Home Politic Adrian Videanu: -Alianta se va rupe daca cineva cauta solutii in afara...

Adrian Videanu: -Alianta se va rupe daca cineva cauta solutii in afara ei-

DISTRIBUIŢI

Alegerile pentru Parlamentul European vor fi un duş rece pentru Alianţa DA

– Europarlamentarele pot fi fatale Alianţei, dacă vreunul dintre partide va căuta soluţii politice în altă parte – PD nu va fi izolat, pentru că există UDMR şi PLD – Alianţa se va rupe dacă cineva caută soluţii în afara ei – Decizia ambiguă a PNL cu privire la suspendarea preşedintelui Băsescu a pus pe ganduri PD – Despre toate acestea a vorbit preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, în interviul acordat ziarului -Curentul-.

– După tot ce s-a întamplat în această perioadă, mă refer la scandalul bileţelului, decizia PD de a merge singur la europarlamentare, reacţia liberalilor, cum aţi caracteriza Alianţa DA? Mai există ?

– Părerea mea este că datorită managementului defectuos al Alianţei s-au creat nemulţumiri şi într-o tabără şi în cealaltă şi de fiecare dată cand s-au creat nemulţumiri nu s-a făcut apel la structura instituţională a Alianţei pentru a se rezolva şi acestea au rămas nerezovate şi au creat nemulţumiri şi mai mari în timp. De aceea eu cred că trebuie un duş rece Alianţei ca să îşi revină, iar duşul rece poate să îl constituie chiar alegerile pentru Parlamentul European, în condiţiile în care fiecare va putea să vadă mult mai realist şi mai obiectiv unde este poziţionat. Din păcate pentru alţii, nici PD, nici PNL nu pot să colaboreze cu PSD, pentru că ar fi o înşelare a electoratului care a votat Alianţa în 2004.

– Nu vă este teamă că PNL va colabora cu PSD? Au apărut tot mai multe zvonuri privind o alianţă neoficială între PNL şi PSD.

– Nu ne temem, pentru că ea va fi una conjuncturală. De ce? Părerea mea este că electoratul va sancţiona drastic pe cel care va încerca să înşele încrederea pe care a primit-o şi în 2008 lucrurile sigur se vor tranşa de către electorat.

– Dar nu vă temeţi de o izolare a PD?

– Nu. PD colaborează foarte bine cu UDMR. Avem o relaţie să zic de colaborare, dar nu de Alianţă, cu Partidul Liberal Democrat, deci nu avem nici un motiv să credem că PD va fi izolat.

– Premierul Tăriceanu spunea că iniţial se ajunsese la o înţelegere, că trebuia să mergeţi pe liste comune la alegerile europene, dar că totul s-a schimbat la presiunile preşedintelui Băsescu. Este adevărat ce spune preşedintele PNL? V-aţi întalnit săptămana trecută? Aţi ajuns la o înţelegere atunci?

– Au fost ipoteze de lucru. Eu i-aş sugera domnului prim-ministru să aibă încredere în toţi membrii PD, aşa cum a spus că are încredere în mine şi în Blaga, pentru că întotdeauna am jucat sincer. Ipoteza de lucru pe care noi am avut-o a fost evident şi cea a candidaturii pe liste comune, dar aceasta să se ia în urma unei decizii mature a celor două partide, iar eu acuma i-aş ruga pe colegii liberali să se gandească cum am fi mobilizat noi electoratul nostru prin militanţii noştri, atata timp cat în cele mai multe organizaţii sunt tensiuni între liberali şi democraţi. Practic, dacă am fi candidat pe liste comune, în această perioadă nu am fi făcut altceva decat să accentuăm tensiunile în structuri. În condiţiile în care există tensiuni între PNL şi PD nu am fi făcut altceva decat să accentuăm aceste tensiuni şi atunci eu cred că decizia PD este una raţională, în beneficiul Alianţei.

– Premierul Tăriceanu spunea că această decizie s-a luat din cauza presiunilor preşedintelui Băsescu. De ce întotdeauna PD este asociat cu Traian Băsescu? Dictează preşedintele de la Palatul Cotroceni politica PD?

– Exclus. Decizia de a nu ieşi de la guvernare, cat şi a candida pe liste separate este decizia strict a conducerii PD şi dacă premierul are încredere aşa cum a spus, îl rog să ne creadă că spunem adevărul. Decizia de a nu ieşi de la guvernare şi decizia de a candida singuri pe liste la europarlamentare a fost strict a conducerii PD. Asta nu înseamnă că s-a pus vreodată problema ruperii Alianţei. Trebuie să conştientizăm că în Alianţă lucrurile nu merg ca acum doi ani de zile. S-au acumulat aceste tensiuni în timp, care la un moment dat trebuie rezolate, iar acest duş al europarlamentarelor poate fi o problemă care să rezolve această problemă şi să creeze o premisă de colaborare a Alianţei în perspectiva alegerilor din 2008.

– Aici este o sabie cu două tăişuri. Poate fi un duş rece spre binele Alianţei, dar poate să se rupă Alianţa în acelaşi timp. Ce credeţi?

– Poate să se rupă, dacă cineva caută soluţii în afara Alianţei.

– Chiar credeţi că nu vor apărea dispute?

– Sigur, dacă stăm să contabilizăm fiecare ieşire, a fiecărui lider local, sigur că vor fi. Problema este la nivel naţional, acolo unde va fi întreaga campanie. Campania pentru alegerile europene va fi o campanie naţională. Dar cu un rol important al militanţilor din teritoriu, care vor trebui să-şi mobilizeze electoratul şi să-l scoată la vot. De aceea eu cred că important este ca aici să se realizeze acest pact de neagresiune şi lucrurile vor fi în regulă.

– Suspendarea preşedintelui Băsescu ar putea fi votată şi de liberali. Credeţi că PNL vă va pedepsi printr-un vot în favoarea suspendării preşedintelui?

– Este posibil. PNL a lăsat de înţeles că ar putea să facă acest lucru. Dacă vreţi, decizia ambiguă a PNL sigur că a pus mult pe ganduri PD.

– Ce veţi face în acest caz? Veţi rupe Alianţa?

– Este evident că este o încălcare flagrantă a procolului şi atunci sigur sunt motive reale de a rupe Alianţa. În acel moment, în condiţiile în care motorul Alianţei a fost Traian Băsescu, chiar dacă dansul acum este în poziţia de preşedinte, un vot pentru suspendarea preşedintelui este o încălcare flagrantă de protocol.

– Că tot vorbim despre preşedintele Traian Băsescu, nu credeţi că acesta a greşit cand a acuzat PNL că manifestă tendinţe de apropiere faţă de PSD şi PRM? Nu ar trebui preşedintele să fie un mediator în această chestiune?

– Avem o înţelegere diferită PNL şi PD, şi de aici cred eu că apare subiectivismul în analiza liberalilor. Preşedintele are obligaţia constituţională să recepţioneze angajamentele electorale pe care Alianţa le-a făcut poporului. Şi dacă preşedintele atacă guvernul sau îl critică, asta nu înseamnă că neaparat critică PNL. E recepţionată critica mai mult de partidul al cărui prim-ministru este, dar asta este relaţia instituţională între preşedinte şi premier, trebuie să suporte şi astfel de vicisitudini. Nu ar trebui să o ia în nume personal. Atacul preşedintelui la adresa guvernului nu reprezintă un atac la adresa PNL, ci la adresa Alianţei. Sigur că receptorul principal este primul-ministru.

– S-a referit strict la PNL acum, spunand că se apropie de PSD. Trebuia să spună asta?

– Nu vreau să comentez acest aspect. Este o opinie pe care preşedintele şi-a exprimat-o şi, conform Constituţiei, preşedintele are dreptul să aibă şi opinii politice.

– Revenind la alegerile pentru Parlamentul European, ştiu că vă veţi ocupa de campania PD. Caţi europarlamentari credeţi că va obţine PD?

– Nu am stabilit un obiectiv cuantificabil. O să stabilim, cand vom termina studierea pieţei, dar vă pot spune că obiectivul este clar, ca PD să fie prima formaţiune politică în urma acestor alegeri.

– Apăruse un zvon că liderii PD şi miniştrii nu vor să fie pe listele pentru europarlamentare. E adevărat?

– În principiu, da, şi am să vă spun de ce. Emil Boc e primarul Clujului, Adriean Videanu e primarul Bucureştiului, Vasile Blaga e ministru de interne, Sorin Frunzăverde e ministrul apărării. Avem nişte angajamente. Nu putem să ne mutăm dintr-un loc în celălalt, pentru că fie că am primit votul unor comunităţi şi este exclus ca vreunul dintre noi să meargă pe listele pentru europarlamentare, iar ceilalţi au un mandat de dus la capăt. Nu poţi să schimbi miniştrii din 6 în 6 luni, pentru că obiectivele nu mai pot fi atinse.

– Atunci veţi scoate în faţă oameni care pană acum erau în umbră?

– Cred că cel mai important pentru PD este să scoată oameni care să aibă o contribuţie în Parlamentul European, iar acest lucru se va vedea.

– Se zvonea că şi ministrul justiţiei, Monica Macovei, ar putea participa pe listele PD la Parlamentul European. Sunt adevărate?

– Personal nu cred, pentru că Monica Macovei este un ministru independent, susţinut de PD. Legea spune clar că nu poate candida decat dacă devine membru al acelui partid, iar noi, în relaţia cu Monica Macovei, nu i-am cerut niciodată acest lucru, chiar am vrut să o ţinem departe de implicaţiile politice, în ideea de a-şi duce mandatul pană la capăt şi a reforma justiţia şi în plus, cred că Monica Macovei trebuie să îşi ducă mandatul pe care l-a început.

– Aveţi de gand să-l înlocuiţi pe ministrul educaţiei, Mihail Hărdău? Vă întreb pentru că numele său a fost implicat în nenumărate scandaluri.

– Absolut deloc. Sunt picanteriile specifice unei activităţi destul de grele, ca cea de ministru. Eu aş judeca un ministru după rezultatele în domeniul pe care îl gestionează şi cred că în educaţie s-au făcut paşi importanţi şi nu m-aş lega de lucruri mărunte, cum este achiziţia unui automobil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.