Actualul guvern de coalitie a devenit unul minoritar dupa decizia -solutiei imorale- PC, de a iesi de la guvernare. Principalele partide de guvernamant, PNL si PD, s-au grabit sa spuna ca se vor gasi suficienti inlocuitori pentru membrii executivului care isi vor prezenta demisia in cursul zilei de astazi. Pe principiul -nimeni nu este indispensabil-, Ministerul Agriculturii lasat fara Gheorghe Flutur este totusi in continuare fara ministru.
Prin urmare, demisiile celor 20 de membrii PC vor lasa tot atatea locuri vacante. Cea mai importanta demisie este cea a ministrului Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, al carui nume este legat de dosarul de spionaj si tradare in domeniul energetic. Apoi si-a anuntat demisia in cursul zilei de azi si Bogdan Pascu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii. Alti sase secretari de stat cu rang de ministru ar trebui sa isi prezinte demisiile din functiile ocupate. Acestia sunt Darius Mesca, de la Ministrul Economiei si Comertului, Miron Dumitru, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Adrian Lemeni, de la Ministerul Culturii si Cultelor, Vlad Anton Iliescu, de la Ministerul Sanatatii, Ovidiu Calin, de la Ministerul Comunicatiilor, Tehnologiei si Informatiei si Catalin Doica, de la Ministerul Finantelor. De asemenea, sapte presedinti si patru vicepresedinti de autoritati si agentii guvernamentale ar trebui sa isi prezinte demisiile.
Guvernul pierde sustinerea in Senat si in Camera Deputatilor
Nici in Parlament lucrurile nu stau mai bine pentru coalitia de guvernamant. Si asa cu probleme la votarea bugetului, deputatii si senatorii de la putere, vor avea o alta grija: 19 deputati si 11 senatori conservatori strica majoritatea de care se bucura coalitia si inclina balanta in favoarea opozitiei. E drept, PC a declarat prin liderul sau ca va face o opozitie constructiva, insa declaratiile sunt contrazise de insasi decizia de a iesi de la guvernare. La Senat, ponderea independentilor este foarte mica si nu poate afecta in niciun fel votul. In aceste conditii, este posibil ca nicio lege propusa de Executiv sa treaca de votul cel putin a uneia dintre Camerele Parlamentului. Concret, in Camera Deputatilor, puterea, formata din PNL, PD si UDMR, aduna 149 de deputati, iar noua opozitie, formata din PSD, PRM, PC si platformistii din PNL aduna 165 de deputati. La acestia se adauga 16 independenti. In Senat, situatia pentru reprezentantii puterii este dramatica, deoarece PNL, PD si UDMR insumeaza 56 de senatori, iar noua opozitie – 76 de senatori, cu 20 mai mult. La o asemenea diferenta, cei 5 senatori independenti nu pot contrabalnasa votul.