Partidele politice au anuntat ca se pregatesc pentru campanie electorala, in conditiile in care, cel mai probabil, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 13 mai, anul viitor. Atat ca politicienii au pus carul inaintea boilor, data alegerilor fiind singurul detaliu pus la punct pana acum. Codul electoral pe baza caruia se vor desfasura alegerile este inca pe masa comisiei speciale a parlamentului responsabila cu elaborarea propunerilor legislative privind alegerea europarlamentarilor. Deputatii si senatorii nu au luat o decizie nici in cazul actualilor euroobservatori care vor fi nevoiti sa ocupe in continuare cele 35 de posturi de europarlamentari, cel putin pana la organizarea unor alegeri – trimisii Romaniei se vor trezi membri in ambele Parlamente, adica intr-o situatie de incompatibilitate.
Dupa 1 ianuarie 2007, Romania va trebui sa faca fata alegerilor pentru Parlamentul European, stabilite pentru data de 13 mai, dar care nu pot fi inca organizate fara o legislatie in vigoare. Codul electoral se afla in continuare in dezbatere la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative privind alegerile autoritatilor administratiei publice locale, finantarea campaniilor electorale si alegerea europarlamentarilor. Potrivit vicepresedintelui comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, dezbaterile au trecut de prevederile legislative privind alegerea europarlamentarilor, urmeaza discutiile privind autoritatea electorala permanenta si apoi, adoptarea legii.
Fiecare cu grupul lui
Comisia speciala a stabilit ca alegerile se vor face pe baza unei liste unice pe tara, iar pragul electoral va fi de 5%. Fiecare partid politic ar trebui sa isi aleaga candidatii, iar singurii care s-au pregatit sa o faca – liberalii – s-au lovit de o alta incertitudine: nu stiu daca vor candida separat de partenerii lor din Alianta PNL-PD, cat timp democratii s-au aratat dornici sa aiba o lista proprie de candidati.
In rest, odata ajunsi in Parlamentul European, reprezentantii Romaniei se vor afilia marilor grupuri parlamentare deja formate: socialistii europeni, grupul popular european si liberalii. In conditiile in care partidul lui Corneliu Vadim Tudor va trece de pragul electoral, -PRM nu va avea grup parlamentar, europarlamentarii lor vor fi independenti-, a mai explicat Iordache. Oricum, europarlamentarii se vor bucura de autonomie, singurii carora le vor da rapoarte vizavi de activitatea lor din Parlamentul European fiind reprezentantii formatiunilor politice care i-au trimis acolo.
Incompatibilitatile vor fi trecute cu vederea
Pana la desemnarea unor reprezentanti ai Romaniei in PE, actualii euroobservatori vor prelua automat, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, atributiile unui europarlamentar. Cum legislatia referitoare la statutul senatorilor si deputatilor prevede incompatibilitatea functiei de parlamentar roman cu cea de europarlamentar, cei 35 de trimisi la PE vor fi scutiti de aplicarea acestei restrictii. -Nu exista decat o modalitate sa iesim din aceasta situatie, si anume sa dam o derogare prin care sa-i acceptam ca membri ai Parlamentului Romaniei si ai Parlamentului European-, a sustinut deputatul PSD Vasile Puscas, fost negociator-sef cu UE. El a explicat ca acest cumul de functii va fi acceptat doar pana la organizarea alegerilor, pe 13 mai anul viitor.
Solutia de substituire temporara a europarlamentarilor cu actualii reprezentanti ai Romaniei cu statut de observatori a fost sugerata de presedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, ca raspuns la o adresa trimisa de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Presedintele PE a explicat ca mandatul dublu detinut de europarlamentari va putea fi mentinut pana la data organizarii alegerilor pentru PE care, potrivit Tratatului de aderare, trebuie sa fie inainte de 31 decembrie 2007.
Euroobservatorii vor fi platiti doar de PE
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri ca va fi elaborata o lege a incompatibilitatii euroobservatorilor, astfel incat de la 1 ianuarie 2007 pana la sfarsitul lunii mai, acestia sa poata fi si europarlamentari, si membri ai Parlamentului roman, dar sa fie retribuiti doar de PE. Vacaroiu a spus ca legea respectiva ar putea sa prevada faptul ca, in perioada provizorie de la 1 ianuarie pana la alegeri, europarlamentarii romani vor primi indemnizatiile si diurnele de la Parlamentul European, nu si de la Legislativul roman.
Potrivit lui Vacaroiu, -din punctul de vedere al procedurilor Parlamentului European, nu exista incompatibilitati intre europarlamentari si parlamentarii nationali-, aceasta incompatibilitate fiind in legislatia interna.