– BEC il trimite pe Dumitru Sechelariu in fata Parchetului
– Romanii au absentat masiv la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, desi autoritatile au facut tot posibilul pentru a-i atrage la urne, prin -momeli- electorale si chiar amenintari si santaj – La ora inchiderii editiei, ultima statistica data de Biroul Electoral Central arata ca 34,27% s-au prezentat la vot, cea mai slaba prezenta inregistrandu-se in Ardeal si in Bucuresti, cu 27% si respectiv 25% – Ingrijorat de ineficacitatea metodelor pentru atragerea populatiei la vot, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a trecut la represalii. El a amenintat organizatiile judetene ale partidului ca vor fi sanctionati in functie de modul in care au reusit sau nu sa determine populatia sa participe la vot – Decizia primarului PSD al Bacaului, Dumitru Sechelariu, de a organiza in sectiile de votare din oras tombole cu premii pentru cei care au votat va intra in atentia Parchetului, in urma sesizarii PD, preluata si expediata de BEC. De altfel, democratii vor atentiona si Parchetul National Anticoruptie in -cazul Bacau- – Principalele nereguli constatate pe parcursul celor doua zile ale referendumului au fost deplasarea ilegala a urnelor in afara sectiilor de votare, eliberarea de urgenta a actelor de identitate precum si interdictia de a parasi tara fara stampila votat – Cu exceptia liderului PRM, care a boicotat referendumul, toti politicienii romani au votat Constitutia, ademenindu-i pe cetatenii cu drept de vot sa le urmeze exemplul. Ei s-au ferit insa sa puna absenteismul pe seama prestatiei lor sau a campaniei pentru Constitutie, preferand sa dea vina pe vreme sau pe relaxarea de la sfarsitul saptamanii.
Romanii au absentat masiv la referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Desi autoritatile au facut tot posibilul pentru a-i atrage pe cetateni la urne, lansand o campanie agresiva vizual, cu artisti si sportivi, si lungind referendumul pe doua zile, iar baronii locali ai PSD au santajat si ademenit populatia cu amenintari sau tombole in interiorul sectiilor de votare, rata de participare la vot a fost extrem de mica. In prima zi a referendumului, prezenta la vot a fost de numai 14,29%. Nici ieri, in jurul dupa-amiezii, cifrele raportate de catre sectiile de votare nu erau la nivelul asteptarilor politicienilor romani. Printre liderii partidului de guvernamant, ingrijorarea se transformase treptat in panica. Optimismul de dinaintea votului ramasese doar la nivel declarativ si era afisat cu jumatate de gura. Teoretic, romanii mai puteau intra in sectiile de votare pana la ora 20.00 pentru a spune DA sau NU Constitutiei. Teoretic…
Politicienii au sunat goarna la urne
Cu exceptia liderului PRM, C.V. Tudor, care a boicotat referendumul impreuna cu partidul sau, toti politicienii romani au votat sambata sau duminica, ademenindu-i pe cetatenii cu drept de vot sa le urmeze exemplul. Chiar in prima zi a referendumului, presedintele Ion Iliescu a spus -da- pentru Constitutia revizuita la Liceul -Jean Monnet- din Capitala. Dupa ce a introdus buletinul de vot in urna, seful statului i-a indemnat pe romani sa vina la vot, solicitandu-le sa nu ia parte la campania de boicotare a legii fundamentale. El a apreciat ca o astfel de campanie este nedemna si nedreapta, deoarece incearca sa acrediteze idei false, precum cea a pierderii de catre limba romana a statutului de limba oficiala. Sotia presedintelui, Nina Iliescu, a apreciat, in plus, ca decalarea alegerilor prezidentiale de cele parlamentare este un lucru bun, aratand ca nu regreta ca sotul sau nu va mai lua parte la scrutinul pentru presedintie si spera ca astfel va avea mai mult timp pentru familie si mai multa liniste.
Premierul Adrian Nastase s-a prezentat la urne la Scoala nr. 17 din Bucuresti. El si-a exprimat speranta ca, dupa aderare, romanii se vor bucura de aceleasi standarde de viata ca si cetatenii altor tari din Europa occidentala si a citat ca exemplu cazurile Spaniei si Greciei, cu un nivel mai redus de trai inainte de aderare.
Votand la Pitesti, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a amintit ca textul revizuit al legii fundamentale prevede clar separarea puterilor in stat, rolul si locul institutiilor statului in societate, si garanteaza proprietatea.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, si-a exercitat dreptul de vot la Miercurea Ciuc, declarand ca a ales sa voteze in Harghita pentru ca s-a nascut in acest judet si pentru a demonstra ca nu exista disensiuni intre romani si maghiari.
Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a prezentat la urne in Targu Mures, el declarand, printre altele, ca -prin aceasta lege de modificare am reusit, intr-adevar, sa oferim sanse suplimentare Romaniei de a se apropia de Europa si, in acelasi timp, am oferit sanse suplimentare si maghiarilor de a se simti acasa aici, unde s-au nascut, si de a avea o stare de egalitate cu majoritatea-.
Si presedintele PNL, Theodor Stolojan – ca de altfel si fostul sef al statului, Emil Constantinescu -, a votat in favoarea noii Constitutii, lansand un apel catre toti cetatenii cu drept de vot sa participe la referendum.
Pesedistii au trecut la repercusiuni
Modul in care organizatiile judetene ale PSD si-au indeplinit responsabilitatile in privinta organizarii referendumului, in special in ceea ce priveste atragerea populatiei la vot, va fi evaluat de conducerea centrala a partidului. -Vom aprecia activitatea colegilor nostri din teritoriu, in raport cu acest criteriu de performanta, in functie de modul in care au reusit sa determine populatia sa participe la vot. Le-am atras atentia ca criteriile de performanta raman valabile si ca aprecierea va fi facuta in raport de acestea si cred ca este suficient-, a declarat ieri presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca. In ciuda amenintarilor, liderul pesedist s-a declarat optimist in legatura cu participarea cetatenilor la votul pentru revizuirea Constitutiei, estimand o prezenta la urne de peste 60%. Cozmanca a recunoscut totusi ca procentajul obtinut dupa prima zi de referendum nu este unul -imbucurator- si a pus acest lucru pe seama faptului ca sambata a fost zi de lucru, indeosebi in mediul rural. La randul sau, prefectul Petre Enescu Botezatu, sesizat de mai multe nereguli semnalate la nivelul unor sectii de votare din Bucuresti, a declarat ieri ca activitatea presedintilor sectiilor de votare va fi analizata de catre reprezentantii autoritatilor locale.
Democratii au gasit in guvern tapul ispasitor
Liderul democrat, Traian Basescu, a solicitat demisia guvernului ca premisa a reusitei referendumului. El a explicat faptul ca absenteismul inregistrat in prima zi a referendumului este o reactie a cetatenilor fata de aroganta guvernului condus de Adrian Nastase si a dispretului regimului Ion Iliescu fata de oameni, iar demisia imediata a actualului executiv -va deschide calea electoratului catre urnele de vot-. -Pentru ca lumea sa se prezinte duminica la vot, trebuie ca astazi, si nu maine, guvernul sa-si dea demisia, fapt ce va crea premisa sa voteze 80% din cetatenii cu drept de vot, indiferent de optiunile lor politice-, a declarat Basescu.
Totodata, PD a contestat numirea secretarului general al PSD, Dan Matei Agathon, drept purtator de cuvant al Biroului Electoral Central, obtinand inlocuirea acestuia cu unul dintre judecatorii alesi in BEC.
Furtuna, despre vremea nefavorabila
Slaba prezenta la vot a fost explicata de catre presedintele BEC, Constantin Furtuna, ieri la pranz, prin situatia meteorologica dificila din unele judete, in special din nordul tarii, cat si prin faptul ca multi alegatori nu se afla in localitatile de domiciliu, aflandu-se in week-end. -Multi sunt plecati pe la rude, in minivacanta, sa se relaxeze. Este bine de stiut ca pot vota oriunde, conform legii. In plus, in unele judete vremea este foarte friguroasa si de aceea oamenii nu ies din case la vot-, a declarat Furtuna. El a precizat ca nu are solutii pentru cresterea participarii la vot, dar spera ca situatia prezentei la urne sa se fi imbunatatit.
Cristina Faighel
Cristian Anghelache