Listele din partea unor partide, listele cu ziaristi si cele cu rectori universitari pot produce un blocaj in activitatea Colegiului pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Cum personalul care se ocupa de verificarea dosarelor nu este foarte numeros, iar resursele materiale lasa de dorit, afluxul de cereri depuse in ultima vreme la sediul CNSAS ii impiedica pe membrii Colegiului sa finalizeze verificarile pe care trebuiau sa le faca din oficiu.
Directorul de investigatie al CNSAS, Germina Nagat, a sustinut, intr-un interviu acordat BBC, ca cererile venite din partea asociatiilor neguvernamentale prin care se solicita verificarea unor persoane publice nu fac altceva decat sa ingreuneze activitatea Colegiului si sa intarzie verdictele pe care colegii sai trebuie sa le dea in cazul unor verificari din oficiu. Intrebata daca miile de dosare pe care Colegiul trebuie sa le ia la puricat pot bloca activitatea CNSAS, Germina Nagat si-a aratat ingrijorarea in acest sens. -Exista acest risc, sunt cereri cu sute si mii de oameni la verificat. Ganditi-va ca numai pentru campania <Voci curate> sunt peste 1.000 de persoane de verificat…-, a spus reprezentanta CNSAS. Ea a explicat insa ca acestia nu sunt singurii factori care pun in pericol activitatea institutiei. -Nu avem un spatiu potrivit pentru lectura dosarului, suntem din cauza aceasta limitati, nu putem aduce oameni, asa cum oamenii asteapta, mii de oameni asteapta sa-si vada dosarele, nu-i putem programa din lipsa de spatiu, nu putem angaja mai mult personal pentru a finaliza rapid verificarile din acelasi motiv, desi s-a suplimentat pe hartie schema, fizic noi nu mai incapem, nu mai avem loc de calculatoare, de mobila, stam cate doi la un birou-, s-a plans Nagat, pomenind si de chiria mare pe care trebuie sa o plateasca Colegiul pentru spatiul in care isi desfasoara activitatea.
80.000 de dosare de verificat
-Sunt 80.000 de persoane de cercetat la o prima estimare a verificarilor din oficiu, adica a celor obligatorii prin lege-, a mai spus Germina Nagat, explicand ca in aceasta categorie intra intregul parlament, ministerele, agentiile nationale, pana la nivel de secretar de stat si director general de agentie, si consiliile judetene, consiliile locale si o parte din magistrati. Reprezentanta CNSAS a precizat insa ca datoria lor este sa raspunda si la cererile in afara cazurilor care trebuie verificate din oficiu si ca acestea largesc cu mult numarul dosarelor ce trebuie analizate. -Dar noi trebuie sa dam un raspuns si verificarilor la cerere, deci dupa ce le terminam pe cele din oficiu trebuie sa ajungem la verificarile la cerere, care si ele sunt pe lege conditionate de niste termene. Pot fi de 60 de zile, de 30 de zile in unele situatii, deci lucrurile sunt presante din toate punctele de vedere-, a mai spus Nagat.
Felix nu prea are sanse
Intrebata cat de infailibile sunt deciziile date de CNSAS, Germina Nagat a explicat ca, de obicei, cand se da o decizie de necolaborare cu politia politica este probabil ca aceasta sa fie modificata ulterior din cauza aparitiei unor noi documente legate de cazul respectiv. -Dar este infailibila decizia de colaborare ca politie politica-, a adaugat directorul de investigatie al CNSAS. In plus, Germina Nagat a lasat de inteles ca demersul liderului PC, Dan Voiculescu – caruia i s-a respins contestatia -, de a se adresa Curtii de Apel nu prea are sanse de izbanda. -In cazul unei decizii de colaborare, noi, trebuie sa spun asta, fara nici un pic de modestie, nu am pierdut pe fond nici un proces. Am pierdut in anul 2001 pe viciu de procedura, adica pe chestiuni procedurale tehnice de instiintare, de primire corespondenta, nu pe fond. Asa am pierdut procesul Quintus, pe un viciu de procedura, si nu pe fondul deciziei de colaborare, care era foarte clar-, a spus reprezentanta Colegiului.
Caseta
Inca o lista
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a depus ieri la CNSAS o lista cu peste o suta de persoane care activeaza in invatamant, printre care ministrul Mihail Hardau, patru secretari de stat si inspectori scolari generali si adjuncti, pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta Securitate. Demersul FEN vine dupa ce luni si Uniunea Studentilor din Romania a adus la sediul Colegiului o lista cu 156 de rectori ai universitatilor de stat si ai universitatilor particulare acreditate.