Home Politic Achizitionarea castelului Bran – ingropata discret intr-o Comisie stufoasa a CJ Brasov

Achizitionarea castelului Bran – ingropata discret intr-o Comisie stufoasa a CJ Brasov

DISTRIBUIŢI

Plenul Consiliului Judeţean Braşov s-a reunit ieri pentru a discuta înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de achiziţionarea castelului Bran, castel pe care proprietarii solicită o sumă de aproape trei ori mare, respective 60 de milioane de euro, faţă de acum un an. Lucrurile nu prea au ieşit cum a dorit şeful CJ, comisia votată la final având atâtea atribuţiuni, încât seamănă mai mult cu o struţă-cămilă, decât cu un organism viabil. Fără a se ridica tonul, discuţiile au fost uneori arţăgoase, alteori ironice, sau momente penibile, ca acela în care şedinţa s-a întrerupt din cauza unei pene de curent.

Costă, dar merită…

Tonul l-a dat pesedistul Lucian Voinescu: -Valoarea castelului Branul este greu de definit şi merită să rămână în proprietatea noastră. Dar, Comisia pe care o vom vota nu trebuie să se ocupe doar de negocierea cumpărării castelului, ci şi să fie mandatată pentru mai multe obiective, precum o evaluare a faptului dacă aceste negocieri sunt oportune, analizarea posibilităţii de rambursare din exploatare, găsirea firmei de audit cu sprijinul executivului CJ Braşov şi demararea negocierilor-. Voinescu l-a acuzat voalat pe preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, de faptul că deşi ştia de pe 7 decembrie de oferta lui Dominic de Habsburg, el a înştiinţat membrii CJ Braşov la începutul lunii ianuarie. În replică, Căncescu a spus că şi-a dorit -săbători nu doar fericite, ci şi liniştite-. La rândul său şi consilierul PSD Nicolae Ţucunel a precizat că -totuşi ni se cere un preţ prea mare. Mai mult, cine face afaceri ştie că a lua în leasing presupune un preţ mai mare decât dacă ai lua un credit. De unde ştim că nu vom plăti 100 de milioane de euro, iar în acest răstimp proprietar va fi banca austriacă?-. El a fost completat şi de independentul Toma Dobrogeanu care s-a întrebat retoric: -şi dacă nu mai putem plăti ultimile rate, vom pierde logic castelul. Trebuie ca viitoarea comisie să angajeze o firmă care să definească exact care vor fi repercusiunile bugetare şi dacă putem face acest efort. Dacă este o afacere sau nu. Oricum, Ministerul Culturii a retrocedat suspect de uşor acest castel şi nici nu a vrut să-l răscumpere cu o sumă mult mai mică, deşi legea îi permite acest lucru-.

Democraţii, sceptici

La rândul lor, consilierii PD nu s-au declarat prea încântaţi de acest proiect, ei cerând ca viitoarea comisie să se ocupe doar de o -evaluare a situaţiei, pentru a cunoaşte care este valoarea reală a castelului Bran şi dacă Braşovul poate să-l achiziţioneze fără a bloca investiţiile pentru drumuri, sănătate, învăţământ-. Chiar pedistul Florin Staicu a susţinut că -am ajuns la concluzia că am făcut degeaba cinci ani de matematică la universitatea din Bucureşti în măsura în care nouă ni se prezintă următorul calcul <datorită gradului de ocupare: r la puterea a doua egal 0,14, iar apoi rezultă că y egal 108.962 înmulţit cu x la puterea 0,5148> dă ca rezultat faptul că de peste trei ani Branul va fi vizitat de peste 900.000 de vizitatori-.

Optimism liberal

Liberalii au ripostat prin Vasile Ungureanu care a spus că -dacă Braşovul vrea să fie judeţul turistic numărul unu, trebuie să cumpărăm castelul. Altfel, am dezechilibra circuitul turistic-.

Până la urmă, preşedintele CJ Braşov a fost de acord şi a supus votului: Comisia să nu mai fie una de negocieri pentru achiziţionarea castelului, ci şi să se numescă drept -Comisia de Analizare a oportunităţii şi capacităţii CJ Braşov pentru achiziţionarea castelului Bran- cu amendamente aduse de reprezentanţii PSD şi PD, cu 29 -pentru-, 2 abţineri şi un vot -împotrivă-.

Chestiunile juridice, lăsate în aer

Nicolae Ţucunel a considerat că situaţia juridică a castelului nu trebuie ignorată. -Au venit nişte peţitori cu sânge albastru, şi gata, dăm năvală. Dar principesa Ileana s-a călugărit înainte de moarte şi anumiţi jurişti susţin că acest castel aparţine stăreţiei unde aceasta s-a călugărit-. Independentul Iancu Vespasian l-a completat şi el spunând că: -braşovenii au cumpărat acest castel în mod irevocabil în 1658. Acum ce facem, îl mai cumpărăm odată? Comisia ar trebuie să analizeze şi aspectele juridice-, el fiind contrazis de Căncescu care le-a retezat-o scurt celor interesaţi de situaţia juridică a imobilului: -statul l-a retrocedat şi gata. Ce rost mai are să discutăm noi-. La finalul şedinţei au fost votaţi cei cinci membrii ai comisiei, repectiv Costea Silviu ( PNL), Lucian Ionescu ( PSD), Staicu Florin ( PD), Marko Gabor ( UDMR) şi independentul Iancu Vespasian.


Cheltuielile de întreţinere pentru Castelul Bran, plătite de… stat

Consilierul judeţean Adrian Maxim ne-a declarat că -azi am aflat un lucru care uimeşte. Conform Acordului privind administrarea castelului Bran, semnat de ministrul Iorgulescu cu Dominic de Habsburg, la punctual doi se stipulează clar faptul că <toate costurile activităţilor muzeale vor fi suportate pe o perioadă de trei ani din veniturile proprii ale muzeului şi din transferuri de la bugetul de stat, proprietarul neavând nici o obligaţie în acest sens>. Mai mult, fiind muzeu, Dominic de Habsburg nu plăteşte nici suma de aproximativ 34.000 de RON pentru imobilul de 1400 de metri pătraţi şi patru nivele, cât ar plăti dacă ar fi considerat un simplu bloc de patru etaje.-

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.