Deputatii au dezbatut, ieri, articol cu articol, proiectul privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, asa cum a iesit de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Parlamentarii au tinut sa isi dea cu parerea de la tribuna si pentru cele mai marunte chestiuni, asa ca au intrerupt dezbaterile la tot pasul, cu observatii legate de procedura. Dupa aproximativ doua ore de discutii, deputatii s-au impotmolit cu dezbaterile la articolul privind autonomia Agentiei, pe care l-au retrimis la comisie, alaturi de celelalte puncte modificate drastic. Varianta finala a proiectului va fi supusa direct la vot, la inceputul saptamanii viitoare, cand nu va mai fi loc de alte discutii.
Parlamentarii din Camera Deputatilor au reusit sa dezbata doar 53 de articole din cele 77 ale proiectului de lege si au aruncat prevederile-cheie, din nou, pe masa Comisiei juridice. Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, s-a folosit de prerogativele sale date prin Regulament si a invocat libertatea de a retrimite textele in discutia comisiei, daca dezbaterea articolelor releva consecinte importante asupra proiectului de lege. Asa ca articolele ANI -mutilate- au ajuns inapoi pe masa Comisiei juridice, care are timp pana la inceputul saptamanii viitoare sa mai incerce o imbunatatire. -Am primit povara de a rediscuta in termen scurt articole deja dezbatute, pe ideea ca exista sanse de imbunatatire. Dar ma afecteaza faptul ca exista posibilitatea ca rezolvarea sa se gaseasca printr-o stratagema putin rusinoasa-, a sustinut presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, atragand atentia ca exista riscul ca proiectul de lege sa fie adoptat tacit pe 2 noiembrie. La randul lui, Olteanu l-a asigurat pe Andon sa nu se teama, iar conservatorul a sustinut ca -a luat act de fagaduiala-.
-Obiectii, observatii, comentarii-
Dezbaterea pe articole a proiectului ANI a retrezit vechile -simpatii- dintre deputatii PSD, PC, PRM si UDMR fata de initiatoarea proiectului, ministrul justitiei, Monica Macovei. Ea a fost criticata si cu o zi in urma, cand a sustinut varianta guvernului in timpul dezbaterilor generale asupra proiectului, dar si ieri, cand a trimis in locul ei pe secretarul de stat Katalin Kibedi.
Putin dezorientati, deputatii au simtit nevoia sa ia cuvantul de la primele minute ale sedintei, dar si-au dat seama la timp ca se pregateau sa conteste pana si titlul primului capitol din lege. Dezbaterile au devenit serioase cand s-a trecut la articolul 1, cel care contine tocmai definitia ANI. Si-au sustinut parerea conservatorul Petru Calian, democratul Cristian Radulescu, social-democratul Eugen Nicolicea, liberalul Ioan Timis si peremistul Lucian Bolcas, iar rezultatul a fost cel sugerat inca de la inceput de presedintele Camerei Deputatilor – retrimiterea la comisie. Automat, aceeasi solutie a fost gasita si pentru urmatoarele cinci articole, care tin de activitatea de control a Agentiei de Integritate. Tot la comisie au fost trimise si articolele din sectiunea a doua a legii, cele privind controlul averilor.
Preotii scapa de controlul averilor
Deputatii au avut nemultumiri legate de libertatile permise inspectorului ANI vizavi de controlul averilor prin accesul la datele cu caracter bancar, -chiar si cele ale presedintelui Romaniei-, a explicat Nicolicea. Desi au mai adoptat o serie de articole fie nemodificate, fie schimbate doar ca forma de Comsia juridica, deputatii au incheiat dezbaterile printr-o alta decizie de rediscutare a unor amendamente prin care s-a stabilit subordonarea Consiliului National de Integritate fata de parlament.
Singurele schimbari care au convenit tuturor parlamentarilor au fost cele privind eliminarea inaltilor prelati din categoria celor care intra sub incidenta ANI. -Nu tinem mortis la ele-, a acceptat Kibedi varianta Comisiei juridice.
Apelul premierului
Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a facut, ieri, un apel catre deputati pentru a adopta -cat mai rapid- proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, cu atat mai mult cu cat institutia este ceruta de catre Uniunea Europeana. Tariceanu a precizat ca sustine adoptarea proiectului in forma trimisa de guvern.