Am așteptat cu interes prestația lui Traian Băsescu la Divertis Show, mai ales că ni se promitea o altă postură a președintelui, cea de poet. Așa că duminică seara m-am așezat pe canapea, alături de mama, și am ascultat în tăcere versurile recitate cu emoție în glas de Traian Băsescu. Personal, n-am avut nicio reacție, dar m-am uitat la mama și am văzut cum și-a șters pe furiș o lacrimă rebelă de pe obraz. Și-atunci, am realizat că versurile lui Traian Băsescu nu erau scrise nici pentru ziariști, nici pentru critici literari, ci doar pentru mame. Pentru milioanele de mame care așteaptă cu sufletul strâns un semn de la copiii lor. Iar vocea sugrumată de emoție nu era studiată în oglindă, ci sinceră, întrucât mama domniei sale, Elena Băsescu, se află zilele acestea într-o cumpănă a vieții, din cauza unei boli nemiloase, cancerul.
Tocmai de aceea n-am înțeles spectacolul îndoielnic, oferit de o profesoară de limba română cu aer de domnișoară bătrână, Florina Rogalski, care a disecat versurile de tinerețe ale lui Băsescu cu instrumentele criticilor literari. „Cine e fără de păcat să arunce primul cu piatră…“, spune Biblia pentru cei care mai cred în perceptele ei.
Surprinzător este că autoarea de manuale Florina Rogalski nu a dat dovadă de aceeași rigoare științifică și în momentul în care a copiat din mai multe lucrări, fiind acuzată public de plagiat: „Cartea Mariei Cvasnii Cătănescu, Limba română. Origini si dezvoltare (Editura Humanitas, București, 1996), nu este singura sursă de «inspirație» utilizată de Florina Rogalski. În aceeași situație se află și Dicționarul de termeni literari, apărut în 1976 la Editura Academiei RSR. Din acest dicționar, Florina Rogalski a preluat, tot fără ghilimele, pasaje întregi din articolul Umanism, semnat Zoe Dumitrescu Bușulenga, pe care le-a «tricotat» într-un mod… original (…)“ („Plagiatul continuă“ – Observator cultural nr. 140 – 29 oct., p. 9). Curat profesional, doamnă Rokolski!
Într-adevăr, Băsescu nu este un poet de talia lui Eminescu, dar criticii literar-artistici care s-au grăbit să disece versurile sale fără pretenții la premiul Nobel pentru literatură au tot atâta credibilitate cât plagiatul care tronează pe cariera lor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane