
Mini-vacanța dintre Ziua Muncii și Paște a venit și cu două vești covârșitoare pentru români: pe de-o parte Curtea Constituțională a luat o decizie prin care insulta și calomnia ar putea redeveni fapte penale, afectându-se astfel direct libertatea de exprimare, iar pe de altă parte am constatat că din iunie am putea rămâne fără mici deoarece intră în vigoare o interdicție a UE privind folosirea unor aditivi alimentari , printre care și bicarbonatul de sodiu, esențial pentru rețeta mititeilor noștri. Clasic românesc, n-a existat aproape nicio dezbatere pe tema reincriminării insultei și calomniei, dar în schimb am asistat la o jelanie națională că ne lasă UE fără mititei pe grătar. De parcă în decembrie 1989 s-a strigat ”Vrem mititei!” nu ”Vrem libertate!”.Că românilor le pasă mai mult de soarta mititeilor de pe grătarul personal decât de valori precum libertatea de exprimare, nu e de mirare. Interesant este că și oamenii politici de prim rang al țării s-au dus după mirosul mititeilor lăsând deoparte orice efort pentru salvarea libertății de exprimare în România. Astfel, premierul Ponta, ca un adevărat erou al mititeilor dâmbovițeni, a ieșit la luptă cu Bruxelles-ul pentru a apăra dreptul românilor la sfârâiala grătarului. Iar ieri a anunțat învingător că guvernul a trimis către Comisia Europeană solicitarea prin care se cere ca folosirea bicarbonatului de sodiu în mititeii românești să fie acceptată.?óÔé¼?¿"Da, de săptămâna trecută s-a făcut cererea de înscriere în lista produselor tradiționale", a spus premierul mândru de victoria sa.?óÔé¼?¿În schimb n-a suflat niciun cuvânt despre vreo acțiune a guvernului pe care-l conduce pentru protejarea libertății de exprimare în România, în contextul în care insulta și calomnia ar putea redeveni curând fapte penale. Profund preocupat de soarta mititeilor, Ponta nu a luat în seamă nici avertismentul trimis de reprezentantul pentru libertatea presei din cadrul OSCE, care și-a exprimat îngrijorarea, marți, cu privire la o recentă decizie a Curții Constituționale a României prin care insulta și calomnia ar putea redeveni fapte penale și a cerut autorităților să finalizeze procedurile de dezincriminare a acestora.
"Decizia Curții Constituționale se opune eforturilor anterioare de a dezincrimina insulta în România", i-a scris, Dunja Mijatovi?äÔÇí – reprezentantul pentru libertatea presei din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – lui Titus Corlățean, ministrul român de Externe.
"Autoritățile ar trebui să profite de oportunitate și să dezincrimineze insulta ca parte a procedurilor de modificare a Constituției", a mai spus Mijatovic. "Prin dezincriminarea insultei, România și-ar cimenta poziția în grupul în creștere al țărilor care admit că este important ca jurnaliștii și media să-și facă treaba fără să le fie teamă că vor fi urmăriți penal", a adăugat aceasta. Numai că premierul României nu are timp de asemenea flecuștețe când trebuie să conducă ditamai războiul mititeilor la Bruxelles. Prin urmare nu a anunțat vreo acțiune a executivului în sensul celor solicitate de reprezentantul OSCE, mulțumindu-se doar să constate filosofic că” istoria, întotdeauna ne joacă niște feste. Am fost extrem de acuzat de presă, de o parte, de faptul că mi-am permis să critic Curtea Constituțională anul trecut. M-am învățat minte, nu o mai critic". Cu alte cuvinte, vă descurcați singuri, cu libertatea de exprimare cu tot! Pentru mititei, premierul era în stare să se lupte cu toată Comisia Europeană, convins că voturile sale depind într-o proporție covârșitoare de consumatorii de mici sfârâitori, fapt întru-totul real.În schimb, libertatea de exprimare, un concept abstract pentru majoritate, nu-i aduce decât bătăi de cap atât lui cât și colegilor săi din politică. Atâta vreme cât în România un mic valorează mai mult decât un drept fundamental nu prea avem la ce sistem de valori european să ne raportăm. Poate găsim ceva prin Africa.
Iulia Nueleanu