Home Politic Adrian Nastase, la mana Curtii Constitutionale

Adrian Nastase, la mana Curtii Constitutionale

DISTRIBUIŢI

Dupa ce reprezentantii Uniunii au batut cu pumnul in masa din cauza respingerii legii minoritatilor de catre Senat, spunand ca vor iesi de la guvernare si nu vor mai vota Regulamentul Camerei Deputatilor, liderii partidelor aflate la putere au -semnat- luni seara un pact la Palatul Victoria. Alesii au dat ieri votul final asupra Regulamentului Camerei Deputatilor, Adrian Nastase si Nicolae Vacariu fiind acum la mana Curtii Constitutionale.

Scandalul provocat de respingerea legii minoritatilor nationale a luat sfarsit dupa ce liderii PNL si PD au gasit o solutie pentru a-i multumi si pe udemeristi, si pe conservatori. Intelegerea de la Palatul Victoria a facut posibila deblocarea crizei si aprobarea noului Regulament al Camerei Deputatilor.

Suparati ca legea minoritatilor a fost respinsa la Senat cu ajutorul conservatorilor, udemeristii au venit la Palatul Victoria gata sa-si impuna punctul de vedere, santajandu-i pe aliati cu iesirea de la guvernare. Mai bine de doua ore, aliatii au negociat cu cele doua parti aflate in conflict, una dintre variantele avansate de reprezentantii UDMR fiind aceea ca executivul sa isi angajeze raspunderea guvernamentala pentru statutul minoritatilor, ei avand astfel garantia ca ceea ce s-a intamplat la Senat nu se va repeta si la Camera Deputatilor. Propunerea liderului Marko Bela nu a fost acceptata, preferandu-se un angajament politic potrivit caruia coalitia va sustine statutul minoritatilor in forma initiala, atunci cand va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor. Conservatorii s-au ales si ei cu ceva, doleantele lor privind reprezentarea romanilor minoritari in consiliile locale urmand sa fie prevazuta in legea alegerilor locale. Astfel, in localitatile in care comunitatile romanesti sau minoritatile nationale recunoscute de lege nu pot obtine o minima reprezentare in consiliile locale, acestea vor primi un mandat de consilier local daca obtin un anumit procentaj din numarul de voturi exprimate. -Vom asigura astfel o reprezentare la nivelul comunitatilor locale a romanilor din zonele in care acestia nu reusesc intotdeauna sa-si aleaga un reprezentant-, a precizat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Un precedent periculos pentru coalitie

Dupa ce santajul sau a dat roade, Marko Bela a precizat ca spera ca noul angajament sa fie respectat, evitand insa sa precizeze ce va face daca va avea din nou surprize neplacute. Cert este ca udemeristii si-au jucat cartea la maximum, invocand si faptul ca oricum legea respectiva este ceruta de UE, iar Romania tocmai ce astepta Raportul de tara. Liderul UDMR a recunoscut insa ca scandalul este un precedent periculos pentru coalitie. -S-a formulat un mesaj extrem de negativ in ceea ce priveste coerenta coalitiei si in ceea ce priveste abordarea problemelor minoritatilor-, a precizat Marko Bela, la finalul intalnirii de la Palatul Victoria.

Peremistii sustin ca doreau sa scape Alianta de santajul UDMR

Surse parlamentare sustin ca, in disperare de cauza si confruntati cu boicotul udemeristilor, aliatii ar fi discutat in prealabil cu peremistii pentru a obtine sprijinul acestora la votul pe regulament. Chiar daca ulterior s-a ajuns la un acord in cadrul coalitiei, totusi deputatii PRM au votat si ei in favoarea noului regulament, acesta fiind aprobat ieri cu 181 de voturi pentru si 94 impotriva, cele din urma apartinand oamenilor lui Nastase. -Am vrut sa salvam Alianta D.A. de la santajul UDMR-, a precizat peremistul Ioan Manzana, explicand astfel votul grupului sau parlamentar. Liberalul Cornel Stirbet a declarat si el ca spera ca magistratii de la Curtea Constitutionala sa ia o decizie in conformitate cu constiinta lor si cu propriile convingeri.

Nastase speculeaza scandalul din coalitie

In schimb, pesedistul Valer Dorneanu a criticat Alianta, afirmand ca modificarile la regulament nu sunt altceva decat incropirea unor texte care nu au nici o legatura cu functionarea mai buna a forului legislativ. Pesedistii au anuntat ca vor ataca regulamentul la Curtea Constitutionala, urmand ca aceasta sa se pronunte in termen de 25 de zile. Abia dupa hotararea magistratilor, deputatii vor putea pune in aplicare noile prevederi si vor putea trece eventual la inlocuirea lui Nastase cu liberalul Bogdan Olteanu. Nastase a speculat la maximum scandalul provocat de respingerea legii minoritatilor, sustinand ca aceasta demonstreaza cat de fragila este actuala majoritate parlamentara si, pe cale de consecinta, noile reglementari privind forul legislativ sunt total aberante. Potrivit proiectului votat de Camera Deputatilor, presedintele acestui for poate fi revocat din functie atunci cand, cu votul majoritatii deputatilor, se schimba majoritatea politica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.