Home Politic Adrian Nastase nu stie ce sa faca cu viitorii someri ai partidului

Adrian Nastase nu stie ce sa faca cu viitorii someri ai partidului

DISTRIBUIŢI

Adrian Nastase a recunoscut ca pesedistii au votat listele parlamentare dupa cum le-au dictat liderii locali ai partidului. Confruntati cu un val de nemultumiri din partea celor care au ramas pe dinafara, mai-marii partidului de guvernamant nu au reusit nici in ultima sedinta a Biroului Executiv Central sa gaseasca o solutie.


Inaintea congresului convocat pentru a oficializa mariajul cu PUR, liderii PSD s-au adunat intr-o sedinta de partid tinuta la o ora tarzie, departe de ochii presei, pentru a face bilantul alegerilor preliminare si al victimelor din randul actualilor parlamentari. Ministri, deputati si senatori, sefi de filiale, reprezentanti ai organizatiei de tineret si chiar consilieri prezidentiali precum Rodica Stanoiu au discutat aprins despre lista candidatilor votati, dar mai ales despre situatia celor care nu au mai prins locuri eligibile si care au demonstrat zilele trecute ca pot crea mari probleme prin blocarea activitatii forului legislativ, declansand o adevarata rebeliune in sanul grupurilor parlamentare.

Marii perdanti mai au o sansa

Printre marii invinsi la alegerile preliminare se numara chiar consilierul presedintelui, Rodica Stanoiu, prezenta la sedinta de partid cu pricina. Alte cateva nume sonore din partid au pierdut si ele locurile eligibile scose la bataie. Ultima lor sansa ar fi aceea ca Nastase sa-i puna pe liste, intrand in procentul de 10% din candidatii care sunt desemnati de conducerea centrala. In dorinta de convinge ca alegerile preliminare nu au fost doar de ochii lumii, liderul PSD s-a grabit sa spuna ca cei aflati in situatia Rodicai Stanoiu nu trebuie sa-si faca iluzii. Adrian Nastase a precizat ca, -de principiu-, nominalizarile facute de conducerea PSD pe lista suplimentara de 10% vor fi pentru cei care nu sunt in prezent parlamentari si care nu au participat la prealegeri, nominalizandu-l pe fostul presedinte al PSM, Ion Sasu. Cu toate acestea, e greu de crezut ca Nastase ii va lasa pe oamenii presedintelui Iliescu sa ramana pe tusa si, oricum, -principiile- sunt facute sa fie incalcate. -Avem cateva situatii de acest gen unde vom cauta solutia cea mai buna, dar nu vom putea sa folosim aceasta lista de 20 de locuri pentru a rezolva toate problemele de acest gen-, a afirmat Nastase, adaugand ca nu vrea sa dea sperante celor care nu se afla pe locuri eligibile dupa prealegeri. Exceptii vor fi totusi, dupa posibilitati. Pesedistii nu au reusit sa gaseasca solutii nici pentru ceilalti nemultumiti, Nastase declarand ca va fi studia fiecare caz in parte si, in functie de contributia pe care actualii parlamentari au avut-o, partidul va vedea ce se poate face la nivelul forului legislativ sau al organizatiilor judetene.

Pesedistii au ascultat sfaturile baronilor locali

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a recunoscut implicit ca membrii partidului au votat oameni despre care nu stiau mai nimic, dar care le-au fost indicati de baronii locali. El a pus totul pe seama slabiciunii inerente a noului sistem de alegere a candidatilor pentru viitorul parlament, spunand ca simplii membri de partid nu erau pregatiti sa faca fata -exercitiului democratic- impus de conducerea centrala. Aflati in fata unei liste cu sute de candidati, unii tovarasi, in anumite situatii, s-au bazat la vot pe sfaturile liderilor de filiale sau ale primarilor. Intrebat ce deficiente au aparut la scrutinul intern, Nastase a explicat: -Lucruri inerente care tin de faptul ca membrii nostri de partid, asa cum cred ca se intampla in toate partidele din Romania, nu sunt perfect pregatiti pentru acest tip de vot in care trebuie sa ia o decizie directa pentru un numar mai mare de candidati. Atunci, in anumite situatii, ei se bazeaza pe sfaturile fie ale presedintilor de organizatii, fie ale primarilor-.

In pofida acestor deficiente, liderul partidului de guvrnamant sustine ca acest tip de vot este un exercitiu care va trebui continuat, deoarece pe un sistem similar se bazeaza si votul uninominal. Cat despre cazurile paradoxale in care unii candidati au obtinut mai multe voturi decat numarul celor care au votat, Nastase a precizat ca datele privind prezenta la vot la ora 20.00 erau incomplete, deoarece la birourile electorale judetene ale partidului nu ajunsesera toate situatiile de la comune si sate. O explicatie la fel de putin plauzibila a dat-o si in ceea ce priveste candidatii care au obtinut mai multe voturi chiar decat numarul de membri de partid din judet, Nastase sustinand ca trebuie luat in considerare numarul de membri omologati care au participat la vot, si nu numarul membrilor din urma cu cateva luni. Cu alte cuvinte, voturile care apar in plus provin de la romanii care au luat cu asalt organizatiile judetene pentru a se inscrie in partid. Fenomenul s-ar fi produs in ultimele luni, chiar in timp ce partidul trecea printr-o grava criza izbucnita dupa esecul din alegerile locale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.