Home Părerea mea O zi din viața lui Bogdan Olteanu la BNR

O zi din viața lui Bogdan Olteanu la BNR

DISTRIBUIŢI

Bogdan coboară obosit din BMW-ul negru, cumpărat cu ultimele rămășițe lăsate de Cristina, în urma divorțului. Strâmbă din nas la praful de pe Lipscani, înjurându-l în gând pe Oprescu pentru că nu mai termină odată reabilitarea zonei. Își îndreaptă din mers nodul cravatei de nuanța cerului, aleasă de dimineață chiar de Alina, în timp ce el își sorbea preocupat cafeaua, încercând să descifreze ceva din paginile de financiar ale unui cotidian economic. Se gândește cu groază că-l așteaptă o nouă zi de ședințe cu colegii din conducerea BNR. „Mă descurcam mai ușor cu Javra la Cameră“, se gândește Bogdan cu nostalgie la vremurile când tăia și spânzura la Camera Deputalilor (n.r. Javra – așa îl alintă duios pesediștii pe Hrebenciuc). Se consolează repede la gândul că în ziua de salariu încasează vreo 10.000 de euro direct pe card. Intră în birou, și secretara, cam trecută, după gustul lui, îl anunță că e așteptat la ședința cu guvernatorul. Înhață din mers o ordine de zi cu cifre și teme care nu-i trezesc nici măcar o amintire de la cursurile alea de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai, de la care a fost dat afară. Adoptă atitudinea de om preocupat, studiată intens în oglindă, și intră la ședință.

Isărescu: Bună ziua, stimați colegi. Ordinea de zi începe ca de obicei cu politica monetară. Folosim ipoteza decuplării ciclurilor de afaceri ale țărilor emergente de cele ale economiilor dezvoltate? Domnilor vice-guvernatori?
Georgescu: Conform Kose, Otrok, Prasad există corelație în creștere în cadrul grupelor de țări emergente și dezvoltate, dar o decuplare a ciclurilor de afaceri între cele două grupe de țări…
C. Popa: Da, dar conform Walti există un grad mai ridicat de sincronizare a ciclurilor de afaceri ale economiilor. Aici, toți se întorc către Bogdan Olteanu
Olteanu: tace ( Mi-a zis ceva Javra de niște afaceri, da’ cu băieții ăștia nu m-am întâlnit la el în birou când am pus la cale lucrurile)
Mugur Isărescu îl salvează, într-un final.
Isărescu: Cåt a fost ROE?
Georgescu: 0.64
C. Popa: Tocmai, față de -2.9 în martie.
Olteanu: tace (Roe o veni de la Feroe?)
Isărescu: Da, așa e. Dar ROA?
C. Popa: 0.05 față de -0.25 în martie.
Georgescu: Da, și efectul de pårghie e 6,92.
Olteanu: tace (ROA parcă era parfumul ăla de la Cacharel cu care se dă Alina dimineața…)
Isărescu: Criza infirmă ipoteza decuplării.
Georgescu: Deci apare o consecință implicită: majorarea rolului variabilelor externe în reluarea creșterii.
C. Popa: Inflația de bază CORE2 ajustată a fost de 4,5 la sută în luna august față de 4,6 la sută în luna anterioară.
Olteanu: tace (Nașpa cu inflația asta. Să-mi amintesc să-i spun lu’ nașu’ Tăriceanu că-i cam groasă și să facă ceva cu acțiunile alea…)
Georgescu: Valoarea a fost calculată prin eliminarea impactului prețurilor administrate și al celor volatile și al principalelor produse accizabile?
Isărescu și Popa: Pai asta e, că nu știm.
Isărescu către Olteanu: puteți întreba dvs. la CGCF? (n.a. COMPARTIMENTUL GESTIUNEA CRIZELOR FINANCIARE)
Olteanu: Sigur că da. Se ridică și iese. Unde a zis ăsta să mă duc? Ce e CGCF? Și ce a zis să întreb? Substanțe volatile? Asta era la chimie?

P.S. Nu există nicio legătură între persoanele prezentate mai sus și personajele din cartea lui Alexandr Soljenițîn, „O zi din viața lui Ivan Denisovici“.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.