei care se ocupa cu securitatea retelelor Internet din SUA (si nu numai), respectiv ISS (Internet Security Systems Inc.), in colaborare cu ISAC (Information Sharing and Analysis Center), NIPC si FBI sunt in stare de maxima alerta. Astfel, operatiunile pe care le desfasoara poarta indicativul -AlertCon 3-, cel mai mare fiind -AlertCon 4-, dar care se instituie numai in caz de razboi efectiv. -In prezent, retelele pe care le monitorizam nu ne indica elemente suspecte, dar suntem in alerta maxima, deoarece avem date ca si comertul electronic va fi luat drept tinta in eventualitatea unui cyber-atac- – a declarat purtatorul de cuvant al ISS.
Un precedent periculos
Temerile sunt justificate deoarece exista un precedent. In data de 1 aprilie 2001 a avut loc o coliziune intre un avion de vanatoare chinez si unul de supraveghere american. Urmarea a fost ca, imediat dupa aceasta, in timp, diplomatii celor doua superputeri se intreceau in declaratii mai mult sau mai putin reale, hacker-ii chinezi nu au stat degeaba, scotand din uz o serie de site-uri oficiale americane, lasand mesajul -Hacked by Chinese!-. -O multime de oameni sunt ingrijorati de posibilitatea unui cyber-atac, dupa evenimentele din 11 septembrie. Atacurile electronice sunt mult mai usoare, deoarece nu trebuie sa le lansezi obligatoriu de pe teritoriul american. Internet-ul si comunicatiile sunt mai mult decat vulnerabile. Nu ai nevoie de un avion pentru a ataca o conexiune Internet, iar pagubele ar fi incomparabil mai mari- – sustine Joel Pogar, directorul Departamentului privind Securitatea Informatiei al Companiei Calence Inc.
Primul pas a fost facut in zona -underground- de pe Internet. Peste o suta de pirati informatici au anuntat ca s-au aliat pentru a distruge sistemele de comunicare si Internet ale tarilor care sunt suspectate ca sprijina terorismul. Grupul -Dispatchers- a precizat ca prima tinta va fi Afganistanul.