Inaintea consultarilor de vineri de la Palatul Cotroceni dintre presedinte si liderii partidelor parlamentare, au inceput sa apara deja unele propuneri de calendar electoral. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, Acsinte Gaspar, a sugerat ca alegerile legislative s-ar putea desfasura pe 12 decembrie 2004, concomitent cu cel de-al doilea tur al prezidentialelor. Surprinzator, aceeasi propunere vine si din partea fostului presedinte al PNL, senatorul Mircea Ionescu-Quintus.
La vot pe 28 noiembrie si 12 decembrie
Ministrul Acsinte Gaspar s-a exprimat ieri, printr-un comunicat de presa, in favoarea organizarii primului tur de scrutin pentru alegerea presedintelui in 28 noiembrie si a alegerilor parlamentare si a celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor in 12 decembrie. Potrivit lui Gaspar, alegerile locale ar urma sa aiba loc la data acceptata, se pare, de toata lumea, respectiv pe 6 iunie 2004. Ministrul a precizat ca datele la care vor avea loc alegerile vor fi discutate in Comisia parlamentara pentru elaborarea legilor electorale. El sustine ca decizia privind organizarea si desfasurarea alegerilor, inclusiv stabilirea datei acestora, este atributul exclusiv al guvernului, potrivit Constitutiei si legilor electorale. Gaspar a invocat articolul 63 din Constitutia revizuita, potrivit caruia -alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea parlamentului-, precizand ca guvernul a avansat data de 12 decembrie 2004, avand in vedere ca mandatul actualului parlament expira in 11 decembrie 2004, iar in timpul acestui mandat nu pot avea loc alegeri.
Prezidentialele, -mai flexibile-
Si senatorul PNL Mircea Ionescu Quintus sustine aceeasi formula a calendarului electoral, facand la Senat aceeasi propunere ca a lui Acsinte Gaspar. El a declarat, ieri, in plen, ca propune desfasurarea scrutinului parlamentar o data cu cel de-a doilea tur al alegerilor prezidentiale, in data de 12 decembrie 2004. Fostul presedinte al PNL a precizat ca face aceasta propunere in nume propriu, fara sa se fi consultat, in prealabil, cu liderii formatiunii liberale. Quintus a mai spus ca alegerile prezidentiale pot fi -mai flexibile-, iar noul presedinte sa intre in atributii dupa expirarea mandatului lui Ion Iliescu.