
Victoria lui Cătălin Cherecheș la Baia Mare nu e motiv de sărbătoare pentru niciun partid politic sau alianță din România, deși Crin Antonescu și USL în ansamblu au desfăcut deja șampania în direct la televizor. Dis-de-dimineață, discursurile victorioase ale lui Ponta și Antonescu au luat cu asalt ecranele televizoarelor, aducând în discuție succesul zdrobitor și, desigur, alianța invincibilă care, vezi, doamne, și-a arătat potența din plin la alegerile din Baia Mare. De fapt, la Baia Mare nu a câștigat nici PNL, nici PSD, nici USL și niciun alt partid politic din România. Cherecheș nu se mai identifica de multă vreme cu nicio formațiune politică, având în vedere faptul că doar într-un an de zile a trecut de la PSD la PNL, cu un stagiu la UNPR, apoi a devenit iar independent și a cochetat cu Voiculescu, pentru ca în urmă cu o lună, grație unor presiuni prietenești făcute de Antonescu, via trustul Intact, așa cum a dezvăluit ziaristul Stelian Negrea, să se înregimenteze din nou în PNL pentru a pregăti alegerile de la Baia Mare. Extrem de relevant pentru modul în care se face politica în România este relația directă a lui Cherecheș cu cei doi lideri USL. Cherecheș a plecat din PSD pentru că nu-l mai suporta pe Ponta cu aerele sale de mare șef, iar din PNL l-a dat afară chiar Crin pentru că deputatul maramureșean nu era de acord să facă jocul PSD în plan local. Iar astăzi, cei doi lideri îi declară la unison iubire veșnică, că doar e învingător, iar ei au șansa să se împăuneze cu cea mai importantă victorie în alegerile locale din 2008 până în prezent. Acest tablou tragicomic al politicii dâmbovițene doar nenea Iancu ar fi capabil să-l descrie pentru a realiza cu toții că suntem în fața unui spectacol de prost gust.
Dincolo de traseismul lui Cherecheș și de bucuria forțată a useliștilor, alegerile de la Baia Mare aduc în discuție o problemă cu adevărat importantă: absenteismul. Potrivit datelor oficiale, la vot s-au prezentat sub 30% din alegătorii cu drept de vot din municipiul Baia Mare, iar cele peste 51 de procente cu care s-a împăunat USL reprezintă circa 18.000 de voturi. Foarte puțin pentru un oraș cu circa 150.000 de locuitori. Având în vedere faptul că Cherecheș va fi primar pentru circa un an, întrucât în 2012 vom avea alegeri locale, probabil a existat și un sentiment de prisos în legătură cu alegerile de duminică. Dar acest fapt nu înlătură nicidecum pericolul unui absenteism major la alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Dacă 70% din populație refuză să se prezinte la vot, toți politicienii români ar trebui să-și pună semne de întrebare în legătură cu lehamitea românilor și să amâne sine die deschiderea sticlelor de șampanie pentru o victorie punctuală sau alta.
Alegerile de la Baia Mare par să fie începutul sfârșitului pentru actuala clasă politică și, de ce nu, un semn că a venit vremea pentru Albă-ca-Zăpada. Iulia Nueleanu