Vanzarile de semiconductoare au avansat in ianuarie cu 22%, fata de perioada similara din 2001, la 12,2 miliarde de dolari, cifra care confirma faptul ca industria depaseste cea mai mare criza din istoria sa, a anuntat Asociatia producatorilor din Industria de Semiconductoare (SIA), citata de Reuters. In acelasi timp, insa, vanzarile de memorie informatica au scazut cu 2,4% fata de decembrie 2002, cand au totalizat 12,5 miliarde de dolari. -De mai bine de 10 ani – cu exceptia entuziasmului din anul 2000 – vanzarile din ianuarie sunt putin mai scazute fata de luna precedenta, din cauza factorilor de sezon-, a aratat George Scalise, presedinte al SIA.
Potrivit SIA, cele mai bune rezultate au fost consemnate in regiunea Asia-Pacific si Japonia, unde vanzarile au crescut cu 33%, respectiv 34%. Pe locurile urmatoare s-au plasat pietele din Europa (+16%) si cele doua continente americane (+3%). In prezent, regiunea Asia-Pacific acopera 36% din piata mondiala de semiconductoare. Analistii au estimat ca veniturile obtinute de producatorii de memorie informatica vor creste cu aproape 20%, in cursul lui 2003. Ei considera ca acest avans va fi determinat de redresarea investitiilor tehnologice, precum si de extinderea pietei de telecomunicatii fara fir si a retelelor tehnologice din ultima generatie.
O serie de studii realizate recent preconizeaza o crestere de 4-7% a cheltuielilor destinate achizitiilor tehnologice, precum si un avans de 10-14% a vanzarilor de computere personale. In plus, SIA a indicat ca exista aproape 160-180 milioane de computere personale uzate care trebuie sa fie inlocuite sau actualizate. Cea mai performanta piata continua sa fie China, care creste anual cu 18-20%. Valoarea acestui sector a crescut in doi ani de la 12 miliarde de dolari la 17 miliarde de dolari in 2002. In plus, China depune eforturi pentru a-si extinde productia de semiconductoare pe plan intern, cu scopul de a deveni un exportator important de memorie informatica, pana la finele acestei decade.
Industria de semiconductoare a cunoscut cel mai grav declin din istoria sa, incepand cu 2001, cand vanzarile au scazut cu 34%, la 130 miliarde de dolari. Cauzele acestei crize au fost incetinirea ritmului de crestere a economiilor mondiale si scaderea investitiilor realizate de companii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane