Home IT & Comunicatii Un modem si cativa dolari deschid larg poarta Internetului

Un modem si cativa dolari deschid larg poarta Internetului

DISTRIBUIŢI

Schimbarile politice de dupa *89 au oferit romanilor posibilitatea de a se racorda la uriasa baza de date pe care o reprezinta Internetul. Dupa numai un deceniu de la primii pasi facuti in implementarea si utilizarea acestei retele in Romania, navigarea pe Internet a intrat deja in cotidian. Acest lucru a devenit o certitudine, in primul rand datorita aparitiei unui numar mare de furnizori de servicii de Internet, denumiti in mod generic ISP-isti.

In spatiul virtual pe linie telefonica

Cel mai facil mod de a te conecta la Internet, asta datorita infrastructurii existente in Romania, se realizeaza prin -dial-up- (conectare prin linii comutate). Pentru a te conecta in acest mod, cerintele tehnice minime se reduc la un calculator, un modem si o linie telefonica normala. Majoritatea furnizorilor de astfel de servicii ofera aceasta aplicatie, in plus, avand si alte variante mai performante care sa satisfaca caracteristici tehnice deosebite ale unui anumit client. Acestea sunt liniile dedicate, care, fata de varianta clasica, ofera o conexiune permanenta intre sediul beneficiarului si serverele firmei furnizoare de acces Internet, asigurandu-se astfel o calitate si o viteza net superioare. Conectarea pe linii dedicate se poate efectua folosind linii inchiriate de la Romtelecom, modemuri radio, retelele de cablu TV si conexiunea de tip Ethernet. Din aceste patru variante, cele mai folosite in Romania sunt primele doua. Avantajul accesului la Internet prin modemuri radio consta, in primul rand, in independenta fata de liniile Romtelecom. In plus, viteza de transfer este mai mare, instalarea mai rapida, flexibilitatea accentuata si ofera posibilitatea de mutare rapida a legaturii, in conditiile in care utilizatorul isi muta sediul. Firma DNT ofera conectivitate radio la viteze de pana la 2,2 Mbps, kit-ul -Lucent WaveAcces SDR 132/232- costand 1.200 de dolari fara TVA. La ora actuala, cea mai avansata tehnologie din sectorul transmisiilor de date, disponibila si la noi, este tehnologia ADSL. Ea foloseste linii inchiriate si fibra optica pentru a transmite date la mare viteza si este dezvoltata de catre compania -PCNet-. Trebuie mentionat faptul ca pentru liniile dedicate se plateste atat traficul de intrare (Internet catre client), cat si cel de iesire (client spre Internet).

Noaptea este ieftin

Insa cea mai uzitata metoda de a naviga pe Internet ramane cea prin -dial-up-. Inceputul acestui an a adus o veste buna pentru utilizatorii casnici de Internet din Romania (principalii abonati prin linii comutate). Romtelecom, operatorul national de telecomunicatii, a redus de la 1 ianuarie a.c., cu 50 de procente, tarifele locale pentru conectarile dial-up la Internet intre orele 7.00-22.00. Acest lucru a oferit celor conectati la Internet un balon de oxigen, prin reducerea ca valoare a facturilor telefonice. Evident, pasul urmator a fost realizat de furnizorii de astfel de servicii, prin oferirea de noi pachete mai ieftine, care sa atraga potentialii clienti de pe piata autohtona, aflata la ora actuala in plina expansiune. Conform datelor furnizate de Romtelecom, la ora actuala, au incheiat acorduri de furnizare de acces special Internet 168 de firme autohtone.

In general, politica furnizorilor de servicii Internet este diferentiata pe clientela-tinta pe care o doreste. Asemeni operatorilor de telefonie mobila, ISP-istii au scos la vanzare, pentru cei care au nevoie numai ocazional de Internet, carduri specifice, care ofera acces clientilor numai o anumita perioada de timp (5, 10, 20, 50 sau 100 de ore). De exemplu, cardurile PCNet permit, pe langa accesul propriu-zis, si posibilitatea de incarcare a acestora cu ore suplimentare in orice moment, precum si accesul la un sistem de administrare de conturi dial-up. Sistemul permite modificarea parolei contului, vizualizarea numarului de ore ramase in cont si vizualizarea conectarilor anterioare. In cazul acestor carduri, pretul poate varia de la doi dolari pentru cardul cu cinci ore si poate ajunge la 30 de dolari pentru cel cu 100 de ore. Daca segmentul celor care furnizeaza acces la Internet prin carduri este restrans, numarul celor care necesita incheierea unui abonament lunar, fie cu un numar limitat de ore, fie nelimitat, este mult mai numeros. Cei interesati au de unde alege. -ControlNet-, care in ultima perioada a inceput si o agresiva campanie publicitara pe toate canalele media, ofera potentialilor clienti sapte oferte de acces la Internet. Cel mai ieftin tip de abonament este -ControlNet 5-, care contine un timp de conectare de cinci ore si un cont de e-mail, fara spatiu pe Web, la 80.000 de lei (TVA inclus). Cealalta extrema este ilustrata de abonamentul lunar -ControlNet Nelimitat- de 650.000 de lei (TVA inclus), acesta oferind sase conturi de e-mail si 10 MB spatiu pe Web. Daca clientul doreste acces la Internet prin linie inchiriata, pretul poate varia de la 3,95 milioane de lei lunar, prin linie asincrona de 33.600 Bps, cu 300 MB trafic, la 52 milioane de lei pe luna, prin linie sincrona de 128 de KBps.

-X-net- ofera Internet gratuit

Oferta de acces cu tarif orar la Internet prin dial-up cu plata in avans -Dynamic Network Technologies Romania- (DNT Romania) contine un minimum de 10 ore cu noua dolari lunar, fara TVA, si o maxima de 60 de ore, ce costa 29 de dolari, tot fara TVA. Varianta de abonament DNT, care asigura un numar nelimitat de ore de conectare fara limita de trafic, este de 19,99 dolari pentru persoane fizice si 29,99 dolari pentru persoanele juridice, ambele cu TVA neinclus. Daca se apeleaza la -TotalNet-, clientul va trebui sa plateasca acestui furnizor pentru conectarea prin dial-up (56 Kbps) 14,5 dolari lunar pentru un cont nelimitat, avand inclus si un cont de e-mail (5 Mb) sau 27 de dolari pe luna pentru doua conectari simultane. Tarifele in cazul liniilor inchiriate pornesc de la 180 de dolari lunar (800 de Mbytes la 33,6 Kbits pe secunda) pana la 900 de dolari lunar (4 Gbytes la 64 Kbits pe secunda) sau trafic nelimitat la 64 Kbits/s pentru 1.200 de dolari. Toate aceste variante nu au inclusa taxa de instalare, care este de 300 de dolari.

Daca sunteti abonati la operatorul de telefonie mobila -Connex- de cel putin un an, puteti beneficia de oferta -X-net-, care ofera acces Internet dial-up nelimitat, fara plata abonamentului lunar.

Cert este ca piata furnizorilor de servicii Internet tinde incet, dar sigur, spre normalitate. In urmatorii ani, daca se vrea o trecere spre o adevarata societate informationala, trebuie sa se incurajeze cresterea numarului de utilizatori de Internet. Prognozele indica faptul ca, la sfarsitul acestui an, in Romania vor exista aproape un milion de utilizatori de Internet. Insa, procentual vorbind, tot sub media europeana ne aflam.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.